Délvidéki gőzkompból lett látogatóközpont Budapesten

Néhány napja megnyílt Budapesten a jövő évi vizes vb-t és a budapesti olimpiai pályázatot bemutató két interaktív látogatóközpont. Az egyiket egy több mint 100 éves gőzkompból alakították ki. 

Tarlós István főpolgármester, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője, valamint Kovács Ágnes, Sydney olimpia bajnoka nyitotta meg a 2017-es budapesti vizes világbajnokság helyszíneit, köztük a főhelyszín Dagály Úszóarénát, valamint a 2024-es budapesti olimpiapályázatot is bemutató interaktív látogatóközpontokat.

A két világesemény bemutatására 2x200 m2-es interaktív látogatóközpont készült, amelyet a Dunán egy csaknem 700m2-es uszályon építettek fel. Az uszályon berendezett két látogatóközpont a tervek szerint egészen a FINA-világbajnokság végéig, illetve a 2024-es olimpiarendezés helyszínét kiválasztó, 2017. szeptember 13-án esedékes limai közgyűlésig várja a látogatókat a Parlamenttel szemközt, az óriás toronyugrás vb-helyszíneként is szolgáló Batthyány téren.

A Dagály látogatóközpont interaktív, a XXI. század követelményeinek megfelelően high-tech eszközökön keresztül mutatja be a vizes világbajnoksághoz kapcsolódó létesítményeket, elsősorban a Dagály Úszóarénát, a 27 méter magas óriástornyot, illetve a világbajnokság egyéb helyszíneiként szolgáló uszodákat. Külön létesítményben ismerhetőek meg Budapest 2024-es olimpiai pályázatának legfontosabb elemei, előnyei és az Agenda 2020 reformprogram főbb célkitűzései. A látogatóközpontok célja, hogy mindkét világeseményt interaktív, modern, XXI. századi eszközökön keresztül mutassák be a lakosság számára. 

Virtuális valóság szemüvegen keresztül be lehet tekinteni a jelenleg gőzerővel zajló Dagály Úszóaréna építkezési területére, motorcsónakban ülve elszáguldhatunk a vizes világbajnokság helyszíneire, amelyet 3D-filmen keresztül is megtekinthetünk, de ki lehet próbálni olyan érdekességeket is, mint a vízilabdacsocsó, vagy tesztelhetjük tudásunkat olimpiai és vizes sportágakhoz kötődő kvízjátékokon is. 

A Dagály Úszóarénához kapcsolódó beruházás komplex városfejlesztési program része, melynek keretében megújulnak a környező utak, sor kerül a környezet rendezésére, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az Úszóarénáig, valamint a Kossuth tér és a Dagály között.  A fejlesztéssel a Dagály területén az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre, amely a világbajnokság után is több ezer ember számára nyújt majd szórakozást. 

A látogatóközpontoknak otthont adó uszály az interaktív kiállítások ideje alatt a Mahart Passnave Kft. belföldi hajóállomásaként is üzemel majd, a budai oldalon felszállási és leszállási lehetőséget biztosítva a Dunakanyarba induló és onnan érkező menetrendszerinti hajójáratokra, így biztosítva éves szinten több tízezer turista áthaladását a látogatóközpontokon.

A pavilonok ingyenesen látogathatóak, múzeumi nyitvatartási rend szerint működnek, azaz a hétfői nap kivételi minden nap 11 és 19 óra között fogadják a vendégeket. A szervezők létrehoztak egy információs vonalat is, a 06 70 641 1144-es telefonszámon, nyitvatartási időben várják iskolás- vagy turistacsoportok jelentkezését is. Mindkét látogatóközpont két nyelven, magyarul és angolul várja a hazai és külföldi vendégeket.

A gőzkomp

A látogatóközpontoknak helyt adó egykori gőzkomp 1870 körül a Délvidéken, Gombos és Erdőd között közlekedett. Fedélzetére egyszerre hat darab, egyenként tíz tonnával megrakott vasúti kocsit toltak fel a Duna egyik partján, hogy a túlsó parton ismét a síneken folytassa útját a szerelvény. A gőzkomp azonban nem sokáig üzemelt, mivel hamarosan híd épült a folyón. A szerkezet később Budapestre, a Margitszigetre került, ahol az ’50-es években a Honvéd kétszintes csónakháza épült rá, számos sportoló kezdte innen pályafutását. Amikor a ’80-as évek végén innen is kiöregedett, a Népszigetre vontatták az Újpesti Hajójavítóba, ahol elsüllyedt. Kiemelésére 2015 nyarán került sor a Mahart Passnave Kft. jóvoltából.

A monstrum nagyjából 5 évet töltött a víz alatt, a kiemelése több hetes előkészítést követően 2-3 napot vett igénybe – a hajótest ferdén fúródott a mederbe, napokig tartott a több tonna iszapot kiszivattyúzása. Felújítása 10 hónapon keresztül tartott, ezt követően kezdődtek meg a látogatóközpontok kialakításának építési munkálatai. A gőzkomp hossza 62,8 m, a szélessége 9,04 méter, az átlag merülése 30 centi. A gőzkomp valaha szegecselt acéllemezből készült, a fedélzete és a bordaszerkezete maradt az eredeti, a külső héjazata többször lett cserélve.


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.