Aktív nyaralás, gasztroturizmus, hazai élmények és lakóautók minden mennyiségben

A változó fogyasztói szokásoknak és a technológiai fejlődésnek köszönhetően a turisztikai szektor egyre inkább átalakulóban van. Ennek egyik példája az idén 46. alkalommal megrendezésre kerülő Utazás Kiállítás a Hungexpo területén, amelyre február 23-25-ig a nagyközönséget várják a csütörtöki szakmai napot követően.

Lakóautók, ameddig a szem ellát – a kiállítási csarnok felét foglalják el

A kiállításnak helyt adó „A” pavilon egyik felét lakóautók foglalják el, másik felében találhatók a tulajdonképpeni utazási vagy az utazásokhoz kapcsolódó szolgáltatók ajánlatai. Japántól Tunézián át Szlovéniáig néhány külföldi ország és hazai térség képviselteti magát,

azonban korántsem annyian és olyan számban, mint korábban – inkább magánkiállítók, kisebb szolgáltatók vannak jelen az idei rendezvényen.

Forrás: Hungexpo
Forrás: Hungexpo

Bulgária a díszvendég, Szlovákia aktív ajánlatokkal készül a nyárra

Az idei díszvendég Bulgária,

a bolgár tengerpart egyértelmű választásnak tűnik annak, aki nem engedhet meg magának egy olasz vagy a horvát tengerparton való pihenést.

Az országot átszelő Balkán-hegység, az ott található kolostorok, barlangok és hegyi folyók a túrázók és az aktív nyaralások kedvelőit várják. Az országban fellendülőben van a bor-és gasztroturizmus, télen egyre népszerűbbek a hegyekben található sípályák is.

Szlovákia finom borokkal és aktív élmény ajánlatokkal várja a vendégeket. A „nagykürtösi borutat” bejárva a régió legjobb borait, a térség várait és kastélyait ismerheti meg az odalátogató. Országszerte vízitúrák és remek kerékpárútvonalak vannak, érdemes felkeresni Gömör és Kishont térségének gótikus templomait - ez a vidék különben 2022-ben elnyerte az Európai Örökség címet.

Ha Gyula, akkor fesztiválok sora

Az idei év hazai díszvendége: Gyula és Békés vármegye. Gyula vonzereje leginkább komplexitásában rejlik. Turizmusának egyik alappillére kulturális vonatkozású, de mellette nagyon jelentős az egészségturizmus is: gyógyfürdők és gyógyhelyek, és a természet nyújtotta páratlan élmények várják a látogatókat. 

Májusban minden hétvégén más és más fesztivál kerül megrendezésre: május első hétvégéjén a Gyulai Virágok Fesztiváljára várjuk a vendégeket, ezt követően Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra lesz a városban, amely során több ezer tűzoltó érkezik hozzánk. A pünkösdi hétvégén a Gyulai Pálinkafesztivál várja a vendégeket, majd a Háromváros Kerékpáros Fesztivál a hónap utolsó hétvégéjén.

- mondja Komoróczki Alíz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, majd hozzáteszi

A szakértő hozzáteszi, Gyulán érdemes felkeresni a megújult Százéves cukrászdát, és a Ladics-házat is, amely tavasztól megújult formában és interaktív kiállítással várja a vendégeket. A gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál, a 27. Csabai Kolbászfesztivál és a Szarvasi Szilva napok olyan gasztronómiai események, amelyeket szintén kár lenne kihagyni.

Tengerparti nyaralás – idén is vezeti az ajánlatok népszerűségi listáját

A tunéziai és az észak-olasz tengerparti városok standjai mellett a festői Málta kínálja programjait. „Málta több, mint ötezer éves történelme és az ország fantasztikus felszíni és víz alatti lehetőségei minden évben vonzza a látogatókat”, halljuk Takár Yvette-től, a Visit Málta egyik képviselőjétől aki hozzáteszi:

Mostanában az emberek jobban meggondolják, mire költik a pénzüket és hová menjenek. Mivel Máltára repülőgéppel néhány óra alatt eljuthatunk sokan előnyben részesítik Olaszországgal és Horvátországgal szemben, mert itt sokkal melegebb a tenger és gyönyörű a vízi élővilág. A máltai partoknál nagyon sok hajóroncs található, ami a búvárkodás szerelmeseinek különösen izgalmas élmény.

A magyarok körében Törökország a top10-es lista első helyezettje a nyaraló desztinációk közül, az ország egyik legrégebbi utazásközvetítő irodájának vezetőjét erről az úti célról kérdezzük:

 Az előzetes felmérések szerint idén annyian választják majd úticélul, hogy hetente több, mint 40 gép indul majd a török tengerpart és Antalya környékére.  Törökország után legöbben Görögországba és Spanyolországba foglalnak nyaralást, az autós utak idén is közkedveltek, sokan indulnak majd a horvát és olasz tengerpartokra.

- halljuk Gruber Csabától, a Gruber Travel tulajdonosától.

Élményszigetek, gyerekprogramok, tesztpálya

Az Utazás kiállítás keretén belül több kiegészítő programot is szerveztek. Idén 16. alkalommal kerül megrendezésre a Járatlan Utakon Fesztivál, Magyarország legnagyobb, független utazókat megszólító rendezvénye. A hátizsákos utazások rajongói idén közel száz vetítéses előadásnak, könyvbemutatónak, filmvetítésnek és kerekasztal beszélgetésen vehetnek részt, ahol az ország ismert független hátizsákosai, utazói, bloggerei és extrém utazói gyűlnek össze, és osztják meg történeteiket és tapasztalataikat az utazni vágyókkal.

Valamint az idei kiállítás ideje alatt is van Budapest Boat Show, Karaván Szalon a lakóautók szerelmeseinek és a kempingezőknek, E-bike, kerékpáros tesztpálya, élményszigetek, Blogger Corner, szakmai beszélgetések, gyerekprogramok, élő állatok, többfunkciós virtuális közösségi tér, egészségügyi szűrések, nyereményjátékok. A nyereményszelvényeken szereplő kérdésekre helyesen válaszolók között pedig hazai- és egzotikus utazásokat, szállás- és programlehetőségeket, valamint fesztivál belépőket sorsolnak ki..

 

 

 

 

 


Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.