Végre összhangban az Airbnb a HOTREC követeléseivel

A HOTREC 2016 október 26-i sajtóközleménye arról számol be, hogy egy nappal a New York-ban életbe léptetett, a rövidtávú lakások foglalási portálokon történő megjelentetésének szigorú szabályozása előtt, az e területen világviszonylatban piacvezető Airbnb olyan intézkedéseket javasolt, amelyek teljes mértékben összhangban vannak az európai szállodaipar eddigi követeléseivel.

Az új, New Yorkban tervezett szabályozás életbe léptetésének elkerülésére az Airbnb javaslatot tett a rövidtávon bérbeadásra kínált lakások további szabályozására. A vállalat javaslatai olyanok, amelyeket az egész világon alkalmazni kellene, s amelyeket a HOTREC már többször felvetett. A javaslatok egyike szerint a foglalási portálok kizárólag a rövidtávú bérbeadásra engedéllyel rendelkező lakásokat szerepeltethetnek honlapjukon, ami megkönnyítené, hogy a hatóságok ellenőrizzék az ezt a tevékenységet folytatókat. A HOTREC ugyanezt a javaslatot tette már két évvel ezelőtt.

Az Airbnb azt is javasolja, hogy szigorúan lépjenek fel a több lakást kiadókkal szemben, mivel ez tisztán üzleti tevékenységnek számít. A HOTREC ugyancsak javasolta, hogy a rövidtávú lakáskiadás terén egyértelmű különbséget kell tenni az egy-egy lakást, illetve a több lakást forgalmazók szabályozásában. Egyébként az Európai Bizottságnak a közelmúltban e témában kialakított irányelvei szerint a rendszeres lakáskiadást már üzleti tevékenységnek kell tekinteni, s ezért a fogyasztók védelme érdekében eszerint kell szabályozni. Az Airbnb fentiek szerinti javaslata túl későn érkezett, mivel New York városa egy olyan törvényt fogadott el, ami a korábbiaknál jobban szabályozza, korlátozza a rövidtávú lakáskiadást. Ugyanakkor az Airbnb javaslata egyértelműen azt mutatja, hogy a foglalási portálok az eddigieknél felelősebb magatartásra is képesek.

A HOTREC főtitkára, Christian de Barrin kijelentette, hogy „a HOTREC nagyon örül, hogy szervezetük fő követeléseit a rövid távú lakáskiadás piacvezetője elfogadta. Ez azért is kedvező, mert egyértelmű, hogy az on-line foglalási portálok nagy mértékben felelősök azért, hogy a piac minden szereplőjére azonos szabályok legyenek érvényesek. Az illegális lakáskiadás, a fekete gazdaság elleni fellépés alapja, hogy az önkormányzatoknál a lakásokat regisztrálják, s az on-line portálok kizárólag engedéllyel rendelkezőket vegyenek fel kínálatukba.”

A HOTREC az Euróai Unió tagországai szálloda, vendéglátó szövetségeinek ernyőszervezete. Ebben az ágazatban 1,8 millió vállalkozás működik, melyek 99,5%-a kis és középvállalat. A szállodaiparban, vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók száma 10 millió körül van, a turizmus egyéb területeivel együtt ez a szektor a 3. legnagyobb az EU-ban. A HOTREC-nek jelenleg 29 európai országból 43 nemzeti szövetség a tagja.

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: MSZÉSZ


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?