Afrika rástartol a közép-kelet-európai piacokra

A napokban szubszaharai afrikai szolgáltatók mutatkoztak be Budapesten a hazai Afrika-specialista kiutaztatóknak. A járvány alatt különösen fontos piacok lettek számukra a közép-kelet-európai országok.

Az Africa Showcase egy olyan projekt, amely összeköti az afrikai és a kontinenst értékesítő utazási szakembereket világszerte. 2009 óta szervezik meg Észak-Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában, Afrikában és Európában, az Africa Showcase roadshow-it. Az események különféle szubszaharai turisztikai szolgáltatókat: DMC-ket, szafariszervezőket, szálláshelyeket, ecolodge-okat, programszervezőket és turisztikai desztinációs menedzsment szervezeteket hoznak össze potenciális vevőkkel a világ különböző tájain. 

Magyarországon első alkalommal rendezték meg az eseményt egy olyan regionális roadshow részeként, amely a múlt héten indult útjára Közép-Kelet-Európa országaiban: Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban. A vállalkozás működtetői szerint a régió messze a leggyorsabban növekvő küldőterület Európában. Az afrikai utazások kiugró növekedést mutattak, amelyek az elmúlt években több hagyományos piac teljesítményét is felülmúlták. Afrika középső és déli országai a járvány idején figyeltek fel egyebek között ránk, amikor számos célállomásra meredeken emelkedett a Lengyelországból, Csehországból, Magyarországról és Romániából érkezők száma. Ebben a mezőnyben Lengyelország a zászlóshajó, ahonnan többek között Madagaszkárra üdülőcharterek járnak. Az afrikai beutaztató cég, a Classic Safaris kollégája pedig arról számolt be lapunknak, hogy jelenleg heti két charterjárattal 400 utas érkezik közreműködésükkel Kenyába, Zanzibárra és Tanzániába, jövőre pedig heti 500 fő feletti utasszámot céloz meg lengyel partnerük 3 charterjárat üzemeltetésével. 

 

„Átütő hét volt ez az Africa Showcase számára Közép-Kelet-Európában” – mondta Jacqui Reynolds, az On Solutions társtulajdonosa. "A szolgáltatók és a hosted buyerek lelkesedése felülmúlta várakozásainkat" - tette hozzá.

A profin szervezett eseményen, amelyre a Turizmus Online is meghívást kapott 14, a Szubszahara országaiban tevékenykedő turisztikai vállalkozás mutatta be 10-10 percben termékeit az Afrikát programozó meghívott hazai szakembernek. A magyar hosted buyerek praktikus kis füzetet kaptak, amelynek minden oldalán egy-egy jelenlévő szolgáltató mutatkozott be, és a szerkesztők a saját jegyzetekre is hagytak felületet. A Budapestre látogatott turisztikai szereplők egyebek között Botswanát, a Dél-Afrikai Köztársaságot, Kenyát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Madagaszkárt, Namíbiát, Ruandát, Tanzániát, Ugandát és Zimbabwét programozzák. 

A bemutatkozó vállalkozásokat úgy válogatták össze, hogy lefedjék a régió piacainak igényeit. Emellett széles palettáját vonultatták fel a szubszaharai területeken rendelkezésre álló turisztikai lehetőségeknek mind a szabadidős, mind a MICE szegmensben. Ami közös volt bennük, az a magas minőség a szolgáltatások és az infrastuktúra (pl. autóbusz és autópark, szálláshelyek, stb.) tekintetében, és a nyugat-európai piacokon már bizonyított megbízhatóság. Amit különösen jó volt látni, hogy a legtöbb szolgáltató kiemelkedően nagy hangsúlyt helyez arra, hogy megőrizze a természeti értékeket, amelyek bemutatásából maga is hasznot húz. Több kimondottan alacsony ökológiai lábnyommal üzemelő szálláshely is bemutatkozott, amelyekhez kertészet is tartozik, ahonnan a szállóvendégek asztalára vegyszermentes vagy permakultúrás gazdálkodással megtermelt élelmiszerek kerülnek. A hagyományosabb szafariprogramok mellett a hegyi gorillák és csimpánzok megfigyelésére, illetve keselyűk élőhelyének felfedezésére is kínáltak túrákat a roadshow-n. Számos szolgáltató a társadalmi fenntarthatóságra is odafigyel: programja részeként a helyi közösségek életébe is bepillantást nyerhet az utazó, aki részvételi díjával az ottani lakosok megélhetését is támogatja.

„A magyar utazók különösen szeretik az olyan tengerparti úti célokat, mint Zanzibár és Madagaszkár, de ezeken kívül még számos izgalmas úti cél vár felfedezésre a kontinensen” – mondta Paddington Tucker, a prágai központú desztinációs marketingspecialista Travel Advance vezérigazgatója. A társaság az Africa Showcase partnereként vett részt a budapesti esemény megszervezésében. Az est során kiderült, hogy a szavannák világának felfedezésére Botswana sajátos módon specializálódott: itt luxuskörülmények között ismerkedhetnek az utasok az afrikai nagyvadakkal és egyéb állatfajokkal. Namíbiával kapcsolatban az utazásszervezők a hasonló, vagy még gazdagabb természeti élményeket, de a megengedhetőbb árakat hangsúlyozták.

A road show budapesti eseményének záróakkordjaként az afrikai vendégszeretetből és a nemzetközi gasztronómia remekeiből is ízelítőt kaphattak a résztvevők.

 A road show-n résztvevő szolgáltatók listája:

Abenteuer Afrika Safari

African Adventure Specialists

African Sun Hotels

Amazing Africa

Boschendal

Calumma Travel Madagascar

Cape Vulture Lodge

Classic Safaris

Crystal Safaris

Durban Tourism

Gondwana Collection Namibia

Ker & Downey Botswana

Stars of Africa

SW Africa DMC 

Simbavati Lodge Collection

 

Tóth Réka Anna

 Turizmus Online


Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.