30 kastély és vár válik korszerű és izgalmas történelmi kiállítótérré

A Nemzeti Kastélypogram és a Nemzeti Várprogram fejlesztéseinek eredményeként hamarosan országszerte 18 kastély és 12 vár kínál tartalmas időtöltést a látogatók számára, az egyes helyszíneken korszerű, európai színvonalú eszközökkel válik szórakoztatóvá nagymúltú épületeink történetének megismerése.

A 2016-ban indult Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram (NKVP) keretében országszerte 30 kiemelt műemlék állagmegóvása, helyreállítása, turisztikai célú hasznosítása történik meg összesen mintegy 60 milliárd forint értékben, amelynek kétharmada uniós támogatás, a fennmaradó része hazai költségvetési forrás. A magyar történelem eme fellegvárai nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, a fejlesztések által telis-tele lesznek turistacsalogató, korszerű funkciókkal, amelyek újszerű és vendégmarasztaló módon szolgálják ki a mai látogatói igényeket.

Egyszerre hiteles és élménydús

Minden helyszínre egyedi, az adott hely történelmére reflektáló, egymástól jól megkülönböztethető tematikájú kiállításokat terveztek, amelyek multimédiás és interaktív eszközökkel elevenítik meg az ódon falak között egykor élt birtokos családok és legendás személyiségek életét, teszik átélhetővé, élményszerűvé a múlt emlékeit a ma embere számára. Ezeket hosszas kutatómunkával tárták fel szakemberek a rekonstrukció és a tartalom hiteles megalapozására. A kiállításokhoz kapcsolódóan gyermekprogramokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek a korábban kihasználatlan termekben.

A megújulást követően kávézók, éttermek és múzeumshopok is hozzájárulnak a látogatók minél teljesebb körű kiszolgálásához. Megszépülnek a hatalmas kastélyparkok is, hogy a kikapcsolódás és a feltöltődés helyszíneiként szolgálhassák a helyieket és az oda látogatókat. A korhűen helyreállított műemlékekkel mindemellett különleges rendezvényhelyszínként is lehet majd számolni. A sok esetben évtizedek óta pusztuló értékek megóvása mellett az NKVP hangsúlyozott célja, hogy a fejlesztések eredményeként a magyar kastélyok és várak a hazai és a nemzetközi piacon jól értékesíthető turisztikai termékcsomaggá váljanak.

Idén 10 újabb műemlék nyílik meg

Ugyan a járványhelyzet némileg lassította a felújítási munkálatokat, tavaly megkezdődtek a történelmi épületek átadásai. A nagyközönség már birtokba vehette a megújult tatai Esterházy-kastélyt, a mosonmagyaróvári várat, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt, a sümegi Püspöki Palotát, a szögligeti Szádvárat, a füzérradványi Károly-kastélyt, a bajnai Sándor–Metternich-kastélyt, valamint a hozzájuk kapcsoló kerteket, parkokat. A fejlesztéseket koordináló NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. év eleji tájékoztatása szerint 2022-ben további tíz műemlék nyitja meg kapuit, köztük a majki Kamalduli Remeteség, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, Somló vára Dobán, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár és a dégi Festetics-kastély. Több ütemben és nem csak NKVP-forrásból zajlik két kiemelkedő műemlékegyüttes, a fertődi és a keszthelyi kastély turisztikai vonzerejének fejlesztése, hogy méltó módon tudják bemutatni az Esterházy- és a Festetics-örökséget.

Minősítő rendszert is kapnak az új attrakciók

A megújult kínálat hazai és nemzetközi népszerűsítése érdekében a NÖF együttműködik a Magyar Turisztikai Ügyönséggel, ennek keretében elkészült egy kastélyokat és várakat bemutató kiadvány, és zajlik a létesítmények egységes turisztikai minősítési rendszerének kidolgozása.

A múlt mementói nemcsak gazdagítják Magyarország turisztikai attrakcióinak kínálatát, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy a turisták hosszabb időt töltsenek egy-egy térségben és ezáltal erősítsék a helyi gazdaságot.


Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.
„Ez a Parlament? Eladó?”

„Ez a Parlament? Eladó?” 

- kérdezte Freddie Mercury, amikor 1986-as magyarországi látogatásán, a Dunán hajózva megpillantotta a monumentális épületet.
Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél

Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél 

A Bank Austria elemzése alapján Magyarország rögtön a második helyen áll, mint a legkedvezőbb ár-érték arányú fogadóterület.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.