hirdetés

Végre összhangban az Airbnb a HOTREC követeléseivel

A HOTREC 2016 október 26-i sajtóközleménye arról számol be, hogy egy nappal a New York-ban életbe léptetett, a rövidtávú lakások foglalási portálokon történő megjelentetésének szigorú szabályozása előtt, az e területen világviszonylatban piacvezető Airbnb olyan intézkedéseket javasolt, amelyek teljes mértékben összhangban vannak az európai szállodaipar eddigi követeléseivel.

hirdetés

Az új, New Yorkban tervezett szabályozás életbe léptetésének elkerülésére az Airbnb javaslatot tett a rövidtávon bérbeadásra kínált lakások további szabályozására. A vállalat javaslatai olyanok, amelyeket az egész világon alkalmazni kellene, s amelyeket a HOTREC már többször felvetett. A javaslatok egyike szerint a foglalási portálok kizárólag a rövidtávú bérbeadásra engedéllyel rendelkező lakásokat szerepeltethetnek honlapjukon, ami megkönnyítené, hogy a hatóságok ellenőrizzék az ezt a tevékenységet folytatókat. A HOTREC ugyanezt a javaslatot tette már két évvel ezelőtt.

Az Airbnb azt is javasolja, hogy szigorúan lépjenek fel a több lakást kiadókkal szemben, mivel ez tisztán üzleti tevékenységnek számít. A HOTREC ugyancsak javasolta, hogy a rövidtávú lakáskiadás terén egyértelmű különbséget kell tenni az egy-egy lakást, illetve a több lakást forgalmazók szabályozásában. Egyébként az Európai Bizottságnak a közelmúltban e témában kialakított irányelvei szerint a rendszeres lakáskiadást már üzleti tevékenységnek kell tekinteni, s ezért a fogyasztók védelme érdekében eszerint kell szabályozni. Az Airbnb fentiek szerinti javaslata túl későn érkezett, mivel New York városa egy olyan törvényt fogadott el, ami a korábbiaknál jobban szabályozza, korlátozza a rövidtávú lakáskiadást. Ugyanakkor az Airbnb javaslata egyértelműen azt mutatja, hogy a foglalási portálok az eddigieknél felelősebb magatartásra is képesek.

A HOTREC főtitkára, Christian de Barrin kijelentette, hogy „a HOTREC nagyon örül, hogy szervezetük fő követeléseit a rövid távú lakáskiadás piacvezetője elfogadta. Ez azért is kedvező, mert egyértelmű, hogy az on-line foglalási portálok nagy mértékben felelősök azért, hogy a piac minden szereplőjére azonos szabályok legyenek érvényesek. Az illegális lakáskiadás, a fekete gazdaság elleni fellépés alapja, hogy az önkormányzatoknál a lakásokat regisztrálják, s az on-line portálok kizárólag engedéllyel rendelkezőket vegyenek fel kínálatukba.”

A HOTREC az Euróai Unió tagországai szálloda, vendéglátó szövetségeinek ernyőszervezete. Ebben az ágazatban 1,8 millió vállalkozás működik, melyek 99,5%-a kis és középvállalat. A szállodaiparban, vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók száma 10 millió körül van, a turizmus egyéb területeivel együtt ez a szektor a 3. legnagyobb az EU-ban. A HOTREC-nek jelenleg 29 európai országból 43 nemzeti szövetség a tagja.

(forrás: Vendég & Hotel Online, MSZÉSZ)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk