hirdetés
hirdetés

Sikeres a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Szolnoknak volt egy olyan városrésze, amelyet messze elkerültek a sétálók. Még három évvel ezelőtt is egy régi indóház, és elhanyagolt zöldterület fogadta az odatévedt turistákat. Mára már sikertörténetként emlegetik az uniós támogatással 2016-ban létrejött RepTár Szolnoki Repülőmúzeumot, amely turisták ezreit vonzza, 2017 végére már 100 ezer látogatóval dicsekedhetett, és az Év turisztikai attrakciója lett.

hirdetés

Hazánkban nem ez az egyetlen repülőmúzeum, de az egyetlen, amely néhány év alatt ilyen sikersztori lett, amelyet számtalan érdekessége miatt kiegészítő programként ajánlanak fesztiváloknál, konferenciáknál, vagy sporteseményeknél. Joggal tartják számon nevezetességként, ezt a Közép-Kelet-Európában is egyedülálló multimédiás élménycentrumot, ahonnan a Tisza-hídig tematikus sétány vezet a Tisza-parton.

A Repülőmúzeum 60 ezer négyzetméteren mutatja be kincseit, népszerűségét egyediségének, a magyar katonai repülés történetét interaktív eszközökkel bemutató kiállításának és a látogatóközpontú szemléletnek köszönheti. Ez a véleménye Kovács Ákosnak, a RepTár ügyvezető-igazgatójának, aki a létesítményt meglátogató szakújságíróknak vázolta a megnyitás óta eltelt évek eredményeit.

- Az Európai Unió egy város, egy megyeszékhely nagy álmát váltotta valóra, amikor segített megvalósítani ezt a beruházást 2,7 milliárd forintnyi, vissza nem térítendő uniós támogatással. Az uniós beruházás segített ezt a környéket rehabilitálni, közvetlenül és közvetetten is munkahelyeket teremtett, fellendítette a város turizmusát” - mondta Maksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtóattaséja, aki szintén nagy örömmel csodálta meg a kiállított repülőket.

A RepTárban elhelyezett gyűjteményt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek segítségével állították össze. A kiállított tárgyak között muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök éppúgy megtalálhatók, mint a hajtóműmodellek, és a hazai repüléstörténet egyéb relikviái. A nemzetközileg is jegyzett katonai repülőgép gyűjtemény, melyet a Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyen látogathatott a közönség, új darabokkal kiegészülve költözött a RepTárba.

A RepTár marketingigazgatójától, Marsi Gabriellától megtudtuk, hogy itt mindenki találhat magának érdekes látnivalót és elfoglaltságot. Aki teheti, szánjon elég időt, akár 4-5 órát is a látogatásra, és vegyen részt egy vezetett túrán, ahol minden kiállított repülőről sztorizós, érdekes tájékoztatót kaphatnak.

A kiállított repülőszerkezeteken túl – melyek közül többnek a botkormánya mögé is beülhetünk – megannyi érdekesség várja a látogatót: hajtóművek, légvédelmi eszközök, különböző relikviák segítenek megismerni a magyar repülés történetét. A haditechnika iránt érdeklődők örömére minden repülőgép, helikopter részletes specifikációval kerül bemutatásra.

Akiket az adatok kevésbé kötnek le, azok számára interaktív- és elektronikai eszközök teszik élvezetessé a múzeumi sétát. A gyerekeket játszótér, a felfrissülni vágyókat kávézó, a kalandorszívűeket pedig akadálypálya várja. A kiállításokon kívül konferenciáknak is helyet ad az építmény, különböző versenyeket is rendeznek, és a pedagógusok szívesen kirándulnak ide osztályukkal.

Neves repülős szakemberekkel rendezték meg az I. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságot március 11-én, a közönségből a verseny szüneteiben MiG-29, illetve Gripen pilótákkal is légiharcot vívhattak.

Valóban sikersztori ez a múzeum, ahol tavasszal, vagy nyáron a jó időben családok látogatnak ki, gyerekek kergetőznek, ebédelhetnek is, és majálist is rendeznek. Március 15-én, a csepegő idő ellenére rekordszámú látogatóval dicsekedhettek, de ezen is túl tett a gyermeknapi érdeklődők száma.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai