Haladjon a trendekkel a BKF turisztikai mesterképzésén!

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Turizmus Menedzsment mesterképzésén akár világörökségi helyszínek fejlesztési terveit is elkészíthetjük már hallgatóként – a másodévesek nemrég sikerrel prezentálták gyakorlatba is átültethető proketjeiket.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 2014-ben új, Desztináció- és örökségmenedzsment szakirányt indított Turizmus Menedzsment mesterszakán. A képzés abban tér el a „megszokottól”, hogy – amint a főiskola megannyi szakán – a gyakorlatra és az aktuális trendekre helyezi a hangsúlyt, miközben biztos tudást nyújt a szakmai alapokkal kapcsolatban is. Az oktatók között olyan személyeket találunk, akik a turizmus területén dolgoznak vagy dolgoztak – legyen szó örökségkezelésről, utazásszervezésről vagy TDM-ekről. A képzést pedig tovább színesítik a szakértő vendégelőadókkal történő beszélgetések, akik konkrét példákon keresztül mutatnak be egy-egy projektet vagy adnak átfogó képet szakterületükről.

A szakirány hallgatói legutóbb projektmunkák keretében dolgozták fel az általuk kiválasztott desztinációk fejlesztési irányait – összesen öt csoport öt különböző világörökségi helyszín fejlesztési tervét dolgozta ki másfél év alatt, lépésről lépésre haladva, folyamatosan egyeztetve az oktatókkal és szakértőkkel. Ezáltal nem csak elméleti síkon ismerhették meg a tervezés folyamatát, hanem közvetlenül tapasztalták meg többek között azt, hogy a projektek során milyen lehetőségek és akadályok merülhetnek fel, és azokat hogyan lehet kezelni.

A tervezés folyamán sor került helyzetelemzésre és pozícionálási stratégia készítésére, a hallgatók saját kreativitásukat felhasználva élményeket találhattak ki a keresleti trendekhez igazodva, valamint egy konkrét élményt is megtervezhettek lépésről lépésre, a végén pedig márka- és marketingstratégián is ötletelhettek.

A hallgatók olyan helyszínek fejlesztései terveit készítették el a másfél év alatt, mint Hollókő ófalu és annak környezete, az ezer éves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, Pécs ókeresztény temetője, a Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék, a projekteket pedig nemrég nagy sikerrel prezentáltak.

Dr. Sziva Ivett, a specializáció vezetője dolgozta ki a szakirány egyedi koncepcióját, melynek lényege, hogy a hallgatók az elméleti tudás megszerzése után azt azonnal a gyakorlatba ültetve ismerjék meg ugyanazon tantárgyon belül, hallgatói projektmunkák keretében.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.