hirdetés
hirdetés

Megszűnhet a Magyar Turizmus Zrt., jöhet a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség

Nemzeti rendezvényszervező, nemzeti kongresszusszervező, sportrendezvény divízió – hamarosan a teljes turizmust maga alá gyűrő új szervezet jöhet létre, ha megvalósul a hvg.hu birtokába került titkos kormányelőterjesztés.

hirdetés

Egy új, erősen központosított állami intézményrendszerrel venné át az idegenforgalom irányítását a kormány: a legfontosabb sporteseményektől kezdve a nagy koncerteken és fesztiválokon át mindent központilag koordinálnának, sőt, lenne egy sor esemény, amit maguk szerveznének – tudta meg a hvg.hu. Az erről szóló, birtokukba került előterjesztés titkos, de láthatóan már a részletekig kidolgozott, így ha a koncepcióból valóban kormányhatározat lesz, akár már az idén működésbe lendülhet az új turizmus-gigaszervezet, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség.

Az előterjesztés vezetői összefoglalója nem kertel arról, hogy mi a cél: „a turizmussal kapcsolatos állami feladatok átszervezése, bővítése, a teljes idegenforgalmi ág lefedése” a hatékonyabb működés érdekében, illetve azért, hogy több legyen a turizmusból származó állami bevétel.

Magyar Turizmus Zrt. helyett Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség

Az előterjesztés alapján ehhez totálisan átalakítanák a turizmusért felelős állami intézményrendszert:

A Magyar Turizmus Zrt. átalakulna, illetve megszűnne, és utódja, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (NIÜ) lenne a „turizmussal kapcsolatos központi szervezet”. Alá tartozna az összes további új intézmény, ezek koordinálásával és vezetésével lefedné a teljes területet, felügyelete alá tartozna gyakorlatilag a turizmus minden ága, a falusi vendéglátástól kezdve a konferenciaturizmusig.

A NIÜ alá tagolt intézményrendszerben a Nemzeti Kongresszusi Iroda (NKI) következik, amelynek feladata az lenne, hogy – a legnagyobb árbevételt termelő – üzleti turizmus kiemelt célpontjává tegye hazánkat, megszerezve „a Közép-európai régióban a konferenciaturizmusban való vezető szerepet, pl. Bécs, Prága, Pozsony, Zágráb Ljubljana megelőzésével”. Az új kongresszusi központ és más szereplők piacra vitelét is intézi, nemzetközi konferenciák szervezésére pályázna, többéves fejlesztési koncepciókat dolgozna ki.

Jön az állami rendezvényszervezés

Mivel nem elégedettek a rendezvények „erősen eltérő” színvonalával, minőségével, ezért létrejönne a Nemzeti Rendezvénykoordinációs Központ (NRKK), amely „szervezné, koordinálná a turisztikai vonzerejű rendezvényeket”, de a sportrendezvényeknél is közreműködne. Az állami rendezvényszervező központon belül divíziók lennének, amik gyakorlatilag lefednék a teljes rendezvénypiacot.

A következő új szervezet a Nemzeti Turizmusfejlesztési Iroda (NTFI) lenne, amelynek elsődleges feladata a vidéki régiók „turisztikai vonzerejének termékké alakítása, piacra juttatása, a minőségi színvonal emelése” és már népszerű vidéki területek – mint a Mátra vagy a borvidékek – szélesebb körben való megismertetése.

Budapesti Turizmusfejlesztési Szervezetet a fővárosért

Az előterjesztés életre hívná a Budapesti Turizmusfejlesztési Szervezetet (BFTSZ) is. „A turizmust érintő állami feladatok újraszervezése során kiemelt jelentőségű” a főváros. Méghozzá egy „Budapest DMO”, vagyis Destination Marketing Organization segítségével, amely felelne a budapesti turizmus fejlesztéséért és marketingjéért, ezen belül a „BUDAPEST Brand” létrehozásáért.

A budapesti turizmusszervnek saját bevételei is lennének, méghozzá az előterjesztés szerint az amúgy rég emlegetett Budapest Kártya értékesítéséből, illetve „saját Hop on Hop off” városnéző busz üzemeltetéséből.

Az új intézményrendszer következő tagja a Természeti és Kulturális Örökségvédelmi Iroda (TKÖI), amely a magyar természeti és kulturális értékek hasznosításáért felel majd, így például a vizek, gyógyfürdők, vagy a mezőgazdasági termékekben rejlő idegenforgalmi előnyök kiaknázásáért.

Az ügynökség és a további öt nagy szervezet mellett az alsóbb szinthez is hozzányúlnának: az előterjesztés szerint „szükség lenne a turisztikai külképviseletek megfelelő újraszervezésére is”, mely szintén a központi szervezet feladata lenne.

Az előterjesztés végén pontokba szedve ott áll: az EU-nak véleményezési joga nincs, Országgyűlésnek nem kell tárgyalnia, nem kell társadalmi egyeztetést tartani róla, és „vitás kérdés nem merült fel”.

Bővebben ide kattintva olvashat a részletekről.

Közel száz éve létezik olyan állami hivatal Magyarországon, amelynek feladata a turizmus irányítása. Ezt a szervezetet nevezték már hivatalnak, részvénytársaságnak, most pedig az is elképzelhető, hogy új elnevezése ügynökség lesz. A hazai turizmus állami irányításának történetéről ide kattintva olvashat bővebben.

(forrás: HVG)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk