hirdetés
hirdetés

Több mint 20 ezren látták eddig az utazó Petőfi-kiállítást

A következő félévben Kelet-Magyarországon kalandozik majd a PIM kiállítás busza.

hirdetés

Útjának első félévében több mint 4000 kilométert tett meg, 60 települést keresett fel és mintegy 20 ezer látogatót fogadott a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) "Átröpűlök hosszában hazámon" című, Petőfi Sándorról szóló utazókiállítása.

A Petőfi-emlékév kapcsán létrehozott, buszba épített tárlat szeptember 1-jén Kiskőrösről indult el, és első félévét december 9-én Bicskén zárta, ahol a polgármester köszöntötte a tárlat kurátorait és múzeumpedagógus kollégáit - emlékeztet a PIM közleménye.

A múzeum tájékoztatása szerint az utazókiállítás kiemelt célja, hogy minél többekhez juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját.

A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből idézi megy Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait. A kiállítás címét adó "Átröpűlök hosszában hazámon" mottó a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is. 

A kiállítás képzeletbeli utazásra hívja a látogatót, aki felszállhat 1845-ben a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a "változó szerencse szekerén" felidézze múltjának meghatározó állomásait, és a közönséggel együtt fürkéssze jövőjét - olvasható a múzeum közleményében. 

Az utazókiállítás az évvégi leállást követően januárban folytatja útját és a Budapest környéki, valamint a keleti országrész településeit veszi célba. Az aktuális állomásokról a https://pim.hu/hu/petofi200-muzeumbusz honlapon, valamint a PIM Facebook- és Instagram-oldalain tudnak tájékozódni az érdeklődők.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk