Fesztiváljainkban az ország kulturális ereje

Budapesten, a Művészetek Palotájában került megrendezésre július 9-én a főváros és az ország kulturális turisztikai kínálatával, illetve az együttműködés kereteivel foglalkozó szakmai előadás és fórum, amelyet az elképzelések szerint rendszeresen megrendeznek majd a jövőben.

Az Országos Idegenforgalmi Hivatal egykori vezetőjeként, még Lengyel Márton kezdeményezésére Budapestnek is lett nemzetközi szinten is jegyzett, és a turisztikai szezont megnyújtani képes, számottevő bevételt és vendégéjszakát eredményező kulturális eseménysorozata, amelyet Budapesti Tavaszi Fesztiválként ismerünk 1980 óta. A fogyasztói igények és a piac változása, valamint a kultúrára éhes közönség számának európai viszonylatban is növekedő tendenciája már három éve elindította azt a közös gondolkodást, amely a tavaszi, a nyári és az őszi fesztiválok újrapozícionálását jelenti, és amelynek a MÜPA akkor talán legaktívabb szereplőként állt az élére.

Megújul a Cafe Budapest

Előadásában Káel Csaba, a most 10 éves MÜPA igazgatója kiemelte, hogy nem csak a főváros, hanem az egész ország kulturális erejét szeretné megjeleníteni a CulturePort néven már működő összefogás. Tavaly a kormányzat is felismerte ezt a feladatot, és megalakult a Fesztivál Tanács, amelynek operatív testületében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a MÜPA és az általa képviselt, az állam által menedzselt kulturális intézmények és a Magyar Turizmus Zrt. végzi a legfelsőbb szakmai előkészítő munkát. A látogatók színvonalas előadásokkal, változatos repertoárral, minőségi vendéglátással és nem utolsó sorban az előre tervezhetőséggel érhetők el. A MÜPA küldetésének ebben az összefogásban is a minőség szó áll a középpontjában. A Cafe Budapest, amely október első felében kerül megrendezésre, elsősorban a kortárs művészetek iránt érdeklődő közönségre épít, arculatában is megújulva.

Tere lehet a magasabb árpozícionálásnak

A MÜPA kezdeményezését meghallva a Magyar Turizmus Zrt. minden szempontból partnere a fesztiváloknak, sőt Horváth Gergely turisztikai vezérigazgató-helyettes álma nem más, mint egy jó előre, részleteiben is kimunkált kulturális eseménynaptár megvalósítása. A marketingszervezet hídszerepet tölt be már ma is ebben az együttműködésben, felvállalja a koordináció, az egyeztetés és az együttgondolkodás feladatait. Ezt már a helyszínen is igazolta az előadó, hiszen több konkrét kérdésre – amelyet főleg az utazási irodások fogalmaztak meg – határozott, határidőket is tartalmazó választ adott. A fő küldőpiacokról egyébként az MT Zrt. már tavaly is több mint 50 újságírót hívott meg a Tavaszi Fesztiválra, és saját felmérést is készített a jegyet vásárlók körében. A vendégek kétharmada jobb előadást kapott, mint amire számított, ami a vezérigazgató-helyettes szerint akár magával hozhatna egy árszintemelést is. Másik érdekessége a kutatásnak, hogy a fesztiválra érkezők fele 30 év alatti volt, amely minden bizonnyal árnyalja azt a képet, amelyet a bulizós, romkocsmázós turistákról gondolunk, de azt is, hogy a fiatal generációk a magas kultúra iránt is érdeklődnek.

Jöhetnek a fesztiválmenük is

Többször elhangzott a kapun kívüli kommunikáció szükségessége, amelyben az MT Zrt. számít az utazási irodákra is. A szállodákra inkább a kapun belüli, helyi kiadványokkal és installációkkal történő feladatban számítanak, az éttermek pedig hosszabb nyitva tartással és fesztiválmenükkel járulhatnak hozzá az élményhez. A fórumon igen hasznos ötletek is elhangzottak, az oktatási intézmények képviselői pedig felajánlották a turizmust hallgatók aktívabb szerepvállalását a munkában, ami nem más, mint a megújult kulturális kínálat piacra vitelén túl a helyi kommunikáció hatékonyságának növelése.

Később lesz a BTF

A 2014-es Cafe Budapest programjaival párhuzamosan már a 2015. évit is szervezik, és a szakmai szervezeteken keresztül mindenki időben értesülhet a kínálatról a programozhatóság és tervezhetőség miatt. A jövő évi Tavaszi Fesztivál – amely időben egy kicsit később kerül megrendezésre – igazodik a tengeren túlról érkező, bécsi és prágai tavaszi kulturális eseményeket is felkereső turisták érkezéséhez. Budapest is talán szebb és szerethetőbb arcát nyújtja áprilisban. A BTF eseményei is megvannak már, igaz, azokról részletesebb információkat csak a későbbiekben tudhatunk meg.


Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.