Baricska-buli borral, barátokkal, Balatonnal

Idén tavasszal látványos megmozdulás keretében – a tó közepén, a Kelén hajó fedélzetén – a Balaton húsz ismert borásza és vendéglátósa megalakította a Balatoni Kör elnevezésű közhasznú szerveződést annak érdekében, hogy ezentúl közösen tevékenykedjenek a tópart turizmusának fellendüléséért, a növekvő vendégforgalom érdekében, illetve hirdessék, megismertessék és megszeretessék a tó halaiból és környékének termékeiből készült kulináris örömöket.

Fő céljuk, hogy mindnyájuk lakhelye, a Balaton partja mások számára egész évben, mind a négy évszakban élhető és élvezhető legyen, és akkor is jelentős számban érkezzen a tóhoz vendég, amikor vége a mindössze néhány hetes nyári főszezonnak.

Sétáló kóstoló Füreden

Az összefogást azzal a céllal hozták létre, hogy régiós szintű érdekvédelmet szervezzenek: a helyi borokat, ételeket és alapanyagokat szeretnék előtérbe állítani, magyarázza egy jóféle pohár balatoni bor kíséretében Kardos Gábor szervező, akivel az alakulásuk óta immár a harmadik közös akciójuk helyszínén, a balatonfüredi Baricska Csárda szőlővel bélelt, panorámás teraszán találkozunk. Itt éppen sétáló kóstolót tartanak, amelyen a szerveződés tagjai közül tíz borászat és négy vendéglátóegység képviselteti magát. De, mint megtudom, volt már rendezvényük korábban Keszthelyen és a Balaton déli partján is.

Várnak másokat is

Mindenki a saját csatornáit, hirdetési és kommunikációs lehetőségeit is „bedobta a közösbe”, mondja a júniusi esemény házigazdája, Martonosi Zsolt, aki külön hangsúlyozza, a kör tagjai vállalták, hogy a Balaton környéki borokat népszerűsítik, és éttermeikben az alapanyagokat elsősorban a környék gazdáitól szerzik be. Tőle tudom meg azt is, nem egy elit, zárt klubot alapítottak, szívesen veszik, sőt várják mások jelentkezését is, ha a céljuk egyezik az övékkel.

A Baricska különben tavaly nyitott új tulajdonosaival – akik a veszprémi Chianti étterem vezetésével már bizonyítottak –, és kiderült, nem zártak a nyitóévben sem rosszul: július–augusztus hónapban mind vendégforgalomban, mind a gazdasági mutatók terén többet produkált a ház a tervezettnél. Idén is már kedvezően alakul a szezon, változást pedig mindössze annyit hozott 2014, hogy az étlapjuk újabb helyi alapanyagokból – például tapolcai pisztrángból – készülő ételekkel gazdagodott.

Új szemlélet a nagyobb vendégforgalomért

A hagyományos tömegturizmushoz képest magasabb szintre kívánják emelni a gasztronómiát. A szándék szerint ez több egyszerű vendéglátásnál: a tó környéki szerveződéssel a balatoni régióhoz tartozó hat borvidék és három megye között húzódó adminisztratív megosztottságot szeretnék csökkenteni a kör tagjai. Például tudatosan egységes arculatot alakítanak ki, egységes logóval.

„Azzal, hogy a helyi, környékbeli termékekre helyezzük a hangsúlyt, a munkahelyteremtésben is szerepet szeretnénk vállalni” – mondja Kardos Gábor. Tervezik még a Balaton borának megteremtését is, ez várhatóan a térség egyik tradicionális bora, az olaszrizling lesz. A vendéglátás területén a balatoni halaknak kiemelt szerepet szánnak, igaz, mindannyiuknak nagy nehézséget jelent, hogy a balatoni halászat felfüggesztése miatt idén gyakorlatilag már nem juthatnak legálisan balatoni halhoz az éttermek, ami turisztikailag is komoly versenyhátrányt jelent a horvát tengerparttal vagy akár Európa nagy tavaival szemben.

A Balatoni Kör alapító tagjai 


Bergmann Ernő (Bergmann Cukrászat – Balatonfüred) 
Bezerics Dániel (Bezerics Borház – Keszthely) 
Bujdosó Ferenc (Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Balatonlelle) 
Csapody Balázs (Kistücsök Étterem, Borpince és Vinotéka – Balatonszemes) 
Dobai András (Kredenc Borbisztró – Balatonfüred) 
Gál Attila (Miakő Étterem és Borház – Köveskál)
Istvándy Gergely (Istvándy Pincészet – Badacsony) 
Jásdi Attila (Jásdi Pince – Csopak) 
Légli Ottó (Légli Szőlőbirtok – Balatonboglár) 
Kardos Gábor (szervező, a Badacsonyi Kör ügyvivője)
Kovács Tamás (Szent Donát Birtok – Csopak) 
Konyári Dániel (Konyári Pincészet – Balatonlelle)
Laposa Bence (Laposa Birtok – Badacsony) 
Martonosi Zsolt (Baricska Csárda – Balatonfüred)
Nagy László (VSOP Balaton-felvidék, a Sabar borház borásza) 
Nagy Miklós (Hotel Bonvino, Neptun Panzió, Borbarátok Vendéglő – Badacsony) 
Pach Gábor (Zimek Pálinka Manufaktúra – Zamárdi) 
Szeremley László (Szeremley Birtok – Badacsony) 
Trombitás Tamás (Trombitás Borház – Szentbékálla) 
Váli Péter (Válibor – Badacsony)

Forrás: Vendég & Hotel


Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.
Megvan az Év kerékpárútja

Megvan az Év kerékpárútja  

Az Év kerékpárútja címet hatodik éve dönti el szavazással a nagyközönség, idén a Murakeresztúr kör nyerte el a címet 2938 szavazattal.
Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron

Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron 

A pünkösdi hétvégén tovább pezseg a székesfehérvári kulturális élet.
Felgyorsult a Balaton vizének melegedése

Felgyorsult a Balaton vizének melegedése 

A klímaváltozás nemcsak a vízmelegedést hozta el.
Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete

Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete 

Szigetfürdőt terveznek a látogatóknak.
Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja

Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja 

Új elemként belvárosi korzót is nyitnak a helyi kereskedőkkel együttműködve, illetve gimnazisták saját szervezésű programjait is színpadra viszik.
Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében?

Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében? 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a 2025-ös kiállítás kapcsán szervezett B2B workshop sikeres volt, amelyet 2026-ban szeretnének továbbfejleszteni.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.