Hátráltatja a turizmust a munkaerőhiány

A BGE a külföldi szakmai gyakorlatszervezés piacvezető specialistájával közösen kínál megoldást a több ezer üres álláshely betöltésére

A magyar turizmus évek óta jól teljesít: a KSH adatai szerint tavaly a kereskedelmi szálláshelyek 5,2%-kal több, összesen 12,5 millió vendéget regisztráltak, a vendégéjszakák száma 2017-hez képest pedig több mint egy millióval nőtt, így 2018-ban csaknem elérte a 31 milliót. Az ágazat szempontjából ugyanakkor komoly kihívást jelent, hogy a szaktudással és gyakorlattal rendelkező képzett munkavállalókból szinte égető a hiány.

Tavaly átlagosan 2,5 százalékos volt a betöltetlen álláshelyek aránya a vendéglátás és szállásadás területen, de a szezon közepén ez a szám elérte a 2,8 százalékot is. Mindezt tetézi a magas fluktuáció illetve, hogy a szektorban az átlagkeresetek mindössze a nemzetgazdasági átlag kétharmada körüli szinten vannak. Sok szállodában több tucat pozíció áll betöltetlenül, és nemcsak a képzettséget nem igénylő mosogatás és takarítás terén, hanem a vendégekkel idegen nyelven aktívan kommunikáló, vagy éppen az éttermi, konyhai szakmai feladatokat ellátó munkaerő tekintetében is. A hallgatók külföldi szakmai gyakorlatszerzése enyhítheti a hiányt Ez utóbbi, magasan kvalifikált munkaerőhiányt enyhíti a felsőoktatási képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlat – véli Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar dékánja. „Óriási potenciált jelent ugyanis a magyar szállodák és a vendéglátók számára az a több tucat turizmus-vendéglátás szakos hallgató, akik idegen nyelveket beszélnek, és fél vagy akár egy éven keresztül is dolgoztak már a képzéshez kapcsolódó külföldi gyakorlati programban, majd ennek leteltével hazajöttek.”

Fekete Alex, a BGE külföldi szakmai gyakorlatszervező partnere, a 14 országban jelenlévő, nemzetközi hátterű Smaller Earth Group által működtetett Resort Leaders program ügyvezetője hozzáteszi: az általuk szervezett hivatalos szakmai gyakorlati programokban résztvevő diákok elsődleges célja és motivációja is a munkatapasztalat szerzés, valamint az utazás és nyelvtanulás lehetősége. „Saját tapasztalataink tehát azt mutatják, hogy a többségük a külföldön megszerzett tudást itthon kamatoztatná. Óriási előnyt jelent számukra, hogy tapasztalt szakemberektől, professzionális környezetben – magas presztízsű és nagymúltú, 4-5 csillagos amerikai hotelekben – tanulhatják el a szállodai munka rejtelmeit 3, 6, vagy akár 12 hónapon keresztül, ami garantálja a további szakmai fejlődésüket, és hogy az önéletrajzukra minden HR vezető felkapta a fejét."

Recepció, étterem, vagy konyha – itthon mind értékes tapasztalat

A nyári szezonban a képzettséget nem igénylő munkakörök terén némi segítséget jelent a szektornak az olyan diákok munkája is, akik nem a turizmus vagy vendéglátás területén tanulnak, azonban az olyan felelősségteljes és komoly tapasztalatot igénylő pozícióknál, mint a szakács, a pincér vagy a recepciós, nem lehet betanított munkaerőt alkalmazni. Ebből a szempontból is hasznos a külföldi munkatapasztalat: „a három évvel ezelőtti indulás óta több százan szerezhettek munkatapasztalatot az Egyesült Államok elismert 4-5 csillagos szállodáiban, ahol magas szintű éttermi kiszolgálást és vendégfogadást, valamint konyhaművészetet is tanulhattak a hallgatók.

Eddig összesen több mint 120, csak az idei gyakornoki programunkra közel 60 turizmus-vendéglátás szakos hallgató jelentkezett, és ez a szám várhatóan bővül, hiszen még nem zártuk le a jelentkezést az ősszel induló turnusra” – teszi hozzá Fekete Alex. A munkatapasztalat, a nyelvtanulás, a kinti fizetés és az életre szóló élmények mellett a külföldi gyakornoki munka további előnye, hogy a programot itthon több felsőoktatási intézmény - így a BGE, a METU és a PTE - is elismeri hivatalos szakmai gyakorlatként.

Forrás: Turizmus Online


Újra nyit a Dinó Park

Újra nyit a Dinó Park 

Megkezdi az idei szezont Budapest egyik kedvenc élményparkja, a DinoPark KÖKI 25 helyszínnel és 80 dinoszaurusszal várja látogatóit.
Majomtúra a Richter Safari Parkban

Majomtúra a Richter Safari Parkban 

Pénteken nyitja meg újra kapuit a nagykőrösi Richter Safari Park, ahol az idei szezonban majomtúra is várja az érdeklődőket .
Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén

Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén 

Nyit a Vörösmarty Tavasz. Még locsolkodás is lesz a pesti Belvárosban.
Magyar design a nemzetközi élvonalban

Magyar design a nemzetközi élvonalban 

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immár negyedik alkalommal biztosít megjelenési lehetőséget a kreatívipari szereplőknek a designipar egyik legnívósabb szakmai eseményén, a Milan Design Weeken április 7-13. között.
Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont!

Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont! 

Közel ötvenezer vendéget fogadott a Sípark a 2023-2024-es téli szezonban.
Több, mint ötven koncert – teljes a Jazzfest Budapest programja

Több, mint ötven koncert – teljes a Jazzfest Budapest programja 

A Jazzfest Budapest április 27. és május 14. között negyedik alkalommal hozza el a műfaj legkiválóbb hazai és nemzetközi előadóit a főváros különböző helyszíneire.
Még jelentkezhet a Kerékpáros Turisztikai Konferenciára

Még jelentkezhet a Kerékpáros Turisztikai Konferenciára 

Így még azok is csatlakozhatnak előadóként, akik nem tudták időben elkészíteni az absztraktjukat.
Vidéki vs. fővárosi rendezvényhelyszínek – szakértői kerekasztal a Rókusfalvy Birtokon

Vidéki vs. fővárosi rendezvényhelyszínek – szakértői kerekasztal a Rókusfalvy Birtokon 

Az „Út a fenntartható desztinációmenedzsment felé” című kerekasztalbeszélgetés a vidéki és fővárosi rendezvényhelyszínek szerepét vizsgálta.
Francia példa a szatmári és beregi térségben a turizmus fellendítéséért

Francia példa a szatmári és beregi térségben a turizmus fellendítéséért 

Cél, hogy a helyi nyersanyagok és termékek, valamint a térség épített és természetei értékei széles körben ismertté váljanak.
Várják a pályázatokat a MaReSz Flash Awardra

Várják a pályázatokat a MaReSz Flash Awardra 

Már több mint 50 pályázat érkezett az idei Flash díjra, a rendezvényszakma legnevesebb megmérettetésére.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.