hirdetés
hirdetés

KSH: februárban csökkenő belföldi vendégszám

A KSH adatai szerint a tél utolsó hónapjában a vendégéjszakák száma 0,4 százalékkal csökkent.

hirdetés

2023 februárjában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 552 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,0, a vendégéjszakáké 0,4 százalékkal elmaradt a tavaly februáritól - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Depositphotos
Depositphotos
 

2022-ben több volt a belföldi vendég

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal csökkent, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 17 százalékkal növekedett.
A belföldi vendégek száma februárban 11, a vendégéjszakáké 13 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 305 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 694 ezer volt. Az éjszakák 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.
A forgalom a panziókban 17, a közösségi szálláshelyeken 19 százalékkal csökkent a tavaly februárihoz viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldi vendégéjszakák 27, illetve 17 százalékát regisztrálták.

Külföldről többen érkeztek
A külföldi vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 247 ezer vendég összesen 686 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 83 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 17 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 65 százalékát regisztrálták.

Bár kevesebb vendég volt, de az árbevétel nőtt

Az összes bruttó árbevétel megközelítette a 30 milliárd forintot, 42 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 7,6 százalékkal többet, 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.
1873 kereskedelmi szálláshely, köztük 778 szálloda és 847 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.
Az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50 százalékban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 8,5 százalékkal több, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 26 százalékkal több (egyaránt 1,4 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint tavaly január-februárban. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 51 százalékkal nőtt, és csaknem 62 milliárd forintot tett ki.

(forrás: KSH / MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk