Átadták az Év Tájháza díjat 

A rendkívül erős versenyben mindegyik pályázó kiváló dokumentációt nyújtott be és a személyes megtekintés tapasztalatai is lenyűgözték a bíráló bizottságot.

Tájház és turistaközpont épül a Zselicben 

Megkezdődött az építkezés a zselici erdő egyik legnépszerűbb turistacélpontja, a Ropolyi-tó környékén. Hamarosan lovaspihenők, tájház és természetőrház csábítja megállásra az erre járó turistákat.

A Boldogi Tájház lett az Év Tájháza 2017-ben 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége ezen a hétvégén tartja országos találkozóját, melynek nyitó momentumaként 10. 06-án, pénteken az Év Tájháza címet a Boldogi Tájház részéről Laczkó Roland polgármester, valamint Kepesné Tóth Katalin tájházvezető vette át. 
Tájházat avattak Kiskundorozsmán

Tájházat avattak Kiskundorozsmán 

A Szeged melletti Kiskundorozsmán a közelmúltban avatták fel a Dorozsmai Tájház és Helytörténeti Gyűjteményt, ahol a XVII-XX. századi helyi paraszti és a nagypolgári élet kulisszái mögé pillanthatunk be.
Élettel töltik meg a hajdúböszörményi népi mesterségek házát

Élettel töltik meg a hajdúböszörményi népi mesterségek házát 

Népi kismesterségeket lehet tanulni a három hete átadott hajdúböszörményi központban. A Hajdúsági Népi Mesterségek Háza és Képzési Központ az öt alföldi paraszt porta, a tájházak szomszédságában épült. 
Egy kötetben Baranya megye tájházai, emlékházai és népi épületei

Egy kötetben Baranya megye tájházai, emlékházai és népi épületei 

Kötet készült Baranya megye tájházairól, emlékházairól és népi épületeiről a Romanika Kiadó gondozásában. 
Megújuló örökség a hazai tájházakban

Megújuló örökség a hazai tájházakban 

A napjainkban működő négyszáz hazai tájházban a helyi örökség megtartására törekszenek és élményeket közvetítenek az érdeklődőknek – mondta a Heves megyei Mikófalván tartott szakmai konferencián dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke. Azt is hangsúlyozta: a következő időszakban fontos feladat, hogy kellő szakmai munkával megújítsák az épített, illetve a szellemi örökséget. Így századukban is tovább élhet és fejlődhet a gazdag hagyaték.
Fontosak a helyi termékek és a népi mesterségek a tájházak életében

Fontosak a helyi termékek és a népi mesterségek a tájházak életében 

Közel háromszáz tagot tömörít a Magyar Tájházak Szövetsége – mondta a Turizmus Online-nak Hegedüsné Majnár Márta, a szövetség ügyvezető elnöke. Jelenleg több mint négyszáz tájház működik az országban.
Boldogok a boldogiak: megállíthatatlanul szépül a helyi tájház

Boldogok a boldogiak: megállíthatatlanul szépül a helyi tájház 

Tavaly 1100 vendéget fogadtak a boldogi Tájházban. Az ott elhelyezett országos hírű néprajzi gyűjtemény az idei évtől új működési engedéllyel, közérdekű kiállítóhelyként látható, a helyi önkormányzat döntése alapján pedig az érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg.
Egy nap, ami csak a tájházakról szól

Egy nap, ami csak a tájházakról szól 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatát április 23-24-én. A programsorozatra először 2013-ban került sor.

Megválasztották az Év tájházvezetőjét 

Spanics Ágnest, a Somogyszobi tájházat működtető Vilma háza Alapítvány elnökét választották az Év tájházvezetőjének a Magyarországi Tájházak Szövetségének éves közgyűlésén, amelyen első alkalommal adták át a Szablyár Péter Emlékplakettet. Az elismerést Juhász László, a Mezőcsáti Tájház tulajdonosa érdemelte ki.

A jövőnek őrzik meg a mezőcsáti múlt emlékeit 

Mezőcsát legkiemelkedőbb turisztikai látványossága ma is a tájház. A mezőváros központjához közel találni ezt a több mint 130 éves kisnemesi házat, amely a múlt emlékeit megőrizve múzeumként működik. A bemutatóhely igen jól szerepelt az Év Tájháza 2015. versenyben, és a szakmai zsűri döntése alapján a második helyet szerezte meg. Ennek elismeréseként oklevélben részesültek a tulajdonosok.

Turisztikai attrakciókkal növelnék a tájházak vonzerejét 

A tapasztalatok szerint egy tájház vagy egy helyi népi műemléképület mindig kedvezően járul hozzá a települések arculatának alakításához – hangsúlyozta Hegedűsné Majnár Márta, a Magyar Tájházszövetség ügyvezető elnöke. Mindezt abból az alkalomból mondta, hogy szövetség először tartotta Nógrád megyében, Balassagyarmaton és Terényben az éves szakmai konferenciáját.

Tarolt az algyői tájház 

A zsűri döntése alapján a Csongrád megyei Algyő tájháza nyerte idén Az év tájháza szakmai versenyt - közölte a Magyarországi Tájházak Szövetsége pénteken.

Háromszáz tájház nyitja meg kapuit 

Közvetlenül ötvennél is több, közvetve viszont mintegy háromszáz tájház mutatja be késő őszig tartó programjait a hétvégi tájházak napja rendezvényen.

Köpöly, nadály, frászkarika – élő tájház Hajdúszoboszlón 

Élő tájházként működteti a gyógyvizéről híres Hajdúszoboszlón a Gazdaházat Vaskó Istvánné Bori és családja. Az asszony kotlóst ültet, gyógynövényeket nevel, sző, száraztésztának való tésztát gyúr, kenyeret dagaszt, gyertyát márt, kukoricát morzsol, szappant főz… A több mint egy évszázaddal ezelőtti paraszti életet idéző munkákba bekapcsolódhatnak a helyi felnőttek, gyerekek, a hazai és külföldi fürdővendégek.

Tájházat kapott Mezőkovácsháza 

Nemrégiben tájházat avattak a viharsarki kisvárosban, Mezőkovácsházán. A településen eddig nem működött ilyen látnivaló. 

Lobbizás a hazai tájházak jövőjéért 

Közel háromszáz tagot számlál a Magyarországi Tájházak Szövetsége, amelyet alig több mint egy évtizede alapítottak az érdekeik érvényesítésére - jelezte lapunknak Hegedüsné Majnár Márta, ügyvezető elnök. A munkájuk sikere nem is maradt el, mert az elmúlt tíz évben jelentős eredményeket értek el.

A néprajzi emlékek kincses háza Észak-Magyarország 

Hazánk északi régiójának három megyéje: Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád néprajzi hagyományokban gazdag vidék. A fennmaradt értékeket igyekeznek megőrizni és sok helyen be is mutatják az érdeklődőknek.

A tájházak az oktatás kiemelt helyszínei lehetnek 

A tájházak szemlélet- és közösségformáló erejéről és az oktatásban betöltendő szerepéről is beszélt Halász János kultúráért felelős államtitkár annak a kétnapos konferenciának a megnyitóján, amelyet a Tájházszövetség alapításának 10. évfordulója alkalmából tartottak 2013. március 22-én Szentendrén.

Felújították a népi kismesterségek tájházát Besenyszögön 

Egy helyi civil szervezet sikeres pályázata révén megújult a népi kismesterségek tájháza a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Besenyszögön; a szombati ünnepélyes átadás alkalmából nyílt napot tartottak a kiállítások, bemutatók megrendezésére is alkalmas épületben.

Megújult a szentistváni matyó tájház 

Továbbra is a matyó hagyományokra építik az idegenforgalmat Szentistvánon - mondta a Turizmus Online-nak Koncz József polgármester. A falu Mezőkövesd és Tard mellett a harmadik jelentős matyó település.

Gyógynövényes tájház nyílt Kunadacson 

A kiskunsági régiót és a gyógynövénygyűjtést bemutató tájház nyílt Kunadacson.

Megválasztották az év tájházát 

A nagymányoki Heimatmuseum lett idén az év tájháza.

Sváb tájház épül Vértessomlón 

Sváb tájházzá alakítják Vértessomlón a csaknem 150 éve épült egykori postahivatalt, a munkálatokra 12 millió forintot nyert el a település közművelődésének fejlesztésére alakult egyesület - tájékoztatta a polgármester szerdán az MTI-t.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!