hirdetés
hirdetés

airBaltic: a lufi kipukkan?

Lettország megmenti a komoly pénzügyi gondokkal küzdő airBaltic-ot jelentette be a balti állam miniszterelnöke. A lett nemzeti légitársaságot, amely 52.6% részben lett állami tulajdon, a törzstőke növelésével próbálja megmenteni a lett kormányzat - adta hírül a Reuters hírügynökség.

hirdetés

A döntést annak ellenére hozta meg a kormány, hogy az ország költségvetési hiányának lefaragásával küzd. A légitársaság 34 millió lat - mintegy 12 milliárd forint - veszteséggel számolt tavaly, a helyzet idén sem javult, a társaság az év első 5 hónapjában is veszeséges volt.

A kormány szerint 50-70 millió latos tőkeinjekciót kéne a részvényeseknek fecskendezniük az airBaltic-ba. A társaság fennmaradó 47,2 százalékát a légitáraság ügyvezetőjének, Bertolt Flicknek tulajdonát képező Baltic Aviation Systems valamint a  Bahamas Taurus Asset Management Fund Limited birtokolja

A kormány azonban olyan feltételt is támasztott a társaság feltőkésítése elé, mely szerint Flicknek távoznia kell posztjáról. A kormány ebbéli szándékát megerősítette a lett közlekedési minsizter, Uldis Augulis is kedden.

Mindeközben szerkesztőségünk folyamatosan kapja a légitársaságtól a sikeres hónapkról szóló beszámolókat, de nyár derekén egy elgondolkodtató közlemény szerint az airBaltic flottája modernizációja és működési költségeinek leferagása érdekében búcsúzik Fokker 50-eseitől. A kivont típust azonban a légitársaság hatékonyságának növelése érdekében nem tervezte az airBaltic új gépekkel helyettesíteni, hanem menetrendjét a karcsúbb flottához igazítaná.

Mivel a Reuters híréről lapzártánk után értesültünk, nem tudtuk megkérdezni hazai illetékesektől, hogy a légitársaság helyzete érinti-e a budapesti járatot, illetve megéri-e annak üzemeltetése a lett fuvarosnak. De hamarosan erről is olvashatnak a Turizmus Online-on.

(forrás: Reuters, Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk