Jókai nyomába eredhet Tardonán

Az idén négy útvonalat alakítanak ki információs táblákkal a bakancsos turistáknak Tardonán – tudta meg lapunk Balla Györgytől, a Borsod megyei község polgármesterétől. Így 2015-ben már a természetvédelmi területen levő Cserényi-lápnál, a különleges Tardona vulkánnál, továbbá a horgásztó környékén és a régészeti lelőhelynek számító Zúgó-Bangó völgyben is gyalogolhatnak a vendégek.

A Bükk-hegység északnyugati lábánál levő, alig több mint ezer lakosú faluban arra törekszenek, hogy a következő időszakban még vonzóbbá tegyék a települést. Ezt nemcsak a helyiek érdekében, hanem az oda érkező vendégekért is teszik, és még fokozottabban a helyi természeti és kulturális értékekre irányítják a figyelmet. Tardonán fontosnak tartják az idegenforgalom fejlesztését, miután jól kiépített infrastruktúrával, út- és járdahálózattal rendelkezik a falu.

Visszatérő vendégeket várnak

A településen a két régebben épített vendégház mellett most egy újabbat alakítanak ki. Ezek mellett a borókás-dűlői horgásztónál is egy kisebb vendégházba várják az érdeklődőket, amelyet hamarosan bővítenek. Értesülésünk szerint visszatérő családok járnak a faluba, akik rendszeresen pihenéssel, kikapcsolódással töltik idejüket a tiszta levegőjű környezetben. Ők elsősorban gyalogos túrákra vállalkoznak. Ugyanakkor Tardona turisztikai szempontból központi helynek számít Észak-Magyarországon, mivel a vendégek 40-50 kilométeres távolságra érhetik el Miskolcot, Aggteleket és Egert is. De még közelebb van Szilvásvárad és Bánkút is.

"Tardona nemcsak a természeti szépségeiről nevezetes, hanem arról is, hogy a falu ma hazánk egyik legjelentősebb Jókai Mór-emlékhelye – mondta Sz. Pál-Kutas Orsolya alpolgármester. – Irodalmi érdekesség, hogy a nagy mesemondó az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása után a feltételezett megtorlások elől ebben a faluban keresett és talált menedéket. Csányi Benjámin akkori földbirtokos fogadta be és álnéven rejtegette. Az akkor 24 esztendős írót Kossuth Lajos rokona és egykori titkára, Rákóczy János echós parasztszekéren menekítette az orosz csatamezőről a kis bükki faluba. Összesen négy hónapot töltött itt, miután 1849. augusztus végén, Róza napján érkezett és karácsony után távozott. Közben felesége, az ismert színésznő, Laborfalvy Róza Komáromban, Klapka György tábornoktól szerzett menlevelet Jókainak.

Olvasott, gyalogolt és sakkozott

Az író tardonai bujdosása alatt főleg olvasással töltötte idejét, de az akkori református lelkésszel, Rácz Endrével is szívesen sakkozott. Olykor a pappal, máskor egyedül indult el a környező erdőkbe, hegyekbe sétálni, túrázni és a szépséges tájat le is festette. Akkor érezte a legjobban magát, ha kiment a Hársas-forráshoz, majd felkapaszkodott az Örvény-kőre. Ennek a tetején ma egy mészkőoszlop áll, amelyen Jókai domborműves táblája látható. Az író az említett négy hónap emlékét később több regényében fel is dolgozta. Az is megmaradt a feljegyezések között, hogy amikor Jókai elköszönt Tardonától, akkor Rácz Endre tiszteletes Kovács János álnéven cselédlevelet állított ki neki, hogy munkát vállalhasson. 1850-ben tért vissza Budapestre, és azt követően egyre nagyobb hírre tett szert egymás után megjelent regényeivel.

Az alpolgármester érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a tardonai temetőben még az idén helyi összefogással állítják helyre Jókai bujtatójának, Csányi Benjáminnak a síremlékét. Egyébként a helyi turisztikai látványosságok közé tartozó református templom mellett emelkedik az a XIX. századi épület, ahol korábban iskola működött. Ott Jókai emlékszobát és tájházat rendeztek be. Ennek a háznak az első helyiségében az író személyes tárgyait, a róla készült portrékat, kézírásos feljegyzéseket, egykori sakktábláját és száz darabból álló emlékköteteit láthatják az érdeklődők. Ezeket a Miskolci Herman Ottó Múzeum és a Rákóczi Könyvtár szolgáltatta Tardonának. A gyűjtemény legnagyobb különlegessége azonban az a cizellált ezüstkehely, amelyet Jókai nevelt lánya, Jolán 1905-ben ajándékozott a tardonai református egyháznak.

A ház mellett a másik fontos nevezetesség a falu volt általános iskolájának udvarán felállított Jókai emlékmű, amelyet két egykor ott tanult diák tervezett és szülői összefogással hozták létre. Emellett a református templom falán, illetve bent a templomban is – ahol Jókai a bujdosása idején többször is imádkozott – márványtábla hirdeti az egykori ottlétét.

Regényes elbeszélés a rejtélyes hónapokról

Az idén 190 éve született a nagy mesemondó. Ezt a jeles évfordulót méltó módon igyekeznek megünnepelni a tardonaiak. Nemrég hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az I. Jókai Mór próza- és versmondó versenyt a környékbeli általános- és középiskolások részvételével. Emellett a kultúrotthon könyvtárában, a Tardonán élő és alkotó művészek kiállítását – festményeket, kézműves termékeket, fotókat – láthattak az érdeklődők.

Ebben a hónapban – március utolsó szombatján – pedig a helyi Fiatalok Hagyományőrző Egyesülete megszervezi az 1973 tavasza óta már hagyományos Jókai Mór Emléktúrát Tardonán. Az ezen résztvevők kijelölt és feladatokkal tarkított útvonalon indulnak el a községből, majd a Hársas-forrás, a Farkasgödör és a Buzgókő érintésével juthatnak fel a közel nyolcszáz méter magas Örvénykőre a Jókai emlékműhöz. Oda mennek tehát, ahol az író nagyon szívesen tartózkodott. Ezt követően érkeznek majd a szentléleki kolostorromhoz, a túra végén pedig a rendezők Jókai bablevessel kedveskednek a résztvevőknek.

Sz. Pál-Kutas Orsolya alpolgármester nemrég A Bükk bujdosója címmel írt regényes elbeszélést Jókai Mór négyhónapos tardonai rejtegetéséről. A művet magánkiadásban jelentették meg, amelyhez Gór Mihály tardonai festőművész készített grafikákat.


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.