hirdetés
hirdetés

Székelyföldtől Kongóig a Néprajzi Múzeumban

Tíz kiállítás szerepel a Néprajzi Múzeum idei programkínálatában. Közülük kettő - az Új szerzemények 2013-2014 és az Új épület, megújuló múzeum című tárlat - csütörtökön, a Néprajzi Múzeum napján nyílt meg.

hirdetés

Izgalmas és komoly kihívásokkal teli év lesz az idei, hiszen kettős feladatot kell ellátni: az intézményi megújulás folyamatának megvalósítása mellett a látogatók számát és érdeklődését is fenn kell tartani - mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón, amelyen áttekintést adott a 2015-ös évről.

A Néprajzi Múzeum napján az érdeklődőket egész nap ingyenes programok, többek között tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások és kerekasztal-beszélgetések várják.

A Néprajzi Múzeum gyűjteménye 2013-2014-ben 2164 tárggyal és több ezer fotóval gyarapodott: az Új szerzemények 2013-2014 című, augusztus 23-ig látható tárlaton - amelynek kurátora Szarvas Zsuzsa - ezekből látható mintegy 80 tárgy - mondta el Kemecsi Lajos.

Egy érdeklődő az Új szerzemények 2013-2014 című kiállítás megnyitóján a Néprajzi Múzeumban (MTI Fotó: Marjai János)
Egy érdeklődő az Új szerzemények 2013-2014 című kiállítás megnyitóján a Néprajzi Múzeumban (MTI Fotó: Marjai János)


Ebben az időszakban jelentős volt a tudatos gyűjteménygyarapítással bekerült tárgyak, gyűjtemények száma: a múzeum megvásárolt egy különleges türelemüveg-gyűjteményt és egy egyedülálló ausztrál tárgyegyüttest, hozzájutottak egy fontos ormánsági hagyatékhoz, Sárosi Bálint hangszergyűjteményéhez, Halmos István hangszereihez és zenei jegyzeteihez. Terepmunka révén kerültek a múzeum tulajdonába mordvin tárgyak, állami kapcsolatok és múzeumi kiállítás eredményeként pedig különleges vietnami kerámiák. A Moholy Nagy Művészeti Egyetemtől (MOME) a textilgyűjteménybe és a fényképgyűjteménybe került a Malonyay-hagyaték. Az Etnológiai Archívum első világháborús képeslap-gyűjteménnyel és több ezer darabból álló diapozitív-gyűjteménnyel is gyarapodott.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár (b) és Kemecsi Lajos főigazgató az Új szerzemények 2013-2014 című kiállítás megnyitóján a Néprajzi Múzeumban (MTI Fotó: Marjai János)
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár (b) és Kemecsi Lajos főigazgató az Új szerzemények 2013-2014 című kiállítás megnyitóján a Néprajzi Múzeumban (MTI Fotó: Marjai János)


Az Új épület, megújuló múzeum a Liget Budapest Projekt bemutatkozó kiállítása, amely a Néprajzi Múzeum Városligetbe tervezett új helyszíneit, terveit, illetve a raktárbázisnak és a restaurálási központnak a terveit és makettjeit mutatja be.

A Bánkon negyven éven keresztül, 1938-1978 között folyamatosan működtetett magánnyaraltatás feldolgozását és bemutatását tűzte célul az Ellenpedagógia a tóparton című, március 27-én nyíló tárlat. A legrégebbi székely kapu, a mikházi ferences kolostor kapujának (1673) megtalálója és lerajzolója, Szinte Gábor rajztanár, gyűjtő, fényképész, rajzoló hagyatékából április 16-tól látható A székelykaputól a törülközőig című anyag. A Néprajzi Múzeum gyűjteményébe került kapu elemeit látványos installálással első ízben tárják a nagyközönség elé.

Október 18-ig látogatható a tavaly ősszel nyílt Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című tárlat, amelyhez kapcsolódva szeptemberben Nagy Károly Zsolt Salgótarjáni utcai zsidó temetőről készült képeit és ezek interpretációját bemutató kiállítás nyílik a Szakrális Művészetek Hetén.

Június 20. és szeptember 6. között Torday Emil (1875-1931) kongói gyűjteményének darabjait tekinthetik meg az érdeklődők, majd szeptember 23. és október 25. között ismét a Néprajzi Múzeum ad otthont a World Press Photo tárlatnak.

Az Élő népművészet című, október végétől látható tárlaton a népi kismesterségek minden ága megjelenik a hímzéstől a népi ékszeren és a faművesség használati tárgyain át a gyermekjátékig. Idén decemberben is megrendezik a Betlehem kiállítást, amely a Néprajzi Múzeumban mintegy 10 éve folyó betlehem-restaurálási munkát is bemutatja.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk