hirdetés
hirdetés

Élelmiszerkutatás, meglepő eredménnyel

A szervezetünkbe kerülő anyagok az anyagcserét, hormonháztartást is károsíthatják.

hirdetés

A világon az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok száma eléri a négyezret, ezekből az anyagokból kioldódás révén 80 év alatt akár 400 gramm is az élelmiszerekbe kerülhet - derül ki a laboratórium.hu kutatásából. Az így a szervezetünkbe kerülő monomerek, oligomerek, stabilizátorok, antioxidánsok, lágyítók, habosító anyagok, nehézfémek, színezékek és gyártási segédanyagok az emberi anyagcserét, hormonháztartást szabályozó szerveket károsíthatják.

Szigeti Tamás János, a csomagolóanyagok vizsglatát végző Wessling Hungary szakembere azt mondta, a laboratóriumi visgálatokat úgynevezett élelmiszer-utánzó modelloldatok segítségével végzik el, amelyek a csomagolóanyagokkal kapcsolatba lépő élelmiszeréhez hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A speciális kioldódási vizsgálatoknál az élelmiszerekből a modelloldatokba kerülő anyagok kémiai jellemzőit is meghatározzák, azaz konkrét vegyületeket mutatnak ki, illetve megmérik azok mennyiségét is.

Magyarországon az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény hatálya kiterjed az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyag, tárgy, eszköz és gép előállítására, higiéniai alkalmasságának, megfelelőségének ellenőrzésére és forgalomba hozatalára is.

A fogyasztónak arra kell figyelnie, hogy az élelmiszert mindig az előírásoknak megfelelően tárolja, mikrohullámú melegítőbe csak akkor szabad őket helyezni, ha a csomagoláson ezt feltűntetik. Erős oldóhatással rendelkező terméket csak üvegben szabad tárolni, emellett az élelmiszereket nem ajánlott más edényben, csomagoldásban tárolni - hívta fel a figyelmet a laboratórium.hu közleménye.

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés