hirdetés
hirdetés

990 méteren szállhat meg a galyatetői kilátó tetején

Megnyílt a felújított galyatetői turistaközpont, a fejlesztés része volt a kilátó tetején létesített bivakszállás is.

hirdetés

A felújított galyatetői turistaközpont átadásakor Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy fontos a természetjárás fejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy "az ország valóban a miénk lehessen", belakható és elérhető legyen legtávolabbi pontja is - fogalmazott Orbán Viktor. A turistaközpontról azt mondta, az a fejlett európai országok bármelyikében is a kiválóbbak közé tartozna.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a természetjárás területén is most kell összeállítani a következő évek pénzügyi programjait, ezért arra bíztatta a Magyar Természetjáró Szövetséget, a civil szervezeteket, az érintett önkormányzatokat, erdészeteket és az egyházakat, "rakják össze" elképzeléseiket és tegyék le a kormány asztalára, hogy beilleszthessék a fejlesztési tervek közé.

Orbán Viktor beszédet mond a galyatetői turistaközpont és a kilátó átadási ünnepségén (MTI Fotó: Komka Péter)
Orbán Viktor beszédet mond a galyatetői turistaközpont és a kilátó átadási ünnepségén (MTI Fotó: Komka Péter)


Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke felidézte: két és fél év alatt erdőgazdaságok és civil szervezetek együttműködésével valósult meg a program. Szavai szerint a projekt ékköve a galyatetői turistacentrum, valamint a közelben lévő felújított kilátó.

"A mai nappal nem csak egy házat nyitunk meg, hanem, reményeink szerint egy új, a komplexum üzemeltetésére vonatkozó modellt is megmutatunk" - fogalmazott Garancsi István.

Jung László, a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumi partnere, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: az erdő védelmi, gazdálkodási és közjóléti szerepet is ellát. Azt mondta, szigorú gazdálkodási keretek között soha nem mondhatunk le az erdő folyamatosan megújulni képes termékéről, a fáról. Az erdő ugyanakkor a légkör egyik legnagyobb szén-dioxid-szint szabályozója is - fűzte hozzá.

Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond (MTI Fotó: Komka Péter)
Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond (MTI Fotó: Komka Péter)


Arról is beszélt, hogy az erdő rengeteg földtani, víztani, növény- és állattani, illetve kultúrtörténeti értéket őriz. Jung László szerint minél fejlettebb egy társadalom, tagjai annál több időt töltenek rekreációval, kikapcsolódással, pihenéssel. A vezérigazgató felidézte: a társaság 2010 óta 2,1 milliárd forintot fordított fejlesztésekre.

Az avatóünnepséget követő sajtótájékoztatón Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója elmondta: a csaknem hárommilliárd forintnyi forrásból megújult Országos Kékkör észak-magyarországi régiójában több mint 800 millió forintot fordítottak fejlesztésekre. Ennek volt része a galyatetői turistacentrum, valamint a kilátó felújítása, de egyéb infrastrukturális fejlesztésekre is sor került a régióban.

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese azt mondta: az eredetileg 17 méter magas kilátót 13 méterrel megnövelték, így annak legmagasabb pontja immár éppen 1000 méteren van. A felújítás és bővítés 70 millió forintba került.

A felújított Galya-kilátó (MTI Fotó: Komka Péter)
A felújított Galya-kilátó (MTI Fotó: Komka Péter)


Bivakszállás a felújított Galya-kilátóban (MTI Fotó: Komka Péter)
Bivakszállás a felújított Galya-kilátóban (MTI Fotó: Komka Péter)


A szövetség által üzemeltetett turistacentrum felújítása és bővítése 460 millió forintba került. Ott két- és négyágyas szobákban 22 hely található. Emellett 32 bakancsos turistát is el tudnak helyezni az épületben, a kilátó tetején pedig egy bivakszállás is helyet kapott.

Továbbá egy, mozgáskorlátozottak számára fenntartott szobát is kialakítottak, és kempingezésre is van lehetőség. Mindezeken felül közösségi terek, mosóhelyiség, bisztró, túrafelszereléseket árusító bolt, meditációs szoba is található a zarándokszállásként is funkcionáló turistacentrumban. Az épület energiatakarékos: hőszivattyúval, napelemekkel és napkollektorokkal is felszerelték.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk