Elhunyt egy magyar pálinka atyja

Mindenki, aki valaha is ivott Szicsek János bármelyik üde ízű pálinkájából, soha nem felejti el a nevét.

Mi, turisztikai újságírók, sokszor találkoztunk vele, bemutatta birodalmát, kiváló kenyérrel, házi savanyúsággal, kolbásszal, szalámival és töpörtyűvel kínált. És természetesen kóstoltunk különböző ízű pálinkáiból. 

Felejthetetlenül tudott anekdotázni, megismertük életútját és családját is. Legutóbb két éve találkoztunk, már küzdött a betegséggel, de ő köszöntött az első pohárral minket. A vendéglátást, és a bemutatót már két fia vezette.

62 éves volt. Távozását követően két fia, az idősebbik, János és az ifjabbik Attila lép nyomdokaiba és közösen vezetik a családi vállalkozást, folytatják édesapjuk munkásságát, az általa megalapozott úton haladnak tovább. 

Tomasovszky László, a Martfű Termál Spa tulajdonosa, Jánosnak barátja, tisztelője volt. Így gondol rá:

„Egy Szicseket kérek!”

Ki tudja, naponta hányszor hangzik fel a mondat idehaza és külföldön. De vajon hányan tudják, mit is takar a világhírű pálinka márkanév? Fantázianév, mozaikszó? Egyiket sem! Szakmai tudást, elhivatottságot, egy tiszta emberi lelket. Egy Embert ki elsőként segített, utolsó volt, aki kért. Egy embert, egy példaképet. Egy példaképet, aki megmutatta mit jelent a kitartás, a küzdelem munkában, életben – és a halálban.

Alkotott. Soha nem adta fel! Csak most, a végén, amikor már látta, hogy műve jó kezekben lesz. A Művet, a Szicsek márkát a család tagjai dinasztiaként viszik majd tovább. Műve eggyé vált nevével, mely fennmarad, míg terem gyümölcs a fán. 

Kérek egy Szicseket!

Szicsek János 1955. november 19-én született Tiszaföldváron. Szülővárosában 1982-ben, Tiszaföldváron tucatnyi jelentkező közül ő kapta meg az üzemvezetői megbízást a helyi termelő-szövetkezetben, s vezethette a megye „nagyszeszfőzdéjét”. 1988. június 18-án önálló vállalkozásban kezdett el pálinkafőzdét üzemeltetni, 1990 tavaszától pedig már a kereskedelmi pálinkafőzésre koncentrálhatott.

Ahogyan ő maga vallja: „A nagyvilágot nem a képességek, az álmok érdeklik”.

Alapító tagként Szicsek János részt vett valamennyi szakmai érdekvédelmi szervezet megalakulásában, 6 évig a Szeszipari Szövetség és Terméktanács Pálinka Tagozatát vezette, egyik létrehozója volt a Pálinka Lovagrendnek, de tagja lett a Gyümölcspálinka Főzők Országos Egyesületének, a Dél- Kelet-Magyarországi Pálinkafőzők Szervezetének is.

2003-ban nyitotta meg „A Magyar Pálinka Háza” üzletet Budapesten.

Szicsek János vállalkozása ma már több mint ötven főt foglalkoztat, a hazai és a Kárpát-medencei termesztett, valamint vadon termő gyümölcsökből készített pálinkákat és párlatokat évente 1000-1200 tonna gyümölcs felhasználásával állítja elő. 

A hazai piacra harmincféle gyümölcsből mintegy nyolcvan termék készül, 1600 étterem és szálloda részére közvetlen értékesítési modellel.

Különböző modellekkel működik cégképviselet Szlovákiában, Angliában, Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban és többéves beszállítója egy prémium márkákat forgalmazó moszkvai cégnek is. Egyedi megrendeléseket teljesít a cég Németországba, Ausztriába, Lengyelországba és Moszkvába is.

Szicsek János Magyarországon közel 270 szakmai elismerést kapott. 2012-ben Magyar Termék Nagydíjat kapott az Ó-Sorozat, és elnyerte az üzem többször a legeredményesebb kereskedelmi főzde díjat is. 2008-ban és 2014-ben Szicsek pálinka lett az ország legjobbjának választott párlat. 2010-ben megyei elismerésként az év vállalkozása volt, 2013-ban pedig az Innovációs Díjat is elnyerte. 2015-ben az erdélyi gyümölcsökből készült párlat-válogatás Magyar Kézműves Remek elismerésben részesült.

Tavaly megkapta a „Pálinka Életműdíjat”. 2017-ben a gyulai pálinkaversenyen (Brillante 2017) a Szicsek Pálinkafőzdét választották a legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzdének, a Szicsek Prémium Piros Vilmoskörte pálinka pedig a legjobb kereskedelmi pálinka díjat nyerte el. Az idei Pálinka Országkóstolón három tétel kapott pálinka-kiválóság elismerést.

Isten Veled János!


 Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen

Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen 

Új távokkal és felejthetetlen hangulattal ünnepelte 18. születésnapját a BSI kerékpáros eseménye.
Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket

Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket  

A korlátozáson kívüli területeket érintik a változások.
Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat

Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat 

Látogatásuk három napja alatt 22 helyszínen, 30 hazai szolgáltató segítségével mutatják meg hazánk élményeit.
A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.