Élelmiszerkutatás, meglepő eredménnyel

A szervezetünkbe kerülő anyagok az anyagcserét, hormonháztartást is károsíthatják.

A világon az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok száma eléri a négyezret, ezekből az anyagokból kioldódás révén 80 év alatt akár 400 gramm is az élelmiszerekbe kerülhet - derül ki a laboratórium.hu kutatásából. Az így a szervezetünkbe kerülő monomerek, oligomerek, stabilizátorok, antioxidánsok, lágyítók, habosító anyagok, nehézfémek, színezékek és gyártási segédanyagok az emberi anyagcserét, hormonháztartást szabályozó szerveket károsíthatják.

Szigeti Tamás János, a csomagolóanyagok vizsglatát végző Wessling Hungary szakembere azt mondta, a laboratóriumi visgálatokat úgynevezett élelmiszer-utánzó modelloldatok segítségével végzik el, amelyek a csomagolóanyagokkal kapcsolatba lépő élelmiszeréhez hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A speciális kioldódási vizsgálatoknál az élelmiszerekből a modelloldatokba kerülő anyagok kémiai jellemzőit is meghatározzák, azaz konkrét vegyületeket mutatnak ki, illetve megmérik azok mennyiségét is.

Magyarországon az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény hatálya kiterjed az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyag, tárgy, eszköz és gép előállítására, higiéniai alkalmasságának, megfelelőségének ellenőrzésére és forgalomba hozatalára is.

A fogyasztónak arra kell figyelnie, hogy az élelmiszert mindig az előírásoknak megfelelően tárolja, mikrohullámú melegítőbe csak akkor szabad őket helyezni, ha a csomagoláson ezt feltűntetik. Erős oldóhatással rendelkező terméket csak üvegben szabad tárolni, emellett az élelmiszereket nem ajánlott más edényben, csomagoldásban tárolni - hívta fel a figyelmet a laboratórium.hu közleménye.

 

Forrás: Turizmus Online


Rekordszámú kiállító az idei képzőművészeti vásáron a Bálnában

Rekordszámú kiállító az idei képzőművészeti vásáron a Bálnában 

Csütörtökön megnyitja kapuit az ország legjelentősebb művészeti seregszemléje, az Art and Antique Budapest.
Inváziós faj fenyegeti a Kis-Balatont

Inváziós faj fenyegeti a Kis-Balatont 

Felbukkant egy új, veszélyes betolakodó: a nutria.
Virtuálisan bejárható a BOTANIQ Turai Kastély

Virtuálisan bejárható a BOTANIQ Turai Kastély 

Az érdeklődők egy digitális időutazás során egyszerre fedezhetik fel az épület egykori lepusztult állapotát és a felújított kastélyt.
Szegeden már virágzik az orchidea – tematikus sétákon megtekinthető

Szegeden már virágzik az orchidea – tematikus sétákon megtekinthető 

Tematikus sétákon mutatják be a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit e hét szombaton, majd február 22-én is.
Budapestről indul, Esztergomban zárul a legnagyobb idei hazai kerékpáros körverseny

Budapestről indul, Esztergomban zárul a legnagyobb idei hazai kerékpáros körverseny 

A száz évvel korábbi legelső kiíráshoz hasonlóan a budapesti Szent Gellért térről indul a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny, amely az esztergomi bazilikánál zárul.
Közösségi élmény és időtlen stílusikonok a BCEFW Fashion Hub jubileumi programjában

Közösségi élmény és időtlen stílusikonok a BCEFW Fashion Hub jubileumi programjában 

Tizenötödik szezonjára készül a Budapest Central European Fashion Week.
A tél legmenőbb sportja, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia

A tél legmenőbb sportja, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia 

A sífutás egy kihívásokkal teli, mégis élvezetes sport, amelyet bármely életkorban el lehet kezdeni.
Top 50 sikeres szakember a turizmus területén

Top 50 sikeres szakember a turizmus területén 

Egy kiadvány, ami bemutatja az ágazat fontos szereplőit 2024-ben.
MISZ: érdekvédelem és szakmai kapcsolatok bővítése

MISZ: érdekvédelem és szakmai kapcsolatok bővítése 

Összefoglaló a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének Közgyűléséről.
Jó hír a Széchenyi Kártya tulajdonosoknak

Jó hír a Széchenyi Kártya tulajdonosoknak 

Három százalékra csökken a Széchenyi Kártya beruházási hitel, agrár beruházási hitel és a lízing kamata, a Széchenyi Kártya folyószámlahitelé, a turisztikai hitelé és a likviditási hitelé pedig 4,5 százalékra.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.