Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Idén is a balatoni nyár egyik legnagyobb fesztiváljának ígérkezik a Balaton-felvidéki butikfesztivál. 2024. augusztus 1-3 között Paloznak igazi multikolor zenei élményekben úszik majd.

A 12. alkalommal megrendezésre kerülő jazzpiknik ezúttal is különleges zenei élménnyel, kulináris élvezetekkel és számtalan programmal várja a különböző generációkat.

Női sorsok és blues dallamok

Augusztus 1-jén, a Jazzpiknik 0. napján Andrew J nyitja meg a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpadot. Őket követi a brit díva, Izo FitzRoy, aki a hazai közönség egyik nagy felfedezettje, és akit tavaly Veszprémben hallhattunk Magyarországon először egy hatalmas sikerű koncerten. Az énekesnő blues-soul-gospel alapú dallamait hamar a szívébe zárta a magyar közönség, idén nyáron a Balaton-felvidéki jazzfaluban is értő füleket-szíveket talál a londoni zenei színtér egyik legfelkapottabb csillaga, aki 21. századi egyedülálló nők sorsáról énekel.

Izo FitzRoy
Izo FitzRoy
Fotó: Paloznaki Jazzpiknik

A karcos hangú szupersztár

A csütörtökön egy igazi díva és szupersztár lép a nagyszínpadra.  Jövőre lesz 25 éve, hogy a karcos hangú Anastacia szó szerint berobbant a zenei világba I'm Outta Love című gigaslágerével. Azóta világszerte több, mint 52 millió eladott lemezt és több mint 225 díjat jegyez – többek között három alkalommal nyerte el a World Music Awards-ot. Karrierje során olyan legendás zenészekkel és előadóművészekkel működött együtt, mint Michael Jackson, Luciano Pavarotti, Mariah Carey, vagy Eros Ramazotti. Tavaly adta ki nyolcadik stúdióalbumát a Stars by Edel kiadó gondozásában, Our Songs címmel, amely egy feldolgozás-album. A Jazzpiknik csütörtöki nyitónapján a 2000-es évek slágerei mellett az elmúlt években született legfrissebb dalai is meghódítják a piknikező közönség szívét. Zárásként a már hagyományos DJ páros Andrew J és Dan von Schulz pörgeti a lemezeket.

Anastacia
Anastacia
Fotó: Peter Svenson

A funk és a jazz újjáéledése

Augusztus 2-án a Jazzy Rádió alapító-műsorvezetője, Jazzkovács László nyitja a Nagyszínpad műsorát. Pénteken fellép Kedves Péter és Buzás Krisztián duója, a Belau, akiknek zenei világában az elvágyódó és örökké reményteli hangulat találkozik az aktuális elektronikus zenei alapokkal. Debütáló daluk 2015 év végén jelent meg „Island of Promise” címmel, hamar sikereket ért el, számos filmben, reklámban volt hallható, több hazai portálnál bekerült az év dalai közé. 2016 novemberében jelent meg The Odyssey című bemutatkozó lemezük, az album Fonogram-díjat nyert az év elektronikus zenei lemeze kategóriában.

 A ’90-es évek acid jazz műfajának úttörője, a funky királya, a The Brand New Heavies szintén péntek este lép színpadra világhírű slágereivel és izgalmas, újító dallamaival.

Péntek este újjáéled egy régi pop-rock hangzás, a Spandau Ballett zenekar egykori frontembere, Ton Hadley ad fergetes koncerte. Turnéjának 2024-es paloznaki állomásán az örökzökd Spandau klasszikusok mellett új dalok is felcsendülnek.

 A nap megkoronázásaként pedig az acid jazzt a house-zal ötvöző Kraak & Smaak fogja táncra perdíteni a piknikezőket – a ’21-es nagysikerű koncertjük után második alkalommal.

Dívák minden mennyiségben

Augusztus 3-án, a Paloznaki Jazzpiknik zárónapját három funk díva, a DrGEB & NoSha nyitja. Ezt követően a holland Son Mieux táncoltatja meg a piknikezőket. A popformáció filozófiája szerint olyan zenét csinál, amire ezekben az időkben szükségünk van: táncolható popot diszkóhatásokkal és nagy gesztusokkal – gazdag, ’70-es évekbeli feldolgozásokat személyes történetekkel és modern produkciókkal.  Az este a fantasztikus Morcheeba koncertjével folytatódik, akik a paloznaki piknik holdfényes éjszakáját legnagyobb slágereik mellett legújabb dalaikkal töltik meg. A záróesten a soul, az R&B, a funk és a popzene stílusait ötvöző MF Robots utánozhatatlan hangjaival búcsúzik a három napra jazzfővárossá avanzsált Paloznak.

Hazai előadók legjava és új zenék felfedezése

A 12. Jazzpiknik ismét Paloznakra invitálja a magyar jazzélet legizgalmasabb formációit, hogy a nemzetközi előadók mellett a jazz hazai élvonala is képviseltesse magát. A tehetséggondozás mindig kiemelt helyen szerepelt a Jazzpiknik életében, az idei fesztivál is számos fiatalnak nyújt fellépési lehetőséget az intimebb hangulatú, jazz-fókuszú színpadain.

A 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviseltesse magát. Az idei Pikniken többek között olyan művészekkel találkozhatunk itt, mint a Pénzes Máté és a Zseb formáció, a The Qualitons, vagy a New Fossils. Az 51 éves Bummm! című LGT lemez előtt tiszteleg a Pénzes Máté és a Zseb, azaz a Blahalouisianából és a Black Circle Orchestrából ismert billentyűs, Pénzes Máté formációja. A Na Bummm! című anyaguk a ‘73-as lemez újraértelmezése.

Kedvezményes belépőjegyek a pikniken

A Jazzpiknik az egyre fiatalodó közönségének szeretne kedvezni azzal, hogy bevezeti a „kisfelnőtt” jegyet, amellyel a 14 és 23 év közötti fiatalok vásárolhatnak kedvezményes belépőt a 2024-es fesztiválra. A szervezők így invitálják a fiatalabb generációt különleges zenei kalandozásra a sokszínű lineupban, valamint a minőségi fesztiválozás élményét kívánják szélesebb körben ismertté tenni a kisfelnőttek körében – mindezt a korosztály számára megfizethető jegyárakkal teszik elérhetővé.

„A Jazzpiknik kiemelt missziója a zenei edukáció, a sokszínűség, a Piknik élménytartományának kibővítése. Minden évben próbálunk általunk értékesnek tartott zenei produkciókat elhozni és bemutatni a közönségnek, ilyen a fiatalk körében kevésbé ismert Anastacia, a Son Mieux, az MF Robots és Tony Hadley Spandau Ballet slágerekkel, melyek egyaránt örömet okoznak a 30+-os korosztálynak és remélhetőleg a »kisfelnőtteknek« is”

– nyilatkozta Valde Orsolya, a Jazzpiknik alapító-fesztiváligazgatója.

Valde Orsolya
Valde Orsolya
Fotó: Paloznaki Jazzpiknik

Ennek a missziónak részeként indiították el a szervezők a”Színes Falak Mögött” egyetemi roadshowt, mellyel a 2024 tavasz-nyári időszakban járják a hazai turisztikai-menedzsment- és művészeti fókuszú felsőoktatási intézményeket, az előadások során pedig nemcsak betekintést kapnak a hallgatók, hogyan is áll össze évről-évre egy nemzetközi fesztivál, hanem a zenei edukáció részeként új zenei irányzatokkal, előadókkal ismertetik meg őket. A kezdeményezés élén Bekker Dávid fesztivál nagykövet áll.

A Jazzpiknik minden évben a bevételének egy részével rászorulókat támogat. Idén folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés, illetve az idei évben egy zenészeket támogató aukció keretében, a kezdeményezés a Fábián Juli Emlékalapítvánnyal közösen valósul meg: 2024 július 14-én, a Magyar Zene Házában különleges aukciót rendeznek, ahol Fábián Juli személyes tárgyait, ékszereit, gyűjteményeit bocsátják aukcióra.  Emmellett aktív hazai zenészektől és a Jazzpiknik által neves nemzetközi előadótól gyűjtenek relikviákat az aukcióra.

Különleges programokkal várják a szervezők a kisebbeket; a Gyermekudvarban a Zöldövezet Társulás önfenntartó standján érzékenyítő játékok lesznek, a Betonka workshopján betonból készült szuvenírtárgyakat lehet díszíteni, a Bethesda Gyermekkórház kitelepülésén pedig a gyerekek játékos módon kaphatnak egészségügyi ismeretterjesztést. A Nagyszínpad melletti Gyerekréten idén is a Játékos Tudomány fogja invitálja kreatív, edukatív játékokokra a kicsiket.


Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - rendkívüli alapanyagból

Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - rendkívüli alapanyagból 

A beton új generációja a jövő generációjáért.
Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok

Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok 

Június 28-tól újra életre kel a Tatai Szabadtéri Színpad.
Ha Zamárdi, akkor ZamJam

Ha Zamárdi, akkor ZamJam 

A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik: a nyár legelején és legvégén javarészt ingyenes programok egész sorát vonultatja fel közel 30 helyszínen.
Arculatváltás a Hungary NEXT-nél

Arculatváltás a Hungary NEXT-nél 

A jövőben a Hungary NEXT a kreatív gondolkodás mellett, magát a művészetet is bevonja a turizmusfejlesztésbe, hogy támogassa a turisztikai desztinációk szervezési és marketing munkáját.
Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Még a nyár beköszönte előtt érdemes ellenőriztetni a klímát az autóban

Még a nyár beköszönte előtt érdemes ellenőriztetni a klímát az autóban 

A hőmérséklet napról napra növekszik, egyre többet süt a nap, ami csak egy valamit jelent: közeledik a nyaralás, a pihenés időpontja. Hamarosan már a forróságban tölthetjük a mindennapokat, ami azt is jelenti, hogy bárhova is indulunk, bármilyen rövid az út, a klímaberendezésnek szinte mindig mennie kell, hogy elviselhető legyen a hőség.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.