Fontosak a helyi termékek és a népi mesterségek a tájházak életében

Közel háromszáz tagot tömörít a Magyar Tájházak Szövetsége – mondta a Turizmus Online-nak Hegedüsné Majnár Márta, a szövetség ügyvezető elnöke. Jelenleg több mint négyszáz tájház működik az országban.

Mindezt abból az alkalomból hangsúlyozta a szakember, hogy a szövetség az elmúlt hét végén a Vas megyei Vasváron és Oszkón tartotta éves országos értekezletét. Ennek keretében a résztvevő több mint száz meghívott előadásokat hallgatott meg a tájházakhoz kapcsolódó szakterületek fontosságáról. Így – egyebek mellett – szó volt az értéktárakról, a hungarikumokról, illetve a közösségi együttműködés erősítéséről is.

A helyi termékek és a népi mesterségek

Mint elhangzott, a hazánkban működő tájházak életében kétségtelenül fontos, hogy milyen környezetben, illetve épületben mutatják be a helyi örökség értékeit, de legalább annyira lényeges az is, hogy a fiataloknak – főleg az iskoláskorúaknak – milyen múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. Emellett fontos, hogy miként szemléltetik és gyakorolják közösen az érdeklődőkkel a népi mesterségeket. Ezért elengedhetetlen – mutatták rá többen is –, hogy a helyi termékeket minél jobban megismerhessék a turisták, megkóstolhassák és meg is vásárolhassák azokat. Erre vonatkozóan a jó gyakorlatokat igyekeztek népszerűsíteni a konferencián megjelentek körében.

Ezt követően sokan kíváncsiak voltak a Szombathely mellett működő Vasi Múzeumfalura, amelyet bemutattak a résztvevőknek. Azután láthatták, hogy Felpéc, Őrszilas és Somogyszob civil közösségei hogyan működtetik a tájházaikat, ők gazdag programokkal készültek el az érkező vendégek számára. A szakemberek ezután tapasztalatgyűjtés miatt bejárták a Vasi Hegyhát és az Őrség tájházait is.

Megkóstolták az Őrség zöld aranyát

Szalafőn az Őrségi Nemzeti Park munkatársai például megtanították a vendégeket arra, hogyan kell sütni a kerek perecet. Emellett hagyományos eszközökkel tökmagolajat is sajtolhattak, melyet meg is kóstolhattak a résztvevők. Úgy mondják, hogy ez a termék az Őrség zöld aranya, ahogy az idei Ország tortát erről nevezte el a készítője, a salgótarjáni Szó testvérpár.

Az értekezlet résztvevői a Vas megyei Oszkón is jártak, ahol a harminc éves helyi Hegyi Pásztor Kör tagjai voltak a házigazdák. Megtudhatták, hogy a civil szervezet munkájának köszönhetően az elmúlt három évtizedben sikerült megmenteniük a falu hegyi pásztorpincéit, amelyeket be is mutattak nekik.

Hegedüsné Majnár Márta kérdésünkre elmondta: az elnökség azt is értékelte, hogy a helyi közösségek mennyire igyekeznek országszerte vonzóvá tenni a tájházakat. A szövetség jövőre ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, az elmúlt másfél évtizedben pedig kedvező változások történtek a tájházaknál. Elsősorban az bemutatóhelyek infrastruktúráját fejlesztették, eredményesen.

Folyamatosan megújulnak a bemutatóhelyek

A szövetség már a jövőre tekint, ezért a tájházmozgalmat arra ösztönzi, hogy őrizze meg a múlt örökségét a következő évtizedekben is. Eközben viszont fontos, hogy lépést tartson a kor követelményeivel is.

Az ügyvezető elnöktől azt is megtudtuk, az elmúlt években az észak-magyarországi települések nevezetességeinek számító tájházak jelentősen gazdagodtak. Közülük – többek között – országos hírűvé vált a cigándi tájház, de felújították a noszvaji, a boldogi, a parádi, a kisnánai, a kerecsendi és a kisterenyei tájházat is. A fenntartó önkormányzatok, egyesületek, alapítványok és civil szervezetek a jövőben is fontosnak tartják, hogy újabb tájházakat nyissanak, illetve a meglévőket folyamatosan felújítsák.


Hamarosan startol a 40. Vivicittá

Hamarosan startol a 40. Vivicittá 

Április 12-én startol Budapesten a tavasz legnépszerűbb szabadidősport-eseménye, a negyvenedik, jubileumi Telekom Vivicittá.
 Turizmusmarketing konferencia Pécsett

Turizmusmarketing konferencia Pécsett 

2025. április 11-én rendezik Pécsett a hazai turizmus- szakmai konferenciák zászlóshajójává vált évenkénti turizmusmarketing konferenciát.
MSZÉSZ régiós ülések: fenntarthatósági gyakorlatok, osztrák piac jelentősége

MSZÉSZ régiós ülések: fenntarthatósági gyakorlatok, osztrák piac jelentősége 

A március 27-28-i régiós üléseken több mint 150 szállodaipari szakember vett részt.
Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány

Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány 

A helyzet azért is aggasztó, mert a két telep a magyar-szlovák határ közelében van.
A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.