hirdetés
hirdetés

Mit vár az idei karácsonyi vásártól?

Idén ismét Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a város szívében, a Vörösmarty téren. Az ünnepélyes megnyitó napján jártunk ott, meglepő dolgokat tapasztaltunk.

hirdetés

Két év kihagyás után idén ismét karácsonyi vásárt rendeznek a főváros legszebb terén, amely az előzetes elképzelések szerint ez év végéig lesz nyitva. A kordonnal elkerített vásári területre csak védettségi igazolvány felmutatásával léphet be bárki, ez a jelenlegi negyedik hullám tombolásának idején teljesen érthető.

Míg várakozunk az ünnepélyes megnyitó kezdetére, körülnézünk a vásári forgatagban. Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, a tér vonalában kört alkotó vásárosok - kézművesek, kiskereskedők és vendéglátók - mire számítanak az idei forgalmat és bevételt tekintve.

 

 

"Huuu, ennél nehezebbet nem is kérdezhetett volna", így egyikűk, aki szőrmékből készült portékát kínál pavilonjából. Kiderül, vagy 220 km-re a fővárostól érkeztek párjával a belvárosi vásári forgatagba, hogy árusítsák a szűcsműhelyükben készült kucsmákat, kesztyűket, mentéket. Elmondják, ez még csak a nyitónap, nagy rálátásuk nincs az idei szezonra, az viszont biztos, hogy nekik a magyar vásárló az igazi - vele találják meg a számításukat. Az ugyanis nem kukacoskodik, nem alkudozik, mondják, hanem ha megtetszik neki valami - azt megveszi. Épp  beszélgetésünk alatt érkezik számukra a hír. az osztrák vásározásnak lőttek. Ott ugyanis hétfőtől minden ilyen rendezvénynek zárnia kell.

Leforrázva ül illatos szappanhegyei fölött egy másik eladó, aki Kaposvárról érkezett, és akinek ugyancsak van osztrák érdekeltsége is karácsonyi vásárok területén, akárcsak a szőrméseknek. Ő bőrbarát magyar kozmetikumokat, szépészeti eszközöket árul, immár 18 éve. Ő is a magyar vevőkörre számít, méghozzá nagyon. Ugyanis kialakult egy törzsgárda budapesti vásárlói köre - akik mindig tőle szerzik be a karácsonyfa alá valót. És reméli, így lesz ez most is, nem húzza át a számítását a covid.

Egy ékszereket árusító kézműves család tagjai, akik Székesfehérvárról utaztak Budapestre, szintén hallottak már az osztrák zárásokról, és azt mondják, csak remélni tudják, hogy ide, Budapestre nem gyűrűzik be az osztrák szigor. Náluk gyűrűket, apró kiegészítőket vásárolnak a legtöbben, és remélik, hogy az első nap érdeklődési hulláma továbbra is megmarad, nem zárják be a idő előtt a vásárt. "Egy biztos, szögezik le, ez a vásár nem olyan lesz, mint a korábbiak, ha rendben lezajlik, akkor is számunkra emlékezetes marad."

Faix Csaba és Gy. Németh Erzsébet
Faix Csaba és Gy. Németh Erzsébet

Közben kezdetét veszi az ünnepélyes megnyitó, ahol az idei karácsonyi vásár legfőbb szervezője, a Budapest Brand nZrt. képviseletében Faix Csaba vezérigazgató köszönti a cudar szélben kissé didergő egybegyűlteket. Röviden szót ejt hagyományokról, mellette korlátozások meglétéről, beszámol a finn mikulás érkezéséről és arról az örömről, hogy az ünnepekre készülődve most végre együtt lehetünk.

Majd Gy. Németh Erzsébet lép a pódiumra, humán területekért felelős főpolgármester-helyettesként, aki nagyon humánus módon, szintén figyelembe veszi, hogy mindenki fázik a zúgó szélben, és ő is rövidre fogja nyitóbeszédét. Amelyben hallunk a lelkünk felötöztetéséről, tradíciókról, kézműves mesterségekről, valamint arról, hogy az idei karácsonyi vásár azért is különleges lesz, mert igyekeznek kinyitni mindenki előtt, ezért is tették lehetővé, hogy legfeljebb 1500 forintos áron árusítsanak a kitelepülő éttermek egytálételt a látogatóknak. Így ez a vásár nemcsak a kiváltságos keveseké lesz, hanem minden fővárosié és Budapestre érkezőé, hallhattuk.

A Fourtissimo adott minikoncertet
A Fourtissimo adott minikoncertet

Ezt követően a Fourtissimo Jazz Orchestra karácsonyi hangulatot idéző zenei blokkja után meglátogatjuk a vendéglátósok alkotta fertályt, hogy kipróbálhassuk a jól hangzó 1500 forintért történő ünnepi lakmározást.

Ez azonban nem jön össze. Ugyanis a nyitónapon egy vendéglátósnál sem tudunk felfedezni 1500 forint értékben egy tál meleg ételt. Van viszont ismét zsírban tocsogó tócsni és különdéle húsok, kolbász- és, hurkahegyek, káposzták, különféle laktató köretek - ami a közös bennük, hogy aki csak ránéz, már hízik vagy 2-3 kilót. Az áruk pedig még csak köszönőviszonyban sincs a mesésen emberi 1500 forinttal.

Íz- és zsírorgia - komoly összegekért
Íz- és zsírorgia - komoly összegekért

Helyette búcsúzásképpen most itt bemutatjuk, amit be tudtunk szerezni - no, nem 1500 forintért, hanem 4250 Ft-ot kellett leperkálni ezért a zsírban úszó egy tál ételért.

Éhen nem marad, aki ezt megeszi, de ennyi pénzért egy tál ételt kínálni - komoly lehúzás
Éhen nem marad, aki ezt megeszi, de ennyi pénzért egy tál ételt kínálni - komoly lehúzás
 

Amiért szomorúak vagyunk, hogy ez megint durva turistalehúzásnak néz ki, és teljesen érthető, hogy a fővárosért felelősök szeretnének tenni ellene. Csak úgy látszik, a dícséretes elhatározás és a valóság egyelőre még nem találkozott egymással.

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk