Ezek a fényalkotások ejtik ámulatba a látogatókat Pécsett

A Zsolnay Fényfesztivál velejét az adja, hogy az éj leszállta után hazai és külföldi művészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, a város galériáiban és pár olyan kivételes helyszínen, amik csak a rendezvény alatt nyitják ki kapuikat a közönség számára. Ez az összesen 20 helyszín alkotja a Fény Útját. A július 4-7. között tartó fesztivál során az érdeklődők egyaránt találkozhatnak analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, valamint statikus és interaktívan irányítható fényinstallációkkal.

 

A Kodály Központ hangversenytermében kerül bemutatásra az intangible #form című grandiózus alkotás. A fiatal japán művész, SHOHEI FUJIMOTO első magyarországi munkájában több száz vörösen izzó lézersugárral létrehozott térbeli struktúra mozgása tölti be a rendelkezésre álló hatalmas teret, mely egyszerre tűnhet valóságosnak és megfoghatatlannak. Az alkotás a japán letisztultság mellett zsigerekig ható érzéki élményt kelt a nézőben.

 

A Kodály Központ melletti Balokány Liget elvarázsolt fényerdővé változik. A Lucid Collective csapata a parkot a fény, a hang és a köd egyszerre vibráló és nyugalmat árasztó szentélyévé alakítja át, energiahatékony és fenntartható anyagok felhasználásával.

A Zsolnay Negyedben a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán egy öt részből álló, élő festészeti performanszként is értelmezhető generatív lézer vetítés látható. Egy kör alakú vásznon az élő emlékezet elevenedik meg, annak lüktetése, életereje, elvesztése és az, ami belőle megmaradt.

Intangible Form
Intangible Form
Fotó: ArtecHouse

A Janus Pannonius utcát borító Fényszőnyeg idei alkotója FORK IMRE lesz. Az erős graffitis háttérrel induló urban designer már 25 éve fest, több munkájával az m21 Galéria STREET UP nemzetközi urban art kiállításán is találkozhatunk a fesztivál alatt. A fesztiválkedvenc helyszínnek idén egy „kistestvére” is debütál a Szepesy utcában, ahol helyváltoztatás nélkül is utazhatunk, ugyanis a teljes járda felület mozgásba lendül a talpunk alatt.

 

A Széchenyi téri Dzsámi az idei Fényfesztivál alkalmával egy interaktív vetítés tömegvonzásába emelkedik, a vetítés központi eleme egy Nap szerű égitest, aminek részévé válhatunk mi magunk is.

 

Az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpontban a LIMELIGHT csapata az idei Fényfesztiválra egy 5 perces immerzív 3D vetítéssel készül, ami az élet keletkezését mutatja be.

Az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpontban a LIMELIGHT csapata az idei Fényfesztiválra egy 5 perces immerzív 3D vetítéssel készül
Az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpontban a LIMELIGHT csapata az idei Fényfesztiválra egy 5 perces immerzív 3D vetítéssel készül
Fotó: Limelight Arkad

A Nádor Galéria kistermében a tűz áll a középpontban, ami a kiterjesztett valóság segítségével jelenik meg. A Stolen fire című munka egy romantikus digitális kísérlet arra, hogy az elidegenedésből származó hiányérzeteket az illúzióval pótoljuk.

Ugyanitt a nagyteremben a mesterséges intelligencia jelenik meg: Egy ipari környezetben használt robotkar ezúttal egy projektort mozgat, a vetített tartalmat a látogatók maguk alakíthatják egy intelligens program segítségével. A LuminAI segítségével nemcsak a körülöttük lévő tereket világíthatják meg, hanem az ötleteiket is vizualizálhatják.

 

A sci-fi kedvelők mindenképp látogassanak el a Baranya Vármegyei Közgyűlés Dísztermébe, ahol a francia Studio Joanie Lemercier alkotása látható. JOANIE LEMERCIER francia fényművészt a XXI. század digitális művészet legnagyobb hatású alkotói között tartják számon, népszerűségét mutatja, hogy Jay Z-vel és Flying Lotus-szal is együttműködött már.

A környezetvédelmi aktivistaként is tevékeny Lemerciert a klímaváltozás és a környezetpusztítás intenzíven foglalkoztatja. Pécsett látható audiovizuális installációja egy utazást kínál a múlt, a jelen és a jövő között. A COSMOS.1999 című alkotás a sci-fi műfaj roppant népszerű és csábító vizuális esztétikája és az általa megtestesített disztópikus jövőkép közötti mély ellentétet vizsgálja. A projekt kritikát fogalmaz meg a technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan.

 

 

A Jakováli Hasszán dzsámi egy hipnotikus erejű helyszín, ami délutánonként audiovizuális előadásoknak ad otthont, esténként pedig két kupolavetítés lesz látható. Az egyik a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny tavalyi közönségdíjasa, a thaiföldi DecideKit munkája, a másik a Zsolnay Light Art 2021-es első helyezettjének, a német ruestungsschmie.de csapatának alkotása.

A jól megszokott helyszínekre is érdemes ellátogatni: A Színház téren lézertáncot láthatunk, a Barbakán hengeres épülete a poklot a mennyel összekötő tengellyé alakul, a Civil Közösségek Házában a Light Art Museum Budapest munkáiból látható csoportos kiállítás, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban egy holografikus vászon látható, amit a látogatók kelthetnek életre. A Martyn Ferenc Múzeum udvarában működő Fényművésztelep továbbra is egyetemi diákoknak és fiatal alkotóművészeknek kínál lehetőséget, hogy bemutassák alkotásaikat, míg a Fénybütyköldében több helyszínen különböző világító tárgyakat készíthetnek a látogatók.


Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye

Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye 

Elstartolt a Klasszis TopDesign 2024 - újdonságok, legfrissebb infók az idei versenyről.
Megnyílt az első játszótér - mókusoknak

Megnyílt az első játszótér - mókusoknak 

A mókusjátszóteret természetes anyagokból alakította ki a 10 millió Fa Alapítvány.
Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók

Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók 

A partnerség egy páratlan élményekkel növeli az ügyfelek elégedettségének színvonalát és elkötelezettségüket.
Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat

Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat 

Tekintettel a Duna apadására az erdőlátogatási tilalmat a Gemenc Zrt. megszüntette.
Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.