Flesch: Most a túlélésről szól Budapest szállodaipara

Rövid nyárértékelés a fővárosról (hosszan nem is lehetne elemezni, mert nincs nagyon mit), latolgatás az őszi időszakra, és még egy-két aktuális kérdés a keddtől érvényben lévő teljes határzár kapcsán. Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökét kértük, reagáljon a short minute-tel hozott tiltó rendelkezések kapcsán, és elemezze a Covid első hullámát követően kialakult helyzetet.

Nyár BudapestenNémi kereslet volt a fővárosi szálláshelyekre, főként a környező országokból kerekedtek fel turisták, valamint német nyelvterületekről érkeztek üzletemberek, de összességében mindez nem volt számottevő. Alapvetően 10-22 százalékos töltöttséggel üzemeltek azok a házak, amely júniust követően kinyitottak, és ez némileg csökkentette az idei évi brutális méretű veszteségeiket. Ahol jelentős a wellness-szolgáltatás – gondolok itt például a Margitszigeten található egyes Ensana-egységekre vagy a Pest szélén lévő Aquaworld-re -, ott nagyobb forgalmat bonyolítottak, köszönhetően annak, hogy vidékről is többen keresték fel a fürdőzési lehetőséggel rendelkező házakat a belföldi látogatók. Azonban a 95 százalékot hozó külföldi vendégéjszakaszámot mindez  korántsem ellensúlyozhatja.

Ősz a fővárosi szálláshelyekenAz elkövetkező időszakról nincs nagyon mit mondani, mert ami várható, az nagyon elkeserítő. Az tény, hogy jónéhány ház vissza fog zárni ismét, éppúgy, mint az első karantén idején. Hiszen ha külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére – akkor a fő vendégkör nem várható. Mint egy szállodai üzemeltető cég vezetője, valamint az MSZÉSZ elnöke csak azt tudom mondani, hogy mindenki próbálja meg túlélni az elkövetkező időszakot, és a lehető legkevesebb alkalmazottat elbocsájtani. Ilyen helyzetben mindenkinek megrendül a pénzügyi háttere, és egy bezárt szálloda is pénzbe kerül. Annyit ígérhetek, hogy az MSZÉSZ részéről mindent megteszünk annak érdekében, és kőkeményen lobbizunk azért, hogy kormánytámogatást kapjanak a bajban lévő szállodások ebben a nehéz időszakban. Ehhez még annyit fűznék hozzá, bár a nyári főszezonban a vidéki házak szerencsére „jól muzsikáltak”, nyilván nekik is érvágás lesz, hogy az őszi időszakban nem érkeznek majd a szokásos külföldi csoportok, buszos turisták, és nemzetközi rendezvények sora maradhat el.

Éttermek, vendéglátás. Azok a szállodák, amelyek kintről is látogatható étteremrésszel rendelkeznek, természetesen jobb helyzetben vannak, mint amelyek híján vannak ennek, de azért a házból hiányzó vendégeket nyilván nem pótolják az utcáról betérők. Viszont ha olyan árakon olyan minőséget kínálnak ezek a helyek, amelyek a magyarok számára is megfizethetők és gasztronómiailag izgalmasak – akkor erre mindenképpen lesz kereslet.

Belföldi vendégkör. Mindebből azért már világos: a hazai turizmus nem pótolhatja azt a bevételkiesést, amelyet a most meghozott teljes határzár következtében a főváros turizmusa majd elszenved. De olyan programcsomagokkal, amelyeket a vidékről Budapestre – akár egy-egy hétvégére – érkező belföldi vendégkör (egyedülállók, párban vagy családosan útnak útnak indulók) érdekesnek találnak és csábító lehet – akár egy állatkerti programmal vagy izgalmas gasztronómiai élménnyel, netán egy fürdővel összekapcsolt, vagy kulturális eseményhez is kapcsolódó -, az kicsit csökkentheti majd a veszteségeket.


Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.