A legjobb magyarországi túraútvonalak és tippek kezdő túrázóknak

Lassan újra beköszönt az ősz, ezzel pedig kiváló lehetőségünk nyílik arra, hogy felfedezzük Magyarország legszebb természeti tájait. Az időjárás ilyenkor pont ideális a túrázáshoz: bár napsütéses hétvégéket még bőven kifoghatunk a szezon folyamán, már nincsen kánikula, ugyanakkor a nagy hidegek is váratnak még magukra. Arról nem is beszélve, hogy a természet ezekben a hónapokban ölti fel legszebb ruháját – a fák levelei megannyi élénk színben pompáznak, és jellegzetes fűszeres illatukkal is megtöltik a tájat.

De merre érdemes elindulnunk? Az alábbiakban bemutatunk néhány magyarországi túraútvonalat, amelyeket érdemes végigjárni az ősz folyamán, továbbá adunk néhány tippet is a felkészülésre vonatkozóan.

A legszebb túraútvonalak hazánkban

Magyarországot számos jelzett turistaút szeli át, melyek közül a leghíresebb, egyúttal a leghosszabb az Országos Kéktúra. Az összesen több mint 1100 kilométeren húzódó útvonal Írott-kőtől Hollóházáig tart, és egyebek mellett a Balaton-felvidék, a Dunakanyar, illetve az Északi-középhegység természeti kincseit is magában foglalja. Ezek között akadnak hosszabb, rövidebb, kezdő, illetve rutinosabb túrázóknak ajánlott szakaszok is.

Kirándulási lehetőségek a Balaton-felvidéken

A Balaton északi partja megszámlálhatatlan természeti csodát tartalmaz, így joggal mondhatjuk, hogy a Kéktúra egyik legkülönlegesebb szakasza ez. A Tapolcai-medence jellegzetes formájú, szigetszerűen kiemelkedő tanúhegyei, és a körülöttük elterülő szőlőföldek, vagy keletebbre, a Káli-medence bazalthegyei és kőtömbjei mind-mind kihagyhatatlanok.

  • A legmagasabb tanúhegyet, a Badacsonyt körbejáró, közepes nehézségű gyalogtúrára Badacsonytomajból indulhatunk neki. Az összesen 10 km-es szakasz során egymást érik a szebbnél szebb kilátópontok, de a Szent István kápolna vagy a Bujdosók lépcsője is látnivalók között van.
  • Tehetünk egy panorámatúrát a Szent György-hegy körül is, megcsodálva a vulkáni tanúhegy jellegzetes bazaltorgonáit, de a hegy fennsíkjáról a Badacsony és Szigliget dombjainak látványa is elénk tárul. Emellett a Szent György-hegy kápolnái, a Sárkány-barlang vagy a Tarányi-présház is tarkítja az útszakaszt.
  • A Káli-medence legszebb helyeit járhatjuk végig a bő 14 km-es Kőtenger körön, amely Köveskálról, a mosóháztól indul, és a természeti kincsek mellett a környék falvainak jellegzetes építészetét is megcsodálhatjuk. A szentbékkállai kőtenger különleges pontja az Ingókő, amit akár meg is mászhatunk.

Túraútvonalak a Dunakanyarban

A Dunakanyarban a Pilis, illetve a Visegrádi-hegység turistaútvonalait járhatjuk végig, ahol változatos növény- és állatvilág, valamint számos szikla, barlang és kilátó teszi különlegessé a tájat.

  • A Visegrádi-hegység talán legszebb kilátása a 699 méter magasan található Dobogókőről nyílik. Több turistaútvonal is áthalad rajta, így több irányból is megközelíthetjük, illetve összeköthetjük más túrákkal is. A Dobogókőnél zarándokhely, gyógyüdülőhely, illetve sípálya is található.
  • A Prédikálószék kilátójából gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra, de az oldalában található úgynevezett vadálló kövek – a Nagytuskó, Széles torony, Bunkó, Függőkő, Felkiáltójel és az Árpád trónja – is különleges látványt nyújtanak. Dömös felől, illetve a Dobogókő irányából is megközelíthetjük.
  • Dömös felől közelíthetjük meg Magyarország egyik leghíresebb kirándulóhelyét, a Rám-szakadékot. A nagyjából 7 km-es útvonalat kezdő túrázók is bátran megtehetik, a vízesések mellett kapaszkodók, illetve létrák segítik az átkelést.
  • Nagymaros felől indulva egy közepesen nehéz, 4 km-es túra keretében közelíthetjük meg a Hegyestetőt, és a rajta található, középkori bástyára emlékeztető Julianus-kilátót. Innen csodálatos kilátás nyílik a Dunára és a belső Börzsönyre is.

Az Északi-középhegység csúcsai

Bőven tartogat különleges úti célokat a Magyarország legmagasabb hegycsúcsait is magában foglaló Északi-középhegység is.

  • A Cserhát szívében található Hollókőt egy 9,6 km-es, három és fél órás körtúra keretében járhatjuk körbe. Az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő, meseszép természeti környezetben fekvő településen megtekinthetjük a hollókői várat, valamint a fából készült, óriási tenyeret formáló Isten tenyere-kilátót is.
  • Királyrétről indulva egy közepesen nehéz, félnapos túra keretében juthatunk fel a Börzsöny legmagasabb csúcsára, a 938 méter magas Csóványosra, valamint 865 méteren található Nagy-Hideg-hegyre. Utóbbinál betérhetünk – vagy akár meg is szállhatunk – az ország egyik legmagasabban fekvő turistaházába is.
  • A Mátra egyik legszebb túraútvonala a Kékes-tető északi oldalán futó, 10 km-es körtúra, amely több látványos kilátóhelyet – például az Erzsébet-sziklát, a Sas-kőt és a Disznó-kőt – is magában foglal. Az útvonal bükkerdőkön vezet keresztül, az utakat hatalmas sziklák, viharok által kidőlt fák szegélyezik.

Hogyan készüljünk a túrázásra?

A túrázás kiváló lehetőség a kikapcsolódásra, pihenésre, a kiszakadásra a városi nyüzsgésből – ugyanakkor azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ezzel együtt nagyobb fizikai megpróbáltatást is jelenthet. Éppen ezért, ha nem vagyunk még rutinosak, tanácsos egyfelől fizikálisan felkészíteni magunkat, másfelől pedig beszerezni a szükséges ruházatot, felszereléseket.

Érdemes formába hozni magunkat

A túrázás különösen akkor jelenthet nehézséget, ha a szervezetünk nincs hozzászokva a huzamosabb ideig tartó fizikai megterheléshez. A több órás gyaloglás, különösen a kaptatósabb szakaszokon megemelheti a pulzusszámunkat, ami könnyen kifulladáshoz, kényszermegállásokhoz vezethet, így pedig lassulhat a tempónk.

Állóképességünket fejleszthetjük a rendszeres edzéssel, különös tekintettel a kardióedzésekre, amelyek hatékonyan javítják a szív- és érrendszeri egészséget, valamint növelik a teljesítőképességet és az oxigénfelvételt. Emellett ajánlott izomerősítő gyakorlatokat is végeznünk, mivel az izomerő és az állóképesség kölcsönösen kiegészítik egymást.

Edzéseink eredményességét fokozhatjuk olyan táplálékkiegészítőkkel is, mint például a protein shake, amely kiváló fehérjeforrásként segíthet az izmok regenerálódásában és növekedésében, ezzel is felkészítve szervezetünket a nagyobb fizikai megterhelésre. A protein shake-ek között tojás- vagy marhaalapú, illetve tejfehéréket is találunk, de ha ételallergiánk van, akár glutén- vagy laktózmentes változatot is választhatunk.

Öltözködés és felszerelések

A túrázáshoz, különösen az átmeneti évszakokban, tanácsos rétegesen öltözködni: a legjobb egy jó nedvességelvezető, gyorsan száradó túrapóló, egy közepes réteg a hideg idő esetére, valamint egy víz- és szélálló kabátot a csapadékos napokra. A jó minőségű, strapabíró túrabakancs elmaradhatatlan – ez nemcsak a kényelmet szolgálja, hanem megtámasztja a lábunkat, és megvédi a bokánkat is a sérülésektől.

Válasszunk kényelmes hátizsákot, amiben elférhetnek az olyan alapfelszerelések, mint a térkép, az iránytű, esetleg a GPS, a fejlámpa vagy az elsősegélycsomag! Emellett mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy legyen nálunk elegendő víz és élelmiszer, különösen, ha egész napos túrára indulunk!


Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre

Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre 

Tél végén nincs is szebb látvány, mint a kopár tájból kikandikáló virágfejek sokasága. 
Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény

Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény 

Májustól újabb látnivalóval bővül az Állatkert. A Japánkert déli oldalánál már megkezdődött a különleges kertrész kialakítása.
Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca

Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca 

Március 16-án Ferencvárosban, a Soroksári úton, PetSa néven nyit újra a piaclegenda és hétről hétre várja a kincskeresőket és eladókat.
Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon

Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon 

Az első körös kedvezményes színházjegyek, valamint limitált bérletek március 10-ig kaphatóak.
Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen

Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen 

A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnep időszak hozta a legtöbbet a konyhára, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg.
Március - a barlangok hónapja

Március - a barlangok hónapja 

Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat.
Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm

Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm 

Először nyílik rá lehetőség, hogy a nagyközönség szinte teljes egészében bejárhassa a különleges építmény belső tereit.
Különleges filmnapok a Francia Intézetben

Különleges filmnapok a Francia Intézetben 

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok.
Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban

Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban 

Az ágazat teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is.
A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát

A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát 

A világ egyik vezető konyhatechnológiai óriása, az olasz Valcucine budapesti konyhát választott a tavalyi év legjobb projektjei közé.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.