hirdetés
hirdetés

Kik az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagjai?

Hagyomány és értékőrzés

Megjelent anno egy könyv Magyarok asztala címmel (Benke László és Gribek Lajos jegyzi), amelynek egy példányát ünnepélyes keretek között helyezték el a Parlament Vadásztermében.

hirdetés

A látványosceremóniaközbenfo- gant az ötlet a résztvevők köré- ben: gasztronómiai lovagrendet alapítanak, amelynek célja a magyar ét- kezési kultúra hagyományainak ápolása és példamutatás a jövő nemzedékének,hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A GASZTROLOVAGOK VEZETŐJE LACI BÁCSI

A négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-dí- jas mesterszakács, Benke László vezeté- sével a pestlőrinci Zila Kávéházban hivatalosan is megalakult az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend több illusztris hazai gasztronómiai személy részvéte- lével, akik együtt megfogalmazták, majd el is fogadták rendjük alapszabályát.

LÁTVÁNYOS CÉLOK, ÉVENKÉNT JUTALMAZÁS

A lovagrend célja a hagyományok ápo- lásával megőrizni az értékes magyar étkezési kultúrát, továbbadni és példát mutatni a jövő nemzedékének, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A rend évente elismerésekkel jutalmazza a leg- jobb szakembereket, támogatja és elő- segíti a gasztronómiában alkalmazott tudományos, technikai és technológi- ai módszerek továbbfejlesztését, tan- folyamokkal erősíti a gasztronómiai oktatást, valamint karitatív programok szervezésével támogatja a rászoruló gyermekeket.

BŐSÉGES MERÍTÉS A LEGJOBBAK KÖZÜL

A lovagrend alapszabályában vállalja, hogy a magyar gasztronómia különbö- ző szakterületein tevékenykedő tagokat koordinálja, szakmai érdekképviseletü- ket ellátja. Ennek megfelelően nemcsak szakácsok, cukrászok és vendéglősök lehetnek a tagjai, hanem tíz önálló szek- ciójában egyesíti a szakmán belül már működő lovagrendeket is.

Az Első Magyar Fehér Asztal Lovag- rend szakácstagozatának tagjai között olyan elismert séfek találhatóak, mint az alapító Benke László, Garaczi János és Szamosi Ferenc.

SÁRVÁRI A LEGÚJABB LOVAG

A napokban Borda Attilla sárvári mester- szakács ünnepélyes ceremónia kereté- ben vált a hazai gasztronómiai közösség legújabb tagjává. Az avatási ceremóniát Kecskeméten tartották, ahol egyébként tizennyolc újdonsült lovagot avattak, összesen tíz szekcióban. Borda Attila, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel séfje ezentúl az ország legjobb gasztronómiai szakembereit tömörítő társaságának „szakács lovagi tagozatát” erősíti. A lo- vagrendbe kerüléshez, mint elhangzott az avatóünnepségen, meghatározott szakmai előmenetel, mesterfokozat, va- lamint számos hazai és külföldi elisme- rés szükséges. Az új sárvári lovag büszke címére, hiszen a Spirit főszakácsának a modern irányzatok mellett egyik fő specialitása a magyar konyha.

„Ez a cím nemcsak egy rangos elisme- rés, hanem lehetőség arra, hogy ápolhas- sam a gasztronómiai hagyományainkat. A mindennapi munka során a Spirit Ho- telben nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a legfrissebb ízek mellett a hagyományos magyar fogások is helyet kapjanak a ven- dégek asztalán” – mondta a díjátadó során a frissen megválasztott lovag.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai