Újra jön a Panyolafeszt - pálinka és pihenés

Újra jön a Panyolafeszt - pálinka és pihenés 

Immáron XVII. alkalommal kínál a település olyan életre szóló élményeket, amelyekre mindig szívesen emlékeznek és évről évre visszajárnak a vendégek, hogy feltöltődve térjenek haza.
Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit 

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken.
Uniós oltalom a homokháti őszibarack pálinkának

Uniós oltalom a homokháti őszibarack pálinkának  

79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az EU területén.
Kettős győzelem a pálinkaversenyen

Kettős győzelem a pálinkaversenyen 

163 településről 265 nevezés érkezett, először vizsgázott élesben vizsgázott az új, a szervező egyesület által fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver, összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával.
Pálinkamester-képzéssel fejlesztenék a turizmust

Pálinkamester-képzéssel fejlesztenék a turizmust 

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács a pálinkaszektor fejlesztése, valamint oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében - tájékoztatta az egyetem hétfőn az MTI-t.
Uniós oltalmat kapott a Nagykunsági birspálinka

Uniós oltalmat kapott a Nagykunsági birspálinka 

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Nagykunsági birspálinka elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába 
Ha ezt a két barackpálinkát eddig nem tartotta, most már ne is szerezze be

Ha ezt a két barackpálinkát eddig nem tartotta, most már ne is szerezze be 

Mert minőségi okok miatt kivont a forgalomból két barackpálinkát az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

Újra adómentes a pálinkafőzés 

Idén több szempontból is változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt.

Már jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés 

A pálinka szabadságharc több mint tízéves küzdelme magyar győzelemmel zárult, az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást, így már jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés - tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Megharcoltuk a pálinkaszabadságharcunk

Megharcoltuk a pálinkaszabadságharcunk 

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is – tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

Őszre halasztják a Gyulai Pálinkafesztivált 

A rendezvényt eredetileg április 23. és 25. között tartották volna meg.

Áfacsökkentést szorgalmaz a Pálinka Lovagrend 

Mintegy 60 százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetésének hatására, az ágazat stabilitásának megőrzése érdekében a Magyar Pálinka Lovagrend a szakmai szervezetek támogatásának megszerzését követően szorgalmazná a Pénzügyminisztériumnál (PM) a termék általános forgalmi adójának (áfa) 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.

Pálinkabemutatót szerveznek Gyulán 

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját, az április 24-én kezdődő rendezvényen többek között az alma és csonthéjas termésű, vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült, valamint a szőlő- és tönkölypálinkákat készítő szeszfőzdék szakmai elismerésben részesülhetnek.

Fokozottan ellenőrzi a pálinkákat a Nébih 

Az eddigi tapasztalatok ugyan vegyesek, de túlnyomót többségében csak kisebb hibákat találtak az ellenőrök.

Megjelent a pálinkakiválóságok idei könyve 

Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, a szakmai érdekképviselet és a Kormány is azért dolgozott az elmúlt években, hogy nemzeti italunk magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron.

Rangos nemzetközi díj magyar pálinkának 

Aranyérmet szerzett a 4 éve alapított ZSOLDOS Pálinka Manufaktúra Irsai Olivér szőlő pálinkájával az International Wine and Spirit Competition versenyen, ahol évről évre egyre több világszínvonalú bor és párlat mérkőzik meg egymással.

Prémiumvonalat indít a Rézangyal 

Az italok palackjait fa hatású címkék díszítik.

Megkóstoltuk a legjobb pálinkát! 

Csütörtök délelőtt egyszerre két elismerést ünnepeltünk egy sajtótájékoztató keretein belül a Veritas Winebar-ban: Márton János pálinkamester több évtizedes munkásságát a Pálinka Nemzeti Tanács "Pálinka Életműdíjjal" ismerte el, valamint a Márton és lányai pálinkafőzde magyar kajszibarackból készült pálinkája kapta az "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" címet.

Megmenthető a technokol-szagú pálinka! 

A pálinka készítésekor gyakori hiba, hogy a lepárlás kezdetén túl kevés előpárlatot választunk el, ezért a középpárlatba kellemetlen, szúrós szagú komponensek kerülnek, gyakorlatilag elrontva az italt. Jó hír minden pálinkakészítőnek, hogy az előpárlatosság kijavítására igenis van gyógymód. A Laboratorium.hu mindezt a tudomány szemszögéből mutatja be...

Fekete berkenye lett az év pálinkája 

Az 1Csepp Pálinka fekete berkenyéje lett 2019-ben az ország legjobb pálinkája. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait július 20-án adták át az Országház felsőházi termében, ahol a legeredményesebb pálinkafőzdéket és a legjobb tízezer feletti tétel készítőjét is kitüntették. 

Fekete berkenye lett az év pálinkája 

Az 1Csepp Pálinka fekete berkenyéje lett 2019-ben az ország legjobb pálinkája. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait július 20-án adták át az Országház felsőházi termében, ahol a legeredményesebb pálinkafőzdéket és a legjobb tízezer feletti tétel készítőjét is kitüntették. 

Keresik az év legjobb pálinkáját 

Idén nyáron ismét díjazzák az ország legjobb pálinkáit, a kereskedelmi főzdék április 18-ig nevezhetik a legjobb termékeiket. Az ország legnívósabb pálinkaversenyén több rostán is át kell menniük a nevezett tételeknek, amelyek között első a Nébih élelmiszerbiztonsági vizsgálata. Ezt követi a érzékszervi bírálat, amit több, mint 20 pálinkabíráló véleménye alapján kapnak kézhez a versenyzők. 2019 legjobb pálinkáját hagyományosan idén is a parlamentben hirdetik ki, ahol a legeredményesebb főzdét, és a legjobb tízezer palack feletti tétel főzőjét is díjazzák.

A magyar kormány nem támogatja 

Ezért igyekszik elérni, hogy az unió engedélyezze a saját célra történő pálinkakészítés adómentességét – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek ülésén - írta meg a Magro.hu.

Megmutatják a pálinkakészítés csínját-bínját 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága idén újra megrendezi a „Tanuljunk együtt!” programsorozatot, amelynek keretében elsőként a pálinka- és a párlatkészítésről tart szakmai rendezvényt.

Pálinka: törvénybe foglalható a jó íz? 

Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok? 

Drágulhatnak a pálinkák 

A januártól emelkedő adóterhek miatt előrehozzák pálinkabeszerzéseiket a kereskedők, a jövő év elején azonban pangás várható – írta a Világgazdaság.

NETA: drasztikusan drágulna a pálinka 

A drágulás felezhetné a keresletet - nyilatkozott Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. Az országban most 140 – többségében kisüzemi – kereskedelmi és nagyjából félezer bérfőzde üzemel. Az érdekképviseleti szervezet küzd a népegészségügyi termékadó kiterjesztése ellen – írja a hvg.hu.

Díjazták a legkiválóbb pálinkákat 

A Pálinka Országkóstoló célja összetett, jóval túlmutat azon, hogy pusztán minden évben tisztelegjünk az egyik legismertebb hungarikumunk előtt – mondta Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár az Agrárminisztérium (AM) és Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) közös eseményén.

Nyílt, nemzetközi párlatverseny 

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat. A Balaton Open elnevezésű megmérettetés ötlete két a pálinkák világában jól ismert szakember, Pach Gábor és Aradi Péter fejéből pattant ki.

Elhunyt egy magyar pálinka atyja 

Mindenki, aki valaha is ivott Szicsek János bármelyik üde ízű pálinkájából, soha nem felejti el a nevét.

Újra keresik az ország legjobb pálinkáját 

Hamarosan önálló oltalmat élvez a Vasi vadkörte és a Nagykörűi Cseresznyepálinka, de folyamatosan dolgozunk Magyarország pálinkatérképének teljesebbé tételén, és regionális pálinkáink oltalom alá helyezésén – mondta Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a 2017. évi Pálinka Országkóstoló hivatalos megnyitóján. 

Újra vigadhatunk a barackbirodalomban 

A Gönci Barack Vigasság az a két nap a nyárban, amikor a legjobbat kaphatja, tapasztalhatja, érezheti az, aki erre a vidékre látogat.

Piros vilmos lett idén a legjobb pálinka Gyulán 

Piros vilmoskörte lett a legjobb kerekedelmi pálinka a 18. Gyulai Pálinkafesztivál Brillante-2017 elnevezésű párlatversenyén szombaton.

Még két hétig lehet nevezni a pálinka országkóstolóra 

A szervezők még közel két hétig várják a mintákat az idei pálinka országkóstolóra. A legjobb hazai röviditalokat majd az ősszel megjelenő Pálinkakiválóságok könyve tartalmazza.

Megnyugtató eredménnyel zárult a NÉBIH szilvapálinkatesztje 

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül egy esetben kellett intézkednie a hatóságnak.

Idén is keresik Békés megye legjobb pálinkáját 

A Békés Megyei Önkormányzat idén is meghirdette a megye pálinkája versenyt, a győztest a 18. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki.

Magyar siker Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén 

Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett.

Magyar siker Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén 

Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett.

A pálinka nevet szeretnék használni Erdélyben is 

A magyar kormány minden érintett számára megnyugtató megoldást keres az Erdélyi Pálinka Lovagrend által felvetett kérésre, miszerint az Erdélyben főzött pálinkákra is terjedjen ki az európai uniós eredetvédettség.

Székelyföldi megyék kérik a pálinkatörvény módosítását 

A székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megye a pálinkatörvény módosítását kéri a magyar kormánytól, hogy a székelyföldi termelők is használhassák a pálinka terméknevet.

A Coca-Colához kerül a Rézangyal minden márkajoga 

A Coca-Cola palackozócége (a CCHBC Magyarország) lesz februártól a pálinkacég kizárólagos forgalmazója. Nincs szó darabokban való eladásról, és a pálinkát a jövőben is a Rézangyal készíti majd, de több emberhez juttatnák el a terméket.

Nemzetközivé válik a Gyulai Pálinkafesztivál párlatversenye 

Nemzetközivé bővítik a Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlatversenyét a 18. Gyulai Pálinkafesztiválon - közölték a szervezők szerdán.

Az Újfehértói Fürtös Meggy elnyerte a HÍR védjegyet 

A Hagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) védjegyhasználatát elnyerte az Újfehértói Fürtös Meggy, mely már 1961 óta ismert, amiből a Zsindelyes Pálinka Zrt közkedvelt zászlós pálinkája készül.

Sokat javult a magyar pálinkák minősége 

Hatósági mérések alapján óriásit javult a pálinka minősége, amelyhez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével december elején szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült.

Rossz minőségű pálinkát vontak ki a forgalomból 

A laboratórium által kiadott eredmény szerint a Szatmári ágyas szilvapálinka minősége nem megfelelő, súlyos íz és illathibája van, ezért a termék visszahívása a "nem megfelelőség" miatt történt.

Háromszáz féle pálinka egy helyen 

A népzene és a néptánc kerül a középpontba a szeptember 16. és 18. között tartandó Magyar Hagyományok Fesztiválján a győri Dunakapu téren, a rendezvénnyel egy időben tartják a kilencedik Pálinkafesztivált, amelyen mintegy háromszáz féle nedűt lehet megkóstolni - közölte a szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója.

Erdélyben is használható lehet a pálinka terméknév 

 Az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselői a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel folytatott megbeszélés után bíznak benne, hogy hamarosan Erdélyben is használhatják a pálinka terméknevet- írta hétfőn a Krónika erdélyi magyar napilap.

Még az idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása 

Még az idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, a Pálinka Céh Egyesület sajtótájékoztatóján.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!