A napfény íze

Italkóstolással színesített előadást tartott Budapesten Costas Raptis, aki 1991 óta a METAXA Mester tekintélyes pozícióját tölti be. A világhírű görög METAXA elkészítését több mint 125 éves története során mindig különleges hozzáértéssel rendelkező és nagy tiszteletnek örvendő keverőmesterek felügyelték.

A BOLS Mixer Akadémián megrendezett, a METAXA nevével fémjelzett eseményen a sajtó munkatársai ismerhették – és ízlelhették – meg az attikai napfényt őrző szőlőszemekből készült, bársonyos italt. A METAXA remek alapanyagul szolgál különböző koktélokhoz is: erről győzte meg a hallgatóságot Ódor András bartender, aki a budapesti őszben a görög napsütést idézte a csillogó, aranyszínű párlatból készíthető különféle hagyományos, illetve modern kreációkkal. Záróakkordként Costas Raptis „dedikált” néhány üveg különleges minőségű, 12 csillagos METAXÁT – egyet a rendezvény ismert vendégének, az édesanyja révén görög származású, fiatal és tehetséges Trokán Nóra színésznőnek ajánlva.

Az ötödik METAXA Mester

 Costas Raptis több mint 25 évvel ezelőtt kötelezte el magát a METAXA mellett, amikor az Athéni Egyetemen végzett: a borok iránti szenvedélyes rajongásához a borászatból szerzett diplomával immár komoly szakmai tudás is párosult. Ekkor szegődött el az akkoriban már közel százéves hagyományokra visszatekintő, tekintélyes METAXA Házhoz. Costas Raptis idejének jó részét az az Égei-tenger szigetvilágában található szőlőültetvényeken tölti. A sós-párás tengeri levegő, az ásványi anyagokban gazdag talaj és a mediterrán napsütés is hozzájárul az itt termő muskotályszőlő különleges aromájához – az ókori idők óta termesztett, legnemesebb fajták Számosz és Limnosz szigetéről származnak.

 Ahol évente közel 3000 órát süt a nap, a szőlőtőkék szemrevételezése is igen kellemes tevékenység – ha van egy kis ideje, a keverőmester legszívesebben a Korinthoszi-öbölben horgászik. Számosz szigetén a szüret és szőlőszemek válogatása is kézzel történik; a Costas Raptis nevéhez fűződő, különlegesen lágy ízű, 12 csillagos METAXA elkészítéséhez kizárólag itt termett muskotályt használnak fel.

A METAXA Mester a feldolgozást a METAXA Házban felügyeli. A METAXA megalkotása óta eltelt több mint 120 évben a minőség semmit sem változott, a gyártásban pedig csupán a feltétlenül szükséges korszerűsítéseket végezték el. A világhírnek örvendő, 60 országban forgalmazott különleges párlat technológiai receptje azonban ma is a tradíciót követi. Az évek során Raptis neve a METAXA Ház számos kreációjával összefonódott, ő jegyzi többek között a METAXA Private Reserve vagy a METAXA csillagos termékvonalát megkoronázó METAXA 12 Stars italkülönlegességeket.

Egy kis METAXA-történelem

Spyros Metaxa 1880-ban érkezett Attikába, azzal a feltett szándékkal, hogy a görög borkészítés hagyományait saját, eredeti ötleteivel „fűszerezve” valami igazán különleges italt alkosson. A megálmodójáról elnevezett, bársonyosan selymes ízű görög párlat nyolc év kísérletezés után, 1888-ban jelent meg először a piacon, és szinte azonnal világsikert aratott. A METAXA egy igazán exkluzív, elegáns és kiváló minőségű ital: a fiatal és ambiciózus Metaxa ugyanis azt találta ki, hogy a zamatos, görög nap érlelte szőlőfajtákból készült borait összeházasítja. Több éves próbálkozás után született meg a speciális fűszereket tartalmazó, nem mindennapi eljárással lepárolt és érlelt, azóta is töretlenül népszerű METAXA. A bársonyosan lágy ital alapanyagául szolgáló három, magas cukortartalmú szőlőfajtából készült különleges bort lepárolják, majd kézzel készített, több méter magas tölgyfa hordókban minimum három évig, de akár több évtizedig is érlelik – az évek számát a csillagok jelzik a palackon. Ezután az Égei-tenger vidékéről származó, csodás zamatú muskotályborokkal, természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. A keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át – ez adja az ital egyedülállóan selymes ízét –, és további hat hónapig érlelik. Palackozás előtt 48 órán keresztül -6°C-os hőmérsékleten hűtik a folyadékot, majd újra átszűrik. Egy kis érdekesség: állítólag a gyár alapjainak kiásásakor ókori pénzérmék kerültek a napvilágra. Az ezeket díszítő szalamiszi harcos lett a METAXA szimbóluma. 

Forrás: Vendég & Hotel


Ünnepel a Cserkeszőlői Fürdő

Ünnepel a Cserkeszőlői Fürdő  

Május 1-jén a jubileumi ünnepség keretében izgalmas programokkal és kedvezményekkel várják a látogatókat.
Előremutató tanúsítvány a Cityrama DMC-nek

Előremutató tanúsítvány a Cityrama DMC-nek 

A díj a Cityrama DMC hosszú távú erőfeszítéseit ismeri el a fenntarthatóság és a vállalati, társadalmi felelősségvállalás (CSR) terén.
Extra kényelmes lábbelik kicsiknek

Extra kényelmes lábbelik kicsiknek 

A gyerekek még rengeteg szabadidővel rendelkeznek, amit aktív tevékenységgel, sok-sok futással és játékkal töltenek. Ezért egyáltalán nem mindegy az, hogy mit viselnek a lábukon. Jöjjön most egy olyan márka, amelynek modelljeit bátran ráadhatjuk a kicsik lábára, hiszen a magas minőség garantált!
Körkép Budapest gyógyfürdőiről – ez várható 2025-ben

Körkép Budapest gyógyfürdőiről – ez várható 2025-ben 

Tény, hogy egyik legfontosabb turisztikai vonzerőnk, a fővárosi történelmi fürdőinek egy része felújításra szorul.
Kakasozás és pittyezés: majális a Skanzenben

Kakasozás és pittyezés: majális a Skanzenben 

Májust gyakran nevezik zöld hónapnak, hiszen a természet, a fák és virágok újjászületésének ideje.
A gyönyörködtetés művészete – kiállítás Budapesten

A gyönyörködtetés művészete – kiállítás Budapesten 

Három nő, három művészeti ág, egy közös nyelv: megnyílt a PRIMAVERA kiállítás a FISE Galériában.
Idén is Háromváros Kerékpáros Fesztivál

Idén is Háromváros Kerékpáros Fesztivál 

Június 7-én és 8-án rendezik meg negyedik alkalommal Békéscsabán, Békésen és Gyulán a Háromváros Kerékpáros Fesztivált .
Programhegyek az Európa-napon

Programhegyek az Európa-napon 

Izgalmas programokkal és hasznos információkkal várják a szervezők az érdeklődőket az Európa-napon és az immár hagyományos EU-s futáson.
Kék Zóna Noszvajon

Kék Zóna Noszvajon  

Különleges eseménynek adott otthont a Nomád Hotel & Glamping.
Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat

Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat 

Hatvanhárom pályázat érkezett a MaReSz idei versenyére.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.