hirdetés
hirdetés

Mi köze a katedrálisépítésnek a turizmus-stratégiához?

Immár online hallgatható a jövő turizmusával, az újturizmus világával foglalkozó Dunakavicsok turisztikai podcast sorrendben kilencedik adása.

hirdetés

"Minden stratégia annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle" - tartja a mondás. Mi a helyzet a turizmus területén a stratégiai tervezéssel? Milyen stratégiák készültek, készülnek, s mekkora az esélyük, hogy az ezekben foglaltak valóra is váljanak? A podcast aktuális adásának szakértői az elmúlt két évtizedben íródott mindhárom Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát (NTS) górcső alá vették összehasonlító jelleggel az alábbi szempontok szerint.

    1.) Megnézték, hogy miként zajlott a dokumentumok kidolgozása, milyen „konszenzuskeret” övezi őket, amely egyfajta garanciális elem  arra nézve, hogy az érdekeltek higgyenek benne, s kövessék a terveket.

    2.) Megvizsgálták, hogy az egyes összeállítások milyen célokat, víziókat követnek, miként definiálták a dokumentumok készítői a stratégiák főbb céljait.

    3.) Szempont volt még az újszerűség: mi az, amiben az egyes dokumentumok újszerűek voltak és innovatív megoldásokat hoztak?

    4.) Végezetül az adás szerkesztői megnézték, hogy a Dunakavicsok podcast szellemiségéhez passzoló gondolatok és megoldási javaslatok, - úgymint regionalitás, hálózatosodás, nemzetközi kooperációk előmozdítása, - mennyiben érhetőek tetten az egyes dokumentumok esetében?

Kovács Balázs és Nagy-Szász István műsorvezetők
Kovács Balázs és Nagy-Szász István műsorvezetők


A részletek iránt érdeklődő hallgatók az elemezett dokumentumokat elérhetik az alábbiakban:

    NTS 2005-2013 (első NTS) - 2005 augusztusában került bemutatásra.
    NTS 2030 - 2017 októberében mutatták be.
    NTS 2.0. - 2021 május végétől elérhető, legaktuálisabb irányadó dokumentum.

A dokumentumok „kivesézését” követően az adás szerkesztői levonták a következtéseket és megfogalmaztak néhány javaslatot annak érdekében, hogy még többen magukénak érezhessék a leírtakat, azzal kellő mértékben azonosulni is tudjanak, amely a sikeres végrehajtás fontos feltétele. Az adás vége felé a szokásos „kis színesek blokkban” beszámolót hallhatunk a bécsi ló legelőkről és egyéb innovatív megoldásról, amellyel az oltási kedv növelhető, illetve a műsor szerkesztői szavazásra bocsájtottak fontos kérdéseket e témával kapcsolatban. Végezetül Kovács Balázs és Nagy-Szász István műsorvezetők a hallgatóik segítségét kérték, hogy a soron következő 10. jubileumi adást közösen szerkeszthessék. Kérték, küldjenek szerkesztőségüknek pár mondatos hangüzenetet az email-, vagy messenger címükre. A bemutatkozás után két mondat, hogy miért szeretik turisztikai podcastunkat, és/vagy mit hiányolnak belőle?A felvétel 2021. augusztus 5-én jelenléti formában Budapesten az Hotel Andrássyban került rögzítésre. Észrevételeiket várják a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen, vagy a különböző podcast-megosztó csatornákon, illetve a Dunakavicsok turisztikai podcast FB oldalán, továbbá LinkedIn profilján keresztül is. Adások már a YouTube csatornán is elérhetőek hangsáv formátumban.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk