hirdetés
hirdetés

Monumentális vízoszlopok, földalatti öltözők a debreceni strandon

Megszületett a Debreceni Gyógyfürdő Kft. által a strand újjáépítésére kiírt ötletpályázat eredménye. A megújításra idén májusban ígért négymilliárd forintot Orbán Viktor miniszterelnök.

hirdetés

Jövő ilyenkorra, azaz szezon után tervezi a gyógyfürdő vezetősége a felújítás kezdetét és 2018 májusára az új fürdő átadását. Elsőként ötletpályázatot írt ki tervezőknek a kft. májusban, melynek eredményhirdetését néhány napja tartották. Kilenc pályaművet díjazott az építészekből, tájépítészekből álló zsűri. A strandot üzemeltető kft. szavazatra nem jogosult tanácsadó tag volt. A pályázatnak a Bordás Péter nevével jelezett budapesti Bord Építészeti Stúdió lett az első díjazottja, ez az azonban nem azt jelenti, hogy egy az egyben a stúdió tervei valósulnak meg – mondta Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. igazgatója. „A kilenc tervet húszmillió forintért megvásároltuk, és a fürdő tulajdonosaival, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-vel és az önkormányzattal együtt a közösen kidolgozott koncepció alapján összeválogatjuk a tervekből azokat az elemeket, melyeket megvalósítunk” – tette hozzá.

Fazekes Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. igazgatója
Fazekes Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. igazgatója

Turizmus Online: Milyen kritériumoknak kellett megfelelni a terveknek?

Fazekas Lajos: Összesen három kitételünk volt: A jelenlegi hathektáros strand területén kívül nem lehet terjeszkedni. A Nagyerdő területén fekvő fürdő, ligetes, zöld, fás jellegének meg kell maradni, például lebetonozni nem lehet a területet. Valamint a városi, több generációs strandfürdőnek legyen legalább egy extra vizes attrakciója, ami megkülönbözteti a többi strandtól. Tehát nem csak egy csúszdaparkot szeretnénk. Továbbá kellenek termálmedencék, rekreációs zóna. Egy medencetest van olyan állapotban, hogy az akár meg is tartható. Ez az 50 méteres úszómedence. De ennek magtartása nem volt a pályázat feltétele. Az összes többi medencénk gépészete rossz állapotban van. Évente 20-30 millió forintot költünk a csőtörésekre, egyéb javításokra, ami nélkül ki sem tudnánk nyitni a strandot. A gépészet, a földalatti vezetékek, hálózatok rossz állapotban vannak. Nem felújítás kell ide, hanem teljes újjáépítés.

A jelenlegi egyik termálmedence
A jelenlegi egyik termálmedence


A jelenlegi másik termálmedence, háttérben a víztorony
A jelenlegi másik termálmedence, háttérben a víztorony

Turizmus Online: A Kölcsey Konferencia Központban állították ki a terveket, lehet rájuk szavazni. Ott látható, hogy különleges vízfüggönyt is tervezett a díjnyertes. Mit kell tudni erről az érdekességről?

Fazekas Lajos: A zsűri az egyediséget és az építészeti szempontokat értékelte a tervekben. A nyertesében szerepel a rendkívül attraktív és látványos a függőleges vízfelület, mely felépítménye ikonikus épülete is lehet Debrecennek. Van olyan technológia, amellyel a vízfüggöny azt a hatást kelti, mintha vízesés lenne, de nem zuhog és csobog hangosan a víz, hanem vékony, porlasztott sugarak formájában, vízoszlopokkal választja el a medencerendszert. Ez az aktív zóna része, ahol a fiatalok ugrálhatnak, aktívan használhatják a medencét. A gyerekeknek interaktív medence kell, amelyben élmény a játék. Lehetnek benne különböző vizes akadályok, szerep-, és ügyességi játékhoz alkalmas kellékek. Az idősebbekre gondolva a termálvizes struktúra is bővül. A mostani kettő helyett három átjárható termálmedence lesz különféle szolgáltatással, háromféle hőfokkal, árnyékos, csendes területen a nyugalomra, pihenésre vágyóknak. A díjnyertes tervező is kihasználta, hogy a strand legmagasabb és legalacsonyabb pontja között három és fél méter a szintkülönbség, és a természetvédelmi szempontot s a kiírásban szereplő ligetes területet azzal is biztosították, hogy a térszint alá tervezték az öltözőket, büféket.

Forrás: Facebook / Bord Architectural Studio
Forrás: Facebook / Bord Architectural Studio


Az I. helyezett, Bordás Péter tervei
Az I. helyezett, Bordás Péter tervei
Bordás Péter tervei
Bordás Péter tervei


Bord Építészeti Stúdió
Bord Építészeti Stúdió


Bord Építészeti Stúdió
Bord Építészeti Stúdió

Turizmus Online: Húsz kilométerre van a hajdúszoboszlói strand és gyógyfürdő. Mi lesz a szomszédságában megújuló debreceni strand előnye?

Fazekas Lajos: A szoboszlói strand unikum Magyarországon és Európában. Hatalmas, tovább bővíthető területen fekszik, háromszor akkorán, mint a debreceni, hatalmas szolgáltatási struktúrával. Nem lehet versenyezni vele. Mi itt családias hangulatú, egyedi élményelemekkel tűzdelt városi strandot tervezünk, hogy aki itt lakik, annak ne kelljen elutazni, ha jó minőségű, jó szolgáltatású fürdőt akar igénybe venni. Vagy az ideutazóknak elősegíteni, hogy jó minőségű strandon időzhessenek. A város vonzerejét növeljük a stranddal, hogy minél több attrakció álljon a turisták rendelkezésére.

Turizmus Online: A debreceniek már nagyon várják a strand felújítását. Mi lesz a következő lépés?

Fazekas Lajos: Az engedélyes szintű tervek elkészíttetése és beadása a hatóságoknak. Mi is nagyon várjuk az építkezést. Ilyen közel még sosem voltunk a strand megújításához. A ’90-es évek óta szeretnénk felújítani, terveink eddig is voltak, több pályázatot is írtunk, de ezek nem jártak sikerrel. A forrás volt a gond, de ez már rendeződött, a szerződést is aláírta Orbán Viktor miniszterelnök és Papp László polgármester. A Közlönyben is megjelent a kormányhatározat. Ez már több mint ígéret. Annyit várt már erre Debrecen lakossága, hogy már fél lábon is kibírják ezt a pár évet. Ez az egy-két év hamar elszáll, és utána mindenki birtokba veheti az új strandot.

Császi Erzsébet
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk