Fontosak a helyi termékek és a népi mesterségek a tájházak életében

Közel háromszáz tagot tömörít a Magyar Tájházak Szövetsége – mondta a Turizmus Online-nak Hegedüsné Majnár Márta, a szövetség ügyvezető elnöke. Jelenleg több mint négyszáz tájház működik az országban.

Mindezt abból az alkalomból hangsúlyozta a szakember, hogy a szövetség az elmúlt hét végén a Vas megyei Vasváron és Oszkón tartotta éves országos értekezletét. Ennek keretében a résztvevő több mint száz meghívott előadásokat hallgatott meg a tájházakhoz kapcsolódó szakterületek fontosságáról. Így – egyebek mellett – szó volt az értéktárakról, a hungarikumokról, illetve a közösségi együttműködés erősítéséről is.

A helyi termékek és a népi mesterségek

Mint elhangzott, a hazánkban működő tájházak életében kétségtelenül fontos, hogy milyen környezetben, illetve épületben mutatják be a helyi örökség értékeit, de legalább annyira lényeges az is, hogy a fiataloknak – főleg az iskoláskorúaknak – milyen múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. Emellett fontos, hogy miként szemléltetik és gyakorolják közösen az érdeklődőkkel a népi mesterségeket. Ezért elengedhetetlen – mutatták rá többen is –, hogy a helyi termékeket minél jobban megismerhessék a turisták, megkóstolhassák és meg is vásárolhassák azokat. Erre vonatkozóan a jó gyakorlatokat igyekeztek népszerűsíteni a konferencián megjelentek körében.

Ezt követően sokan kíváncsiak voltak a Szombathely mellett működő Vasi Múzeumfalura, amelyet bemutattak a résztvevőknek. Azután láthatták, hogy Felpéc, Őrszilas és Somogyszob civil közösségei hogyan működtetik a tájházaikat, ők gazdag programokkal készültek el az érkező vendégek számára. A szakemberek ezután tapasztalatgyűjtés miatt bejárták a Vasi Hegyhát és az Őrség tájházait is.

Megkóstolták az Őrség zöld aranyát

Szalafőn az Őrségi Nemzeti Park munkatársai például megtanították a vendégeket arra, hogyan kell sütni a kerek perecet. Emellett hagyományos eszközökkel tökmagolajat is sajtolhattak, melyet meg is kóstolhattak a résztvevők. Úgy mondják, hogy ez a termék az Őrség zöld aranya, ahogy az idei Ország tortát erről nevezte el a készítője, a salgótarjáni Szó testvérpár.

Az értekezlet résztvevői a Vas megyei Oszkón is jártak, ahol a harminc éves helyi Hegyi Pásztor Kör tagjai voltak a házigazdák. Megtudhatták, hogy a civil szervezet munkájának köszönhetően az elmúlt három évtizedben sikerült megmenteniük a falu hegyi pásztorpincéit, amelyeket be is mutattak nekik.

Hegedüsné Majnár Márta kérdésünkre elmondta: az elnökség azt is értékelte, hogy a helyi közösségek mennyire igyekeznek országszerte vonzóvá tenni a tájházakat. A szövetség jövőre ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, az elmúlt másfél évtizedben pedig kedvező változások történtek a tájházaknál. Elsősorban az bemutatóhelyek infrastruktúráját fejlesztették, eredményesen.

Folyamatosan megújulnak a bemutatóhelyek

A szövetség már a jövőre tekint, ezért a tájházmozgalmat arra ösztönzi, hogy őrizze meg a múlt örökségét a következő évtizedekben is. Eközben viszont fontos, hogy lépést tartson a kor követelményeivel is.

Az ügyvezető elnöktől azt is megtudtuk, az elmúlt években az észak-magyarországi települések nevezetességeinek számító tájházak jelentősen gazdagodtak. Közülük – többek között – országos hírűvé vált a cigándi tájház, de felújították a noszvaji, a boldogi, a parádi, a kisnánai, a kerecsendi és a kisterenyei tájházat is. A fenntartó önkormányzatok, egyesületek, alapítványok és civil szervezetek a jövőben is fontosnak tartják, hogy újabb tájházakat nyissanak, illetve a meglévőket folyamatosan felújítsák.


Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.
Megvan az Év kerékpárútja

Megvan az Év kerékpárútja  

Az Év kerékpárútja címet hatodik éve dönti el szavazással a nagyközönség, idén a Murakeresztúr kör nyerte el a címet 2938 szavazattal.
Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron

Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron 

A pünkösdi hétvégén tovább pezseg a székesfehérvári kulturális élet.
Felgyorsult a Balaton vizének melegedése

Felgyorsult a Balaton vizének melegedése 

A klímaváltozás nemcsak a vízmelegedést hozta el.
Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete

Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete 

Szigetfürdőt terveznek a látogatóknak.
Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja

Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja 

Új elemként belvárosi korzót is nyitnak a helyi kereskedőkkel együttműködve, illetve gimnazisták saját szervezésű programjait is színpadra viszik.
Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében?

Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében? 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a 2025-ös kiállítás kapcsán szervezett B2B workshop sikeres volt, amelyet 2026-ban szeretnének továbbfejleszteni.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.