hirdetés
hirdetés

Vasi-Hegyhát: ezer apró csoda földje

A körmendi Batthyány kastély a fő turisztikai húzóerő a térségben, de számos zarándokút is összefut itt, és az ősfás erdők, a zsúptetős házak és a Kneipp-kúra is vonzzák a látogatókat.

hirdetés

Sikeres, jelenleg is zajló TDM pályázat eredményeit mutatta be a média képviselőinek a 2011-ben alakult Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület, TDM. Működési területük Körmend és Vasvár csaknem 50 települését magába foglaló térsége. A 68 tagú szervezet elnöke, Zágorhídi Czigány Ákos elnök szerint hosszú távú céljuk a helyi sajátosságokra, az értékmegőrzésre épülő fenntartható turizmus kialakítása. Aktivitásukat számos kiadvány, napelemes és egyéb információs táblák, hírlevél, honlapfejlesztés, imázsfilm, study-túrák és workshopok rendezése jelzi. Utunkat egy nem is apró csodával, a körmendi Batthyány kastély és Körmend városközpont ugyancsak sikeres (Széchenyi terv) pályázatainak köszönhető átalakulásának megtekintésével kezdtük.

Főurak, tulipánhagymák, tankok és cipőgyár

Körmend közlekedési csomópontok kereszteződésében a térség központja. Idén ünnepli várossá válásának 750. évfordulóját. A körmendi kastély története magába sűríti az országét. A város a18. századtól kezdve a Batthyány családnak köszönheti fejlődését. A híres főúri család ekkor építtette fel négy saroktornyos, eredetileg barokk stílusú kastélyát, melyet ma már főként klasszicista jegyek jellemeznek. Holland botanikus telepítette számukra a ma is gyönyörű, 36 hektáros kastélyparkot. A helyiek úgy tudják, a hollandus hazatérésekor innen vitte magával a török hódoltság alatt magyarföldön meghonosított tulipánhagymákat. A főurakat elkergették, a kastély hosszú évekig szovjet katonai támaszpontként működött, jelenkorunkban néhány évtizednyi közjáték után egy ideig cipőgyár települt az egyik szárnyépület mögé. A Batthyány kastély Magyarország öt legnagyobb és legértékesebb kastélyegyütteseinek egyike, most kapta meg a rangjához méltó lehetőséget.

A kastély gyönyörű dísztermébe behallatszott az építők kopácsolása is – készülnek az új kiállítóterek. A fő cél a Batthyány Örökségközpont kialakítása. A főépületben most is számos állandó és időszaki kiállítás tekinthető meg, mint például a várostörténeti múzeum vagy a cipőtörténeti gyűjtemény. A boldoggá avatott dr. Batthyány-Strattmann László életének dokumentálása egy felújított szárnyépületbe kerül. A kastély melléképületei közül a gyermekkönyvtárként működő már megújult. Sor kerül majd a kastély homlokzati festésének, tetejének és nyílászáróinak cseréjére is. Az egykori lovardában tervezik a fogadóhelyiség kialakítását, melyben interaktív információs pontok és a Liktárium kap majd helyet. A Liktáriumban gyógynövényfőzetek és a helyi gasztronómia termékei, lekvárok, sajtok kaphatók majd.

A megújított főteret Bebes István polgármester kíséretével jártuk be, melynek parkját és több épületét renoválták. A legszebb lábasházban kapott új helyet a Tourinform iroda is, ők kerékpárkölcsönzéssel és helyi ajándéktárgy-árusítással is foglalkoznak. A szépen parkosított tér közvetlen rálátást nyújt a kastélyegyüttesre, és összeköttetést is nyit vele.

Történelmi, zarándok- és tematikus utak hálózata

A kistérséget szép, jórészt érintetlen természet, gazdag vízhálózat, kedvező földrajzi fekvés (Ausztria és Szlovénia szomszédsága) és tipikus aprófalvas településszerkezet jellemzi. A településeket összekötő utak kiváló kerékpárutakként is hasznosulnak, de sok különleges úttal is büszkélkednek. A Hegyhát a folyók közötti járható gerincet jelzi, a korai századokban itt magyar határvédelmi útvonal is húzódott. Ennek Vasvár határában rekonstruált szakasza, a sánc a Vaskapuval, a környező erdő és a tanösvény egyedi történelmi emlék- és kirándulóhely. Vasvár ősi település, 1578-ig vármegyeszékhely, de virágzásának a török idők véget vetettek. Napjainkban a helyreállított műemlék épületekből hangulatos kisvárosi főteret alakítottak ki. A városka legjelentősebb műemléke a középkori Domonkos templom és kolostoregyüttes. Egyedülálló adottságai lehetővé teszik, hogy itt jöjjön létre a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény és Zarándokház. A relikviák gyűjtése folyamatos, de már most látható könyvtáruk, viseletük, ruházatuk és egy szerzetesi cella. Érdemes látnivaló továbbá a középkori megyetörténeti kiállítás és egy modern szobrászati hagyaték. Hogyan néz ki a szultán aláírása az 1664-esvasvári békét szentesítő okmányon? Megnézhetjük a Békeházban, egy 18. századi egykori intézői lakban, melyet legutolsó gazdájáról Tretter-háznak is neveznek. A békekötés okmányának fakszimile példányát a bécsi udvari levéltártól szerezték be.

Vasvár a megye legismertebb zarándokhelye. A város legmagasabb pontján kilátót találunk, pár száz méterre tőle a Szentkúti kápolna jelzi a csodatévő forrás helyét. A nemzetközi Mária zarándokút is érinti a kegyhelyet, melyhez 15 stációból álló keresztút vezet. Vasvárról indul Csehimindszentre évente a Mindszenty Emléktúra is. Csehimindszenten született a nyilas és a kommunista diktatúra által egyaránt üldözött hercegprímás. Szülői háza ma emlékmúzeum, itt tekinthető meg „A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József” című kiállítás is. A falu új plébániaépületében zarándokszállást alakítottak ki. Mehetünk továbbá Szent Márton nyomában, a Szent Imre vándorúton, a Vasfüggöny mentén, a Rockenbauer Kéktúra szakaszán, a Nagy Gáspár költő emléktúráján és még a térség számtalan tematikus túra- és tanösvényén is.

Táj, hagyományok, élő gasztronómia igézetében

A 16 hektáros Csodaszarvas Tájpark Rábahidvég határában terül el. Ősfás erdő, folyópart, horgásztó, jellegzetes helyi építészeti stílusban épült fogadóépület és a fürdőház nemcsak a Rábamente jellemzőit képes bemutatni, de mindenféle aktív sportolási lehetőséget is kínál – erdei iskolai tanösvény, íjászat, sportpályák, erdei és vízi drótkötélpályák, kézműves udvar, állattartó farm is található itt. A látogatók alhatnak jurtákban, lábas pajtában, több- és kétágyas szobákban. A Fürdőházban – megrendelésre, vacsorával egybekötve – rendelkezésre áll infra- és finn szauna, sószoba is.Az oszkói Hegypásztor Pincék a háborítatlan természet ölén találhatók, és az elnevezés mögött valójában mesébe illő, több száz éves zsúpfedeles présházak együttese rejlik. Itt napelemmel biztosítják a világítást, de a bemutatókon kézzel készítik rozsszalmából a zsúptetőt.

A környékbeli családok gyerekeik születése kapcsán őshonos gyümölcsfákat, a Hegypásztor Kör tagjai hagyományos művelésű szőlőültetvényeket telepítettek itt. A látogatók kemencében sült helyi étkeket és egyéb termékeket – mézet, lekvárt, pálinkát – kóstolhatnak. Kis kápolna és Kneipp-kúra-állomás teszi teljessé az élményt. A turistaszállás mellett akad az érintetlen természeti környezetet és a meditációt kedvelő párok, családok számára is – fűthető – szálláshely. Oszkó község Vinotékájában a pince 40 borász 150 fajta borát kóstolhatjuk meg. Megrendelésre csoportok számára rendezvény- és előadótermükben ízes házikosztot, borkóstolást biztosítanak. Vadhús, erdei gombák és gyümölcsök, tökös ételek jellemzik a térség gasztronómiáját. A Berki fogadóban az eddig kóstolt legjobb dödöllét tálalták fel csoportunknak. A Fukszberger méhészet a hagyományos mézek mellett a legkülönfélébb gyógynövényekből is készít különlegességeket. A jóféle pálinkának egyik vörösréz- és acéllepárlókkal büszkélkedő, patika tisztaságú forrása is utunkba esett. A Birkás Pálinkaház és Konferenciaterem Győrvárott a Vasi-Hegyhát gyümölcseiből készít közel negyven féle pálinkát. Majd 140 fős, minden komforttal felszerelt konferenciaterme céges és családi összejövetelek kedvelt színhelye, ami érthető, mert nemcsak gyümölcspárlat illata lengi be, de torkunkon is lecsúsztathatjuk a pálinka különféle változatait. Pálinkakóstolás rendelhető. Imázsukat saját fesztivál megrendezésével is növelik.

Kneipp gyógyító térsége

A víz, a táplálkozás, a gyógynövények, a mozgás, a lelki egyensúly öt alapelemére épül Sebastian Kneipp, a gyógyító pap módszere. Magyarország egyetlen Kneipp-módszerre épülő témaútja a Vasi-Hegyhát 13 településén, 19 helyszínen várja az érdeklődőket. A Kneipp létesítmények kipróbálása mindenütt ingyenes. Nemcsak egészségünknek teszünk jót e témaút bejárásával, de egyúttal megismerkedhetünk a térség sokszínű látnivalóival is. Hasonló Kneipp témautat találunk a szomszédos kelet-stájerországi Mittleres Feistritztal térségben is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk