hirdetés

Stílusos Vidéki Szállodák: zöld elkötelezetttség

Zöldprogram, szelíd turizmus, helyi termelőktől alapanyagok - csak néhány azon fontos témák közül, amelyekről szó lesz a következő összegző írásban.

hirdetés

Elektromos autótöltő helyek kialakítása, napelemek felszerelése – csak kettő azok közül a környezetvédelmi beruházások közül, amiket még a válság alatt is elvégeznek a Stílusos Vidéki Szállodák. Emellett természetesen sok egyéb lépéssel csökkentik ökológiai lábnyomukat, pedig a koronavírus miatt használt fertőtlenítőszerek, eldobható maszkok, és kisadagos csomagolások miatt nem egyszerű a környezetvédelemre koncentrálni.

pixabay.com
pixabay.com

A "szelíd turizmus" előnyei 

A pandémia lehetőséget teremtett arra is, hogy a vendégeket a „szelíd turizmus” felé tereljék. A köveskáli Káli Art Inn szakemberei például a helyi önkormányzattal szoros együttműködésben igyekeznek Köveskál környékén gyalogos túraútvonalakat kialakítani és ezeket karbantartani. Így azok a vendégek is jól érezhetik magukat a szállodában, akik a „szelíd turizmus” elkötelezettjei, és inkább a gyalogos, vagy lovas túrákat részesítik előnyben a motorizált változattal szemben. A faluban korábban nem létező gyalogos járdát alakítottak ki, és törekednek az áthaladó forgalom lassítására.

Emellett elektromos kerékpárokat szerzett be, hogy a vendégeknek lehetőségük legyen fenntartható módon, nagyobb távolságban található célpontokat is felkeresni. Arra ösztönözik a vendégeket, elektromos autóval érkezzenek, ezért felszereltek egy elektromos gyorstöltőt is. Ez igen sikeres bizonyult, ezért a jövő év elején még két töltő üzembe állítását tervezik. A mátraszentistváni Montem Vendégházban is folyamatban van egy, az elektromos autók töltésére alkalmas vételezési hely kialakítása, ahol töltési energiát napelemek biztosítják majd.

Helyi termelőktől vásárolnak

Az Őrségben, Magyarszombatfán található Kosbor Panzióban gőztisztítóval végzik a koronavírus-járvány miatt kiemelt fontosságúvá vált fertőtlenítő takarítást, hiszen így jóval kevesebb tisztítószerre van szükség. Magától értetődő, hogy helyi termelőktől származó alapanyagokból készült ételeket – zöldséget, gyümölcsöt, sajtokat, feldolgozott húsárut – szolgálnak fel az étteremben, sőt a friss fűszernövények is a tavaszi karantén alatt kialakított konyakertből származnak. Hasonló a helyzet többek között a dánszentmiklósi Hotel Botanicában és a szigetmonostori Rosinante Fogadóban is. A Montem Vendégházban a konyhán felhasznált zöldségek 40 százalékát saját magaságyásaikban termelik meg. Több szállodában – például a Balatonalmádiban lévő Villa Millenniumban, a Rosinantéban, a Montem Vendégházban, a Hotal Botanicában – nagyon komolyan veszik a szelektív szemétgyűjtést.

Mellőzik a műanyagokat

A Kosbor Panzióban reggelinél a lekvárt, a mézet, a helyben készült reggeli kencéket egyedi, kis, csavaros üvegekbe adagolják, amiket használat után 95 C fokos vízben fertőtlenítenek. Ugyanez történik a műanyag szívószálak helyett bevezetett vörösréz szívószálakkal. A műanyagot mindenhol mellőzik: az eldobható fürdőszobai kéz- és tusfürdők helyett természetes alapanyagokból készült, utántölthető kozmetikumokat találnak a vendégek a fürdőszobákban. A szobákba is üveges ásványvizet, friss, hűtött szódavizet vagy csapvizet készítenek be.

A balatonfüredi Villa Millenniumban tisztított vizet használnak üvegpalackokban, a Montem Vendégházban pedig csak visszaváltható ásványvizes üveget forgalmaznak. Az egyéb italos üvegeket, valamint a vendégek otthagyott műanyag palackjait elviszik a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe. A Hotel Botanicában csatos üvegekben szervírozzák a szűrt vizet. A Kosbor Panzióban beszereztek egy narancsprést, így a többrétegű dobozos narancslé helyett frissen préselt narancslét tudnak kínálni, vagy pedig a panzió saját bio almájából a közelben préselt almalevet adnak a vendégeknek. A filteres teákat jó minőségű szálas teákra cserélték.

Környezetvédelmi szempontok már építéskor is

A Montem Vendégház esetében például már tervezéskor fontos szempont volt a természetes anyagok – fa, kő, fém – túlsúlya. A ház tájolása déli fekvésű, és a nagy üvegfelületeknek köszönhetően télen akár 4 fokkal emelheti a belső hőmérsékletet egy zavartalan napsütés. Nyáron nagyobb a nap beesési szöge, ilyenkor a teraszok adnak kellő árnyékot. Az épület alsó szintje 50%-ban a föld alatt van, ezért a közeg télen fűt, nyáron pedig hűt. A tetőn elhelyezett napkollektorok éves viszonylatban a használati meleg víz 80%-át állítják elő, a fennmaradó 20%-ot egy vízteres kandalló biztosítja.

Nem egyedi, hogy egy Stílusos Vidéki Szálloda már építése során környezetbarát megoldásokat alkalmaz. A Kosbor Panzióban a szobák friss levegő utánpótlását, a megfelelő hőmérséklet biztosítását energiatakarékos, hőcserélős szellőztetővel végzik. A Káli Art Inn szobái közül az újabbak és az étterem fűtését korszerű hőszivattyús rendszerrel oldják meg, és idén év végére elkészülnek a napelemek felszerelésével, melyek a hotel teljes elektromosenergia-ellátását biztosítják majd a jövőben. A Villa Millenniumban 2019 tavaszán kiépítették az elektromos fűtést, amihez a szükséges energia nagy részét a tetőn elhelyezett napelemek biztosítják. A Hotel Botanicában felszereltek 15 napelem mezőt.

Több példa van arra is, hogy az összes világítótestet energiatakarékos izzóval szerelték fel. Az sem ritkaság, hogy a szállodák esővízzel locsolnak, és ezt használják az WC-k leöblítésére is, így nem kell a drágán előállított ivóvizet pazarolni.

A kert gondozásakor is szempont a környezetvédelem

A Káli Art Inn Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található parkját olyan növényekkel telepítették be, melyek őshonosnak számítanak, jól érzik itt magukat, és élőhelyet nyújtanak a többi élőlénynek is. Törekedtek arra, hogy minél változatosabb legyen a kerti élet, és soha nem használnak növényvédő szereket. A forrás táplálta kerti tavat is biológiai módszerrel tartják tisztán.

A szerves anyagot több szálloda is komposztálja, és arra is több példa van, hogy vegyszer nélkül gondozzák a növényzetet. A Kosbor birtok hatalmas kaszáló rétjét a Nemzeti Park ajánlásainak megfelelően gondozzák, hogy megőrizzék az Őrség kivételes lepkefaunáját. A Kosbor birtok még a „madárbarát kert” minősítést is elnyerte, hiszen 1 hektáros erdeje és a kihelyezett 25 odú számtalan ritka madár számára szolgál élő- és költőhelyként.

 

További infok a témáról: itt

(forrás: SVÉT / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai