Mohács is profitálna a dunai hajókon érkező turistákból

Mohács is profitálna a dunai hajókon érkező turistákból 

Mind több szállodahajó érkezik a Dunán, de Mohácson egyelőre csak a határt lépik át.

Megválasztották a Zrínyi Emlékév borait 

A Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév keretén belül, a Pécs-Mecseki Borút Egyesület szervezésében rendezik meg az I. Zrínyi Fesztivált június 3-5-én.

Középpontban a családok az I. Zrínyi fesztiválon 

A szigetvári vár ostromának 450. évfordulója, a hős védők emléke előtt tisztelegve első alkalommal rendezik meg a Zrínyi fesztivált, amelynek egyaránt helyet ad a hős város és Baranya székhelye, Pécs.
Így mentenék meg a Duna tolnai holtágát

Így mentenék meg a Duna tolnai holtágát 

A Duna legnagyobb magyarországi holtága a tolnai, amelynek jövőjét befolyásoló intézkedési tervet fogadott el a Tolna megyei kisváros képviselő-testülete. Az elsődleges cél a Tolnát határoló holtág természetközeli állapotának megőrzése, a vízutánpótlás megoldása. A szükséges intézkedések meghozatala nem tűr halasztást, e nélkül ugyanis e különleges természeti kincs hosszabb távon halálra van ítélve.
A vízi- és kerékpáros turizmus új hot spot-ja lesz a Sió?

A vízi- és kerékpáros turizmus új hot spot-ja lesz a Sió? 

Kiemelt helyen kezeli a Tolna megyei önkormányzat a Sió-projektet, melynek részeként többek között fejlesztik a csatorna menti kerékpárutat és megállóhelyeket alakítanak ki a part mentén. A fejlesztésekkel lehetővé válik a környező falvak turisztikai látványosságainak felkeresése is.
Kerékpáron az Ős-Dráva mentén

Kerékpáron az Ős-Dráva mentén 

A szakmai fórum résztvevői megismerkedhettek a projekt keretében létrehozott, hazánk első elektromos kerékpár kölcsönző rendszerének működtetése, valamint ehhez kapcsolódva szó volt az Ormánság ökoturisztikai lehetőségeinek feltárására tett lépésekről, turisztikai hálójának kialakításáról.

Az ibafai fapipa papi fapipa 

Emlékeznek még arra a nyelvtörőre, hogy "Az ibafai papnak fapipája van, azért az ibafai fapipa papi fapipa"? A Baranya megyei Ibafán Pipamúzeum is működik, amely megújult a közelmúltban.

Rendházból zarándokszállás Pécsett 

Újabb elemmel bővült Pécsett a vallási turizmust szolgáló épületegyüttesek sora. Megújult és új szerepet kapott a Miasszonyunk Női Kanonokrend egykori, ma a ciszterci rend tulajdonában álló rendháza. Az új turisztikai létesítmény várhatóan tovább növeli a térségben Pécs idegenforgalomban betöltött szerepét.

Az interneten foglalókat védő új utazási fogyasztóvédelmi szabályokról döntött az EP 

Megszavazta kedden az Európai Parlament (EP) az utazásokra vonatkozó uniós fogyasztóvédelmi szabályok módosítását, ezzel a jövőben ugyanazok az előírások lesznek érvényesek a repülőjáratot, szállodafoglalást vagy autóbérlést is tartalmazó, interneten foglalt szervezett utazásokra, mint amelyeket utazási irodában vásárolnak.

Rózsafüzér sétány és díszkivilágítás a megújult a Máriagyűdi Kegyhelyen 

Az esős idő ellenére nagyszámú hívő jelenlétében adták át Máriagyűdön a megújult kegyhelyet, amit évi mintegy százezer zarándok keres fel. Az ünnepi ceremóniával hivatalosan is lezárult a Máriagyűdi Kegyhely turisztikai fejlesztése elnevezésű, uniós forrásból megvalósuló projekt. 

Csend és nyugalom szigete Matty és Gordisa között 

Baranya megyében, a Dráva és a Mattyi-tó szomszédságában, festői környezetben található a hazai tanyavilág hamisítatlan hangulatát idéző, megújult Gáti lovastanya.

Horvát pincészettel fogott össze Harkány a turistákért 

Az elmúlt napokban a határ menti kapcsolatok szélesítésének érdekében Vörösmarton jártak baranyai vendéglátással, idegenforgalommal foglalkozó szakemberek és a sajtó képviselői. A csoporttal tartott Hegyi Ákos, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója is.

Turisztikai élménylánccá fűzték a vallási emlékeket Pécsett 

Lezárult az Értékes Pécs program, melynek zárórendezvénye keretében megnyílt a Középkori Egyetem 21. századi technikával létrehozott kiállítása – ez nem csupán Magyarország első egyetemét mutatja be, hanem bepillantást nyújt Pécs középkori történelmébe is.

Négycsillagos lett a harkányi Xavin Hotel 

Ünnepélyes keretek között adták át a megújult Xavin Hotelt Harkányban, ami karácsony első napjától már fogadja a pihenni vágyókat.

Újabb kerékpárutak a Dráva-töltésen 

Befejeződött a Drávai kerékpárút Baranya megyei szakaszának kiépítése.

Látogatható lesz a titkos alagút 

A Pécsi Egyházmegye két évvel ezelőtt szinte napra pontosan a pénteki projektzáró rendezvénnyel egy időben írta alá azt a támogatási szerződést, amely révén megkezdhette Pécs belvárosában található, egyedülálló értékű épületeinek turisztikai célú felújítását. 

Horvát-magyar együttműködés az ökoturizmusért 

Ökoturisztikai fejlesztéseket hajtott végre a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága horvátországi partnerek bevonásával az országhatárokon átívelő IPA-projekt keretében. A „Két folyó és egy hegy – új ökoturisztikai termékek a Dráva mentén, valamint a Papuk-hegységben” nevet viselő projekt november végén zárul, az eredmények ismertetésére Pécsett került sor.

Patkó Bandi Fája és a lant alakú feketefenyő 

Emléktáblát avattak a Barcsi Borókás védetté nyilvánításának negyvenedik évfordulója alkalmából.

Szárnyashajóval Mohácsról Budapestre 

Október utolsó napján szárnyashajó indul a Mahart a mohácsi kikötőjéből a fővárosba. Az öt órás utat – a Duna mentén több várost is érintve – reggel nyolc és délután egy óra között teszi meg.

Újabb szakasszal bővült az EUROVELO 

Újabb szakaszához érkezett az EUROVELO kerékpárút-hálózat fejlesztése a Duna mentén.

A turizmus szakrális változata a zarándoklat 

Európai uniós forrásokból, turisztikai pályázat segítségével újul meg a Pécsi Egyházmegye több jelentős épülete is. A projekt 2012 novemberében indult, és 2015 tavaszára fejeződnek be a munkálatokkal.

Háromcsillagos szálloda épül Pécsett 

Újabb szálloda alapkövét helyezték el Pécsett, alig néhány méterre a buszvégállomástól, a vasútállomás közelében.

Egyedi turisztikai élmény Püspökszentlászlón 

Újabb turisztikai látványossággal bővül Baranya idegenforgalmi kínálata. Javarészt uniós forrás felhasználásával, 462 millió forintból újul meg a Pécsi Egyházmegye kezelésében lévő püspökszentlászlói kastély és a kápolna, ami része a „Turisztikai vonzerő fejlesztése” nevet viselő, 2,5 milliárd forintos támogatást elnyert projektnek.

Horvát–magyar zöldút 

A történelem viharai által kettévágott egykori Baranya vármegye magyar és horvát oldalának ökoturisztikai látnivalóit köti össze egy friss uniós projekt. A Gyeregyalog.hu Egyesület szervezésében a minap újságírók és idegenforgalmi szakemberek fedezhették fel a Baranya Zöldút egyik felét, a magyarországi Nagynyárádtól Topoljén, Batinán, Zmajevacon (Vörösmart),  Suzán (Csúza), Kneževi Vinogradin (Hercegszőlős), Tikvesen és a Kopácsi-réten keresztül Eszékig húzódó térség ökoturisztikai  értékeit, kulturális és gasztronómiai sokszínűségét.

Zöldút vezet át a horvát-magyar határon 

A történelem viharai által kettévágott egykori Baranya vármegye magyar és horvát oldalának ökoturisztikai látnivalóit köti össze egy friss uniós projekt. A Gyeregyalog.hu Egyesület szervezésében a minap újságírók és idegenforgalmi szakemberek fedezhették fel a Baranya Zöldút egyik felét, a magyarországi Nagynyárádtól, Topoljén, Batinán, Zmajevacon (Vörösmart), Suzán,(Csúza), Kneževi Vinogradin (Hercegszőlős), Tikvesen és a Kopácsi-réten keresztül Eszékig húzódó térség ökoturisztikai értékekeit, kulturális és gasztronómiai sokszínűségét.

Bor, élmény, kaland, felfedezés 

Július 21-én hivatalosan is megnyitotta kapuit Szekszárd új, országosan is egyedülállónak számító  turisztikai attrakciója a Garay ÉlményPince.

Rozéban fürödhetünk a hétvégén 

A Rozé Fröccs Fesztivál az országban egyedülálló módon ünnepeli a rozéborokat.

Virágözön és csillagoségbolt-park 

Tavaly 32 százalékkal több turista kereste fel Kaposvárt, mint egy évvel korábban, s több mint 52 ezer bejelentett vendégéjszakát töltöttek el ott. Hogy ez minek köszönhető? Ennek jártunk utána Somogyország fővárosában.

Csillagoségbolt Park és az élmények városa 

Az elmúlt esztendőben 32 százalékkal több turista kereste fel Kaposvárt, mint egy évvel korábban, s több mint 52.000 bejelentett vendégéjszakát töltöttek el a városban. Hogy mindez minek köszönhető? Erről győződhetett meg az a maroknyi újságíró, akik Somogyország fővárosának meghívására ellátogattak a városba.

Unikális attrakciók, komplex élmények 

Akkor elégedett a turista, ha élményekkel gazdagodik – hangzott el az Antall József Politikai és Társadalomtudományi Tudásközpont által szervezett Országimázs Konferencián Pécsett. Az immár negyedik alkalommal megrendezett tanácskozás középpontjában a Dél-Dunántúl állt.

Borok, vizek, kúriák 

Fadd is csatlakozott a Borok-Vizek-Kúriák Zöldút programhoz, a túraútvonal gerincét a Duna menti töltés adja. A tervek szerint tavasz végén, nyár elején már végig lehet a Duna parton sétálni, kerékpározni Faddtól egészen Domboriig.

Jönnek a busók, megteltek a szálláshelyek 

Közeleg a busójárás, Mohácson már szinte minden a február 27. és március 4. között megrendezésre kerülő téltemető népszokásról szól. Számos különleges esemény várja majd a Duna-parti városba érkezőket, többek között a megújuló Szent Miklós Malom, a térség egyetlen ipartörténeti műemléke.

Evezős turizmus fejlesztése a Deseda tavon 

A desedai csónakház felújításának és bővítésének lehetőségeiről folytatott megbeszéléseket csütörtökön Szita Károly,  Kaposvár polgármestere és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára, Ábrahám Attila.

Készül a Harkányi Psoriasis Centrum új épületszárnya 

Végéhez közeledik a harkányi gyógyfürdőkórház új, szállodai színvonalú épületszárnyának építése, ami jelentős szerepet tölthet majd be a település idegenforgalmában és a gyógyturizmus fellendítésében.

Megújul a máriagyűdi kegyhely 

Az elkövetkezendő két esztendőben jelentős uniós támogatás felhasználásával újul meg a máriagyűdi kegyhely.

Megkezdődhet a pécsi állatkert felújítása 

Minden engedély megérkezett. A tervek szerint a munkálatok március végén indulhatnak, s ez év végére be is fejeződhetnek. Az elnyert támogatásnak köszönhetően az állatkert nem csak megújul, de ökoturisztikai látogatóközpontként működhet tovább.

Megújul a sellyei kastélypark 

Megújul a Draskovich-kastély parkja Sellyén, amelyet a Dél-Dunántúl fajokban leggazdagabb arborétumának tartanak a szakemberek. A tervek szerint 2014 végére befejeződő rekonstrukciót követően a park ismét jelentős szerepet tölthet be az Ormánság idegenforgalmában.

Minden Pécsre érkező turistára számítanak 

Másfél milliárdos uniós támogatás felhasználásával folyamatosan újulnak meg a Pécsi Egyházmegye belvárosi épületei Baranya székhelyén.

Fotózkodjon Vak Béla trónján! 

Közel háromszáz millió forint támogatás felhasználásával megkezdődött a pécsváradi vár felújítása, amelynek részeként zarándokszállás, a bencés életmódot bemutató interaktív tér, látványkonyha, íjászpálya és kovácsműhely is kialakításra kerül.

Felkészülés a világörökséggé nyilvánításra 

A limest mint hazánk elkövetkezendő legnagyobb turisztikai attrakcióját helyezte a középpontba Pécsett a Magyar Limes Szövetség és a Pannon Kultúra Alapítvány szakmai konferenciája.

Mi van, ha nem jutunk el a busójárásra? 

A Busó-udvart eddig már közel háromezren, köztük több külföldi kereste fel megnyitása óta.

Felkészülten kellene várni a világörökséggé nyilvánítást 

A Limest, mint hazánk elkövetkezendő legnagyobb turisztikai attrakcióját helyezte a középpontba Pécsett a Magyar Limes Szövetség és a Pannon Kultúra Alapítvány által közösen rendezett szakmai konferencia.

Így lesz Ukrajnában népszerű a harkányi gyógyvíz 

A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház is képviseltette magát a kelet-európai régió legjelentősebb egészségturisztikai szakkiállításán Kijevben.

Turisztikai központ épül a Krisna-völgyben 

A regionális operatív programból elnyert több mint 120 millió forint felhasználásával turisztikai, szabadidő- és sportközpont épül Somogyvámoson a Krisna-völgy szomszédságában. 

Középpontban a turizmus 

Regionális fórumot szervezett Pécsett az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, amelyen részt vett Bánki Erik európai parlamenti képviselő és Schepp Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem dékán-helyettese.

Újabb források a dél-dunántúli turizmus fejlesztésére 

A Dél-Dunántúlon újabb turisztikai fejlesztések valósulhatnak meg a Regionális Operatív Program keretében. A tartaléklistán szereplő tizenhét projekt, összesen 5,1 milliárd forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Tervből.

Lakásétterem nyílt Pécsett 

Megnyitotta kapuit Pécs első pécsi lakásétterme műemléki környezetben a belvárosban.

Új pincerendszer és rendezvényház épül Villányban 

Uniós források felhasználásával Kiállító és Rendezvényház épül Villányban, amely tovább növelheti a régió turisztikai vonzerejét. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!