Mascarponés túrókrém sós karamellel megbolondítva

Mascarponés túrókrém sós karamellel megbolondítva 

Sorozatban nyeri a fagylaltversenyeket a balmazújvárosi Eszenyi Ferenc. Többször nyert már arany, illetve bronzdíjat a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének az Év Fagylaltja versenyén, és az idén az övé lett a fődíj. Sőt, a nívódíjat is elhozta! Ráadásképpen néhány napja megkapta a Balmazújváros Kultúrájáért elismerést. 

Szuper dizájnos pólók készültek Debrecenről 

A Debrecen feliratot és a város nevezetességeit kellett szerepeltetniük pamutfelsőn a tervezőknek azon a nemzetközi design pályázaton, amelyet a VisitDebrecen hirdetett májusban. A három nyertes pályamunka közül kettőt már elkészíttetett a kiíró szervezet és a harmadikat is legyártatja hamarosan.

Hajdúszoboszlói fejlesztések a gyógyulni vágyóknak és a gyermekeknek 

Az idén is fejlesztette a fürdőt a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. Ezúttal a gyógyfürdőzőknek és a gyerekeknek kínál kényelmesebb körülményeket és új játszóteret. Két hónap múlva gyermekmedencékkel is bővül a kínálata.
Megnyílt Debrecen történetének egyik legnagyobb kiállítása

Megnyílt Debrecen történetének egyik legnagyobb kiállítása 

A Romániai Nemzeti Történeti Múzeum segítségével jött létre a tárlat. Debrecen Európa kulturális fővárosa címre pályázik 2023-ban és ezt a törekvést erősítik a határon inneni és túli intézmények összefogásával.
Görögkatolikus érsekség alakult Debrecenben

Görögkatolikus érsekség alakult Debrecenben 

Ferenc pápa 2015 márciusában alapította meg a Hajdúdorogi Metropóliát a Magyarországon élő görögkatolikusoknak. Az érsekség székhelyének Debrecent jelölte ki. 

Fáraók, királynők, korallok: Egyiptomban jártunk a Kartago Tours-szal 

Egyiptom: búvárkodás a Vörös-tengeren, séta a luxori karnaki templomban, átkelés a Níluson,  vásárlás a hurgadai pálmafás sétányon, végeláthatatlan étkek sora a négy és ötcsillagos szállodákban, tánc a tengerparton…  A Kartago Tours Zrt. jóvoltából mindezt átélhettük Egyiptomban. Az utazás célja harmincnyolc szálloda meglátogatása volt, harminc utazási irodai munkatárssal és néhány újságíróval egyetemben, június elején.
Öt méter magas óriástortát sütne az életműdíjas debreceni cukrász

Öt méter magas óriástortát sütne az életműdíjas debreceni cukrász 

Ötvenhét éve kezdte a cukrász szakmát az áprilisban életműdíjjal elismert Gara Gyula. Hetvenkét éves, de még ma is beáll az asztal mögé hétvégéken, esküvőkre besegíteni munkatársainak. Szakmájáról és a debreceni cukrászat 200 éves évfordulójának megünneplésére tervezett programjáról beszélt.
Átadták Közép-Európa legnagyobb vízi-játszóterét a Tisza-tavon

Átadták Közép-Európa legnagyobb vízi-játszóterét a Tisza-tavon 

Az ország második legnagyobb taván június 2-án adták át a több mint két kézilabda pálya alapterületű vízi-kalandparkot. A néhány napos próba üzem után június 12-én nyílik meg hivatalosan is a rekorder vízi-játszótér.
Bocskai és Báthory jelképek a Déri Múzeumban

Bocskai és Báthory jelképek a Déri Múzeumban 

Debrecen lesz az idei Múzeumok Éjszakája országos rendezvényeinek kiemelt helyszíne.  Az intézmény egy eddig kevesek által látott, kivételes jelentőségű uralkodói jelképpel készül június 24-re.
Élettel töltik meg a hajdúböszörményi népi mesterségek házát

Élettel töltik meg a hajdúböszörményi népi mesterségek házát 

Népi kismesterségeket lehet tanulni a három hete átadott hajdúböszörményi központban. A Hajdúsági Népi Mesterségek Háza és Képzési Központ az öt alföldi paraszt porta, a tájházak szomszédságában épült. 

Magyar-román fürdőháború a határ mentén 

Az elmúlt néhány évben több fürdőfejlesztés történt Románia határmenti vidékein. Annak jártunk utána, ezek a fejlesztések milyen módon befolyásolták a hajdú-bihari fürdők forgalmát. Kiderült: a strandok látogatottságát az időjárás mellett a külföldi konkurencia is befolyásolhatja. Öt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fürdő vezetőjétől kértünk vendégforgalmi adatokat, és megtudakoltuk a legtöbbször odalátogató külföldi fürdővendégek nemzetiségét is.

Kun-Mediátor-ügy: az ügyvéd szerint az állam is felelős 

A közép-amerikai Belize-ben fogták el a hatóságok Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor Kft. sikkasztás miatt keresett vezetőjét még tavaly év végén. Az asszonyt a magyar hatóságok hazahozták, de a károsultak valószínűleg nem fognak a pénzükhöz jutni.

A reformáció éve Debrecenben 

A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából ünnepségsorozat helyszíne lesz Debrecen. A reformáció emlékévének tiszteletére már tavaly, advent első vasárnapján felállítottak a Nagytemplom előtt egy fából készült műalkotást, egy díszes, festett kaput. A kapun átlépve mintegy az emlékévbe léphet a látogató.

Egy buszbaleset következményei 

A debreceni Grand Tours Utazási Iroda 2016. december 17-i, halálos áldozatokkal és több tucat sérülttel járó közúti balesete kapcsán a szakmában újra felmerült az utazási irodai felelősségbiztosítás kérdése. Kérdéseink reagált a Grand Tours 2000 Kft. ügyvédje, az iroda tulajdonosa és a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

Nagy dobás a Wizz Airtől: indul a Debrecen - Tel-Aviv-járat 

Pénteken ünnepelte debreceni bázisa nyitásának egy éves évfordulóját a Wizz Air. Jövőre kelet felé is nyitni a légitársaság, új úti célra indulnak gépeik. Ez lesz a Wizz Air London, Eindhoven, Malmö, Milánó és Párizs mellett a hatodik debreceni útvonala.

Újabb aranypárta és honfoglalás kori ékszerek a földből 

Az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán páratlan avar kori leleteket találtak a debreceni Déri Múzeum munkatársai augusztusban. Akkor sajtótájékoztatón mutatták be a 34 préselt aranylemezből készült pártát, amit a régészek által Danutának elnevezett kislány földi maradványain találtak. Most restaurálva állították ki a fejéket, és a nyár vége óta talált újabb avar, és honfoglalás kori gazdag leleteket, valamint a korábbi leleteket is.  

A kézműipar és a turizmus új kapcsolódási pontjai 

„Új utak a kézműiparban és a turizmusban” címmel kétnapos nemzetközi konferenciát, kiállítást, vásárt, és gyermekprogramokat rendezett a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szeptember végén Debrecenben. 

Megújult zsinagógák, kóser vágoda, zarándokszállás Debrecenben 

A zsidó vallás debreceni és nagykállói épített örökségét fűzte egy fonalra a Debreceni Zsidó Hitközség a Zarándokút – utazás a zsidó örökségbe Észak-Alföldön nevű projekt keretében. Az eredeti pompájában felújított zsinagógák és a vallási élethez kapcsolódó épületek nyitva állnak a nagyközönség előtt.  A zsidónegyedben megtekinthető a holokauszt emlékhely is.

Szürkéből zöld lesz Debrecenben 

Több mint 200 milliárd forintból fejlesztheti az önkormányzat Debrecent az Új Főnix Terv keretében 2020-ig. A korszerűsítésre tervpályázatot írt ki, mely magában foglalta a Dósa nádor tér rendezését, a Csapó utcai tömb átépítését, és a gyalogos övezet kiterjesztését. Három pályaművet adtak be a tervezők, az értékelést bizottság végezte, munkájukat szakértők segítették.

Kislány a hetedik századból, aranyveretes pártában 

A Kárpát-medencében egyedül álló régészeti leletet találtak a debreceni Déri Múzeum munkatársai a múlt pénteken. Az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán talált avar kori sírból egy 10-12 év körüli kislány koponyáját emelték ki, a homlokán aranyveretes pártával. Utánajártunk a részleteknek.

Különleges gyűjteménnyel gazdagodott Hajdúszoboszló 

Húszmillió forintot érő képzőművészeti gyűjteményt ajándékozott Hajdúszoboszlónak tavaly Joseph Kádár, korábban Párizsban élt és alkotott festőművész. Az állandó kiállítást képző művekből 20 éve alapította meg a Nemzetközi Modern Múzeumot. Joseph Kádár július 25-én volt 80 éves, aznap nyílt „Visszatekintő” című életmű-kiállítása a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtárban.    

Épületvetítés és örömünnep show a Virágkarneválon 

Az ötvenedik Virágkarneválban és közel száz kísérő rendezvényében gyönyörködhetnek az érdeklődők augusztus 13-21. között, a virágkarneváli héten Debrecenben.

Trópusi tengerpartot építenek Hajdúszoboszlón 

Tahiti Beach fantázianevű fejlesztést tervez a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. Az újfajta strandról Czeglédi Gyula vezérigazgató tájékoztatta lapunkat.

Debrecen nevezetességei a nagyerdei Ködszínházban 

Két új filmmel a harmadik évadát nyitotta meg a multimédiás Ködszínház hétfő este a debreceni Nagyerdőn. A régió büszkeségének nevezte Papp László polgármester az erdőt a filmbemutatók előtt, majd a két évvel ezelőtt befejezett turisztikai attrakcióról beszélt. A Csónakázó-tó, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Békás-tó és környéke megújulását eredményező fejlesztési programot nem kívánja befejezni a város, a következő évben kerül sor a strand megújítására. Jövőre az állatkert újul meg, és kibővül az az aktív pihenést, kikapcsolódást szolgáló szabadidő park is.

Készpénzmentes lett a Campus fesztivál is 

A jövő héten nyitja meg kapuit a Campus Fesztivál a debreceni Nagyerdőn, a Stadion és a Víztorony környékén. Az idei újdonság a Debreceni Egyetem nagyszínpada, és a készpénzmentes fizetés.

Debrecen lesz a 2017-es Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne 

A kormányzat a kultúra decentralizálását fogalmazta meg, és ez eredményre vezetett. Az idei Múzeumok Éjszakáján egyensúly alakult ki a budapesti és a vidéki helyszínek között. Országosan 431 intézmény csatlakozott a rendezvényhez. A leglátogatottabb helyszín az idei kiemelt városban, Kecskeméten volt, a Bozsó gyűjteményt 8101 személy kereste fel. A második legnépszerűbb intézmény a debreceni Déri Múzeum volt 7567 látogatóval, és a harmadik szintén kecskeméti helyszín volt, a Cifra palota. Az épületet 7420 vendég kereste fel. 

Darázsgarázs és békavár a Debreceni Egyetemen 

A madárvédelmi berendezések mellett békaszaporodó-helyet, madárfürdetőt és itatómedencét, denevérodút, darázsgarázst, fecskepelenkát, sünvárat is építettek a diákok a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Arborétumában a Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága kezdeményezésére. Az országosan egyedülálló madárbarát mintakertet a környezet biológiai sokféleségének megőrzéséért hozták létre a hallgatók. A mintakertet május 10-én, a madarak és fák napján adták át rendeltetésének.

Fél évszázados a Debreceni Virágkarnevál 

Az idén is tizenhat virágkocsi indul az 50. évfordulóját ünneplő Debreceni Virágkarneválon augusztus 20-án. Az ünnepi karneváléjt megelőzően már augusztus 13-án megkezdődnek a szórakoztató programok a városban — derült ki az eseményről kedden, Debrecenben tartott sajtótájékoztatón.

Elektromos autóval indulnak a világversenyen a debreceni diákok 

Már 6-8 éve sikeresen versenyzenek hazai rendezvényeken a Debreceni Egyetem Műszaki Kar hallgatói elektromos meghajtású kisautókkal, és pneumo mobilokkal. A jövő hétvégén először vetélkednek idegenben, a londoni Shell Eco-marathon Europe 2016 versenyen indulnak saját gyártású elektromos autójukkal, prototípus kategóriában. A Műszaki Kar minden szakáról összefogtak a hallgatók az autó megépítésére. 

Múzeumot kapott az újjászületett csetneki csipke 

Az 1921-ben született Medgyesiné Vághy Ida, a tavaly, 94 éves korában elhunyt szakoktató példája is igazolja, hogy soha nem késő új dologba kezdeni. A kitartó munka meghozza gyümölcsét.  A női szabó szakoktató 75 éves koránban talált rá a századfordulós csetneki csipkére, és felélesztette a több mint száz éves kézimunkát. Végakaratának megfelelően múzeumot rendezett be a csipkének és alkotója életművének a Debreceni Evangélikus Egyházközség megújított altemplomában. 

Kiterjesztett valóság Debrecenben 

Új kurátorral, új kiállításokkal újra nyit a Modem Modern Kortárs Művészeti Központ Debrecenben. Júniusban ismét látható a központ összes kiállítása. A cél, hogy a képzőművészet élő központjává váljon az intézmény. Ezért otthont kínálnak benne a már jegyzett képzőművészek alkotásainak és a pályájuk elején álló fiatal művészeknek is. Kapcsolódási pontokat keresnek itthon és külföldön a képzőművészet és társművészetei felé. Ennek élő példája volt a sajtótájékoztató előtt a központ elé daruval beemelt Pentele híd makettje, mely a konstruktőrök kiállítását hirdeti. 

Debrecenbe megy a Hortobágy 

Hazánk mind a tíz nemzeti parkja bemutatkozik A Hortobágy házhoz jön – pusztai kínáló nevet viselő rendezvényen május utolsó hétvégéjén a debreceni Nagyerdőn, a Békás-tónál. Ez lesz egyben az idei Magyar Nemzeti Parkok hete nyitó rendezvénye is. A programsorozathoz csatlakozik a IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál kiállítással, vásárral, játszóházzal.

A görögkatolikus templom ékessége az új ikonosztáz 

Több mint félszáz aranyozott ikonnal díszített ikonosztázt szenteltek fel április 9-én a Debrecen-Csapókerti görögkatolikus templomban, más néven a Szent Péter és Szent Pál Templomban. Az egyházművészeti alkotás közel három évig készült. 

Cselló, a 180 centis debreceni újszülött 

Zsiráfcsikó született a debreceni Nagyerdei Kultúrparkban. A hétfőn világra jött kislány a 6 éves Emma és a 11 éves Szilveszter utódja. 

Milyen lehetőségek rejlenek egy okos városban? 

Intelligens, fenntartható, erkölcsös, egészséges, tehetős, hatékony, innovatív, élhető, ellenálló város – ezekkel a jelzőkkel határozta meg az okos város definícióját Töviskes Imre smart city szakértő, Debrecen önkormányzata cégétől, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Nonprofit Kft.-től (EDC Debrecen Urban and Economic Development Center) a IV. Környezet és Energia Konferencián a cívisvárosban.    

Egyetemi közbringarendszer indult Debrecenben 

Kilencven, GPS-nyomkövető rendszerrel felszerelt kerékpáron biciklizhetnek a Debreceni Egyetem hallgatói és oktatói a három campus és a klinikák között. A márciusban teszt üzemmódban működő UniBike nevű kerékpárkölcsönző rendszert külföldi minta szerint építtette ki a Hallgatói Önkormányzat.

Látványforradalom Debrecenben 

Izgalmas képi világgal nyitotta meg újra kapuit a Déri Múzeum tavaly decemberben. Az ötéves korszerűsítést követően 23 új állandó kiállítással, sokszínű rendezvényekkel, érdekes múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a látogatókat.

Száz évvel ezelőtti képét mutatja a debreceni templom 

Részben megújult februárra a debreceni Árpád téri református templom, visszakapta kváderköves kialakítását, eredeti mintázatú palatetejét és vasrácsait.

Jézus jeruzsálemi bevonulása Debrecenben virágvasárnap 

Jézus jeruzsálemi bevonulását elevenítette meg a Debrecen néptánc együtteseiből verbuválódott lánycsapat és a Kuckó művésztanya amatőr színjátszó csoport tagjai virágvasárnap. A látványos bibliai menet körjátékkal kezdődött, majd a szamáron ülő Jézussal, és pálmaággal legyező kíséretével az élen a nézőközönséggel együtt elindult a cívisváros Csapó utcai sétálóövezetéből a Debreceni Református Kollégium emlékkertjébe.

Francia filmcsemegékkel és flamencóval vár a Debreceni Tavasz 

Közel negyven programmal készül a Debreceni Tavasz című kulturális fesztiválra a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. A programok közül tizenöt belépődíjas, a többi ingyenes – tudtuk meg  a sajtótájékoztatón.

Tíz év alatt nyolcszázezer látogatót fogadott Debrecen büszkesége 

Tizedik évfordulóját ünnepelte tegnap a debreceni Kölcsey Központ és a négycsillagos Hotel Lycium. A kulturális és konferenciaközpont báltermében tartott jubileumi rendezvényen a város korábbi és jelenlegi vezetői emlékeztek az elmúlt évtizedre, és debreceni illetve a cívisváros környéki fiatalok adtak műsort.

Bárki lovaggá vagy golfbajnokká válhat a miniatűr világban 

Kigyulladtak az olajos hordók és lángok csaptak fel a fák ágai közül is. A tűzoltó már a ballonok előtt állt a fecskendővel, a másik lánglovag kezében egy tömlő. Villogva jött egy tűzoltó autó, a másik már meg is érkezett, a kosarát emelte. Szerencsére nem a valóságban történt a tűzeset, hanem a Small World nevű debreceni Interaktív Oktatási és Művészeti Galériában kiállított Playmobil játékokkal beendezett egyik terepasztalán figyeltük meg, hogyan zajlik a tűzoltás.

Vasúti ékszerdoboz Püspökladányban 

A vasútnak állított emléket magángyűjteményével Bíró Ferenc Mihály Püspökladányban. Tizenöt év gyűjtőmunkája eredményének egy részét mutatja be a decemberben nyílt kiállításán, egy kis vasúti ékszerdobozban. Az „Ahol a vasút múltja végleg otthonra lelt” című tárlaton jártunk. 

Új katolikus templom Debrecenben: modern dizájn, természetes anyagok 

Harmóniát sugároz a természetes anyagokból emelt katolikus templom Debrecen-Józsa városrész vízparti, erdős környezetében. Szent Györgynek nevezték el, a pár száz méterrel arrébb emelkedett Árpád-kori templom névadójáról.

Gyula: a paripa és a fegyver megvan, a pénzt kell hozzárendelni 

Gyulán járva nem csak a barátságos utcák, az Élővíz-csatorna, a szobrok, a szép, régi épületek tűnnek fel a látogatónak, hanem a sok színes plakát is, ami a Tourinform iroda garantált programjait hirdeti. Vezetett városnézés, kastélylátogatás, kocsmatúra, lovaskocsizás, aradi kirándulás és még sorolhatnánk a kínálatot, melyekből naponta válogathat a városba érkező idegen. A turistacsalogató látványosságok hozadékáról a TDM konferencián többet is megtudtunk.

A Balaton szezont hosszabbít, Hévíz brandet épít 

A Gyulán megrendezett XIV. Országos TDM Konferencián a TDM szervezetek tagjai közül sokan már ötleteket gyűjtöttek a pályázatra, több projektben is gondolkodnak, de arról, hogy milyen anyagot nyújtanak be, a fenntartójuk dönt. 

Debrecenben nyitotta második bázisát az országban a Wizz Air 

Magyarországon a második bázisát nyitotta meg ma a Wizz Air Debrecenben, a tizenkét közép-kelet-európai országban fenntartott bázisa közül a huszonkettediket.  

A TDM pályázat új elemei: desztinációfejlesztés, szemléletformálás, képzés 

A TDM pályázatra való felkészülés volt a fő témája a Gyulán megrendezett XIV. Országos TDM Konferenciának. Ezen kívül az előadók többek között megvitatták a hazai turizmus helyzetét, az együttműködési lehetőségeket és az országmárkát.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!