Túrázna a Mecsekben? Jól nézze meg, hova indul!

Túrázna a Mecsekben? Jól nézze meg, hova indul! 

A szeptemberi gímszarvas nász kezdete, a vadak nyugalmának biztosítása érdekében a Mecsekerdő Zrt. 2023. augusztus 25-től szeptember 25-ig minden nap 16:00 és másnap reggel 08:00 között esti és éjszakai részleges erdőlátogatási korlátozást rendelt el.
Feltárulnak a fokozottan védett magyar völgy titkai

Feltárulnak a fokozottan védett magyar völgy titkai 

A túra során a Gortva szurdokvölgyét végigkísérve megismerkedhetnek az érdeklődők a természetközeli erdőtársulások szerepével. 
A külügy szerint továbbra sincs magyar áldozata az olasz gleccseromlásnak

A külügy szerint továbbra sincs magyar áldozata az olasz gleccseromlásnak 

Eltűnt magyar állampolgárt sem jelentettek eddig.
Romkastélyból csodapalota

Romkastélyból csodapalota 

Tégláról téglára újjáépített kémények, négyzetcentiméterenként egyesével felújított mészkőkorlátok, megmentett eredeti falfestmények és a kapcsolódó szellemi történelmi értékek felkutatása – a hazai műemléki értékmentés egyik legjelentősebb felújítása a turai kastély rekonstrukciója, amely két éve fejeződött be. Az április 18-i Műemléki Világnap alkalmából a beruházást végző BDPST Group összegyűjtött tíz meglepő érdekességet, amelyek a kastélyhoz és a hihetetlen alaposságot és precizitást igénylő felújításhoz kapcsolódnak - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Önellátó lesz a BOTANIQ Turai Kastély

Önellátó lesz a BOTANIQ Turai Kastély 

Magaságyás, mintagazdaság, termelői piac – a következő években számos olyan fenntartható fejlesztést tervez megvalósítani a BOTANIQ Turai Kastély a farm to table koncepció jegyében, amelyek javíthatják a környékbeli termelők értékesítési lehetőségeit.
Indulnak a szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben

Indulnak a szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben 

A Pilisi Parkerdő valkói, gödöllői, visegrádi és budapesti erdészete idén ősszel is szarvasbőgés-túrákra invitálja az érdeklődőket. A nagy népszerűségnek örvendő, a kora esti órákban, szakvezetéssel zajló kirándulások a gímszarvasok nászidőszakában kínálnak páratlan élményt a látogatóknak, akik fül- és szemtanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvasviadaloknak - tájékoztatta szerkesztőségünket a Pilisi Parkerdő.
Loire-menti kastélytúra Turán

Loire-menti kastélytúra Turán 

Frissítve - Eredeti pompájában fogadja nyár közepétől vendégeit a BOTANIQ Turai Kastély. Bejártuk több mint tíz hektáros parkját, és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szervezte túrán, a tagsággal közösen, betekinthettünk a falak közé.
Nyolc-tíz tonna hulladékkal kevesebb szennyezi a Felső-Tiszát

Nyolc-tíz tonna hulladékkal kevesebb szennyezi a Felső-Tiszát 

Ismét látványos eredményeket hozott a PET Kupa, és bebizonyosodott a hosszabb távú hatása is, mivel ahol már többször jártak, onnan kevesebb hulladékot kellett összeszedni.

Szálláshely és rendezvényközpont lesz a turai kastélyból 

Az 1886-ban az Ybl Miklós nevével fémjelzett építésziroda tervei alapján épült, az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott, életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély közel 4,5 milliárd forintból újul meg 2019 első negyedévére a BDPST Zrt. beruházásában. A műemléki védelem alatt álló épület ma már megújult tetőszerkezettel és 21. századi megoldásokkal elvégzett utólagos talajvíz-szigeteléssel várja az év végét és a teljes külső és belső megújulást. A rekonstrukció érinti a szintén műemlékvédelmi státuszt élvező kastélyparkot is, amelybe már eddig is – az eredeti állapot mentén – több száz növényt telepítettek a szakértők. A két éve még az összeomlás szélén álló épület és a hozzá tartozó park jövő év első felében érheti el újra eredeti állapotát.
Őszi barangolásra hív a „Bécsi vízvezeték-túra“

Őszi barangolásra hív a „Bécsi vízvezeték-túra“ 

Az osztrák főváros határában az arany színekbe borult őszi táj idén is kivételes élménnyel várja a túrázás szerelmeseit. Aki visszakövetné a bécsi ivóvíz útját egészen az alpesi forrásokig, a Bécsi vízvezetéktúrán megteheti.1998-ban, az első bécsi vízvezeték 125 éves jubileumi fennállása alkalmából rendezték meg az „1. Bécsi vízvezeték-túrát“, amely a mai napig népszerű. 

10 hét, 9 ország és 13 000 kilométer 

Április 18-án Düsseldorfból vág neki kalandos útjának 39 résztvevő, 21 lakókocsival, hogy átszelve a fél világot eljussanak Pekingbe.

Gerecse 50: kevesebb résztvevő, internetes nevezés 

Idéntől csak interneten lehet nevezni az ország egyik legnépszerűbb gyalogtúrájára, a Gerecse 50-re. A négy távon indulók számát összesen nyolcezer túrázóban határozták meg - közölte a rendezvény főszervezője.

Nők számára indulnak stresszmentesítő túrák a Bükkben 

Kifejezetten hölgyek számára indít stresszmentesítő túrákat a miskolci turisztikai szervezet 2017-ben.

Februárban startol a Balaton Camino 

Február 15-24. között, 10 nap alatt tervezi körbejárni a Balatont három vállalkozó kedvű fiatal.

Jane Goodallról nevezik el az új budai tanösvényt 

A haragossiklót és az ürgét is bemutató új tanösvényt tervez a Jane Goodall Intézet és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a budai tájvédelmi körzetben.

Megjelent a Tematikus utak Szlovákiában és a Magas-Tátra túrakaluz 

A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete és a Kornétás Kiadó Barna Béla és Pusztay Sándor Tematikus utak Szlovákiában, valamint Nagy Árpád Magas-Tátra túrakaluz című kötetét mutatták be december 19-én a Károlyi Étterem és Kávéházban.

Az utolsó földi paradicsomok egyike 

Egyre kevesebb az olyan vidék a világon, ahol a helyi faunát és flórát jóformán érintetlen állapotában figyelheti meg a turista. Naponta hallunk ritkuló vagy éppen a kihalás szélére sodródott állatfajokról, az érdeklődő a legtöbb helyen már csak rezervátumokban, ipari jellegű turizmus keretében szafarizhat. Elsősorban a hegyi gorillák megfigyelése miatt esett választásunk Ugandára, és utunk során hamar rájöttünk, hogy ez az afrikai ország az egyik utolsó földi paradicsom: olyan hely, ahol az érintetlen természet a maga valójában megcsodálható.

Mi köze van Hollywoodnak a kétezer lakosú Ricséhez? 

Az amerikai filmek fellegvára, Hollywood a fókusza annak a speciális túrának, amely pénteken indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén, a Paramount Pictures-t alapító Zukor Adolph szülőhelyén.

Tematikus sétákkal és koncertekkel pezsdül fel a Hármashatár-hegy 

"A Mihegyünk" néven igazi közösségi térré alakul a Hármashatár-hegy új kilátója, a Hangár Bistro és az erdei iskola által határolt terület. A projekt megálmodói családi programokban, felnőtt rendezvényekben, egy valódi közösségteremtő, természetközeli projektben gondolkoznak.

Reformáció örökségtúra pünkösdkor 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyönyörű középkori templomok találhatók a Felső-Tisza-vidéken. Ezért is szervezi az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. keretein belül működő Europe Direct Tájékoztató Központ idén is pünkösdkor a Reformáció örökségtúrát.

Igazi okoseszközök túrázáshoz 

Laptársunk, a Kreatív most induló Next rovatában a világ olyan apró csodáit mutatják be hétről-hétre, amelyekről azt gondolnánk, hogy a jövő, pedig a jelen. Az újdonságokat a Telenor segítségével kutatják fel kollégáink.  

Hegymászással tiltakoznak a beduinok: kellenek a turisták a Sínai-félszigetnek 

"A Sínai biztonságos!" felkiáltással hegymászókat és természetjárókat invitáltak az egyiptomi félsziget déli részén élő beduinok az utóbbi években szinte csak terrorcselekményekkel kapcsolatban szalagcímekbe került sivatagos régióba. A meghívásnak eleget téve mintegy hetven ember mászta meg az ország legmagasabb csúcsát, a Katalin-hegyet, így hívva fel a figyelmet arra, hogy a félsziget déli felét nem érintik az északkeleti vidék biztonsági problémái.

Hétvégén megtudhatja, milyen az égbolt fényszennyezés nélkül 

Távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolnak a Magyar Nemzeti Parkok április 17-18-án. Szakképzett túravezetők segítségével az éjszakai égboltot tanulmányozhatják majd mindazok, akik részt vesznek a 10 tematikus túra valamelyikén.

Utazási irodával kötött megállapodást a Pilisi Parkerdő 

Második alkalommal kötött támogatási megállapodást az utazásszervezéssel foglalkozó Alfatours Kft. és a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete.

Idén is indulnak a gyógynövénygyűjtő túrák a Bükkben 

"Fűben, fában orvosság" - hangzik a Gyógynövénygyűjtő túrák a Bükkben elnevezésű program mottója, melyet a nagy sikerre való tekintettel idén is megszerveznek.

Jókai nyomába eredhet Tardonán 

Az idén négy útvonalat alakítanak ki információs táblákkal a bakancsos turistáknak Tardonán – tudta meg lapunk Balla Györgytől, a Borsod megyei község polgármesterétől. Így 2015-ben már a természetvédelmi területen levő Cserényi-lápnál, a különleges Tardona vulkánnál, továbbá a horgásztó környékén és a régészeti lelőhelynek számító Zúgó-Bangó völgyben is gyalogolhatnak a vendégek.

Egy év alatt a Föld körül 

Műanyag csapággyal indult Föld körüli útra egy kisautó, amely 2014 januárja óta 80 ezer kilométert tett meg. Most Európát járja körbe. 

12 hónap alatt 24 túra a miskolci TDM új programjában 

A miskolci TDM 2015-ben új programsorozatot hirdet, melynek keretében garantált tematikus városnéző séták és túrák indulnak 2015-ben.

Újra látogatható a Pilisi Parkerdő 

Bár a magasabban fekvő régiók továbbra is balesetveszélyesek, a Pilisi Parkerdő már megtisztított útvonalai és az alacsonyabb régiók a hétvégére megnyílnak a kirándulók előtt.

Átélheti Che Guevara kalandjait 

A 49 éves Ernesto Guevara apja, a forradalmár Che Guevara emlékére egy kubai motoros vállalkozást indított. Az érdeklődők Harley Davidsonokon száguldhatnak végig Kubán, érintve a forradalom ikonikus helyszíneit.

Keserédes Pest megyei kastélytúra 

Vegyes érzésekkel jártam végig azt a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett tanulmányutat, amely négy Pest megyei kastélyt mutatott be az újságíróknak. Mert amit eleink egykor felépítettek, az valóban lenyűgöző, ám a kastélyok jelenlegi állapota sok esetben kiábrándító. A Pest megyei kastélyok hasznosításának egyik fő problémája, hogy mivel ez a térség az ország legfejlettebb központi régiójához tartozik, ezért uniós pályázati forrásokat nehéz találni az ingatlanok felújítására, új funkciók kialakítására.  

Jótékonysági rendezvény a turai kastélyban 

Hagyományteremtő jótékonysági eseményt rendeznek a turai Schossberger kastély épületében 2014. október 26-án. A szervezők a bevételt a művelődési ház udvarán található terület renoválására szánják, hogy alkalmas legyen rendezvények megtartására, különös tekintettel a gyermekekre. Az összművészeti, színes programban szereplő művészek mindegyike kötődik valamilyen módon Turához, és térítésmentesen vállalták a fellépést vagy az alkotásuk kiállítását.

Szervezett szarvasbőgés-túrák a Pilisben 

Szeptember elejéről majdnem mindenkinek az iskolakezdés jut eszébe, azt kevesebben tudják, hogy ekkortájt kezdődik a gímszarvas nászidőszaka is, amit szarvasbőgésnek hívunk. Idén a Pilisi Parkerdő Zrt. által szervezett túrákon ebbe a természetes hangversenybe hallgathatnak bele az érdeklődők. 

Ötnapos vándortúra legszebb nemzeti parkjainkban 

Hazánk legszebb nemzeti parkjait fedezheti fel a Fjällräven Vándortúra csapatával.

Csillagséták az Európai Nemzeti Parkok Napján 

Május 24-én, az Európai Nemzeti Parkok Napján, 11 tematikus túrán, szakképzett túravezetők segítségével az éjszakai égboltot lehet tanulmányozni.

Hazai idegenvezetők Vajdaságban 

2014. április 23-25 között a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége a vajdasági magyarkanizsai turisztikai központtal együttműködve szakmai kirándulást szervezett, melyen részt vettek a szövetség vezetői és sokan a tagok közül, az idegenforgalmi szakma képviselői.

Szombaton Gerecse 50 teljesítménytúra 

Szombaton rendezik meg az ország egyik legnépszerűbb gyalogtúráját, a Tatabányáról induló és oda érkező Gerecse 50-et. A túrázók reggel hat órától rajtolhatnak a Jubileum parkból.

Híres emberekkel népszerűsítik a múzeumlátogatást 

Magyarország eddigi legnagyobb múzeumnépszerűsítő programjához a februári indulás óta több ezer fiatal, valamint neves színészek, műsorvezetők, zenészek, írók-költők is csatlakoztak. A matricagyűjtő játékkal is kiegészülő marketingkampány a célcsoport, valamint a múzeumi szféra részéről is pozitív fogadtatásra talált: a játékosok a garantált nyereményeknek és az élményeknek, a részt vevő múzeumok pedig a feléjük forduló figyelemnek, a látogatók fokozódó érdeklődésének örülhetnek.

Most megtudhatja, hogy mi az a Gemenci Óriás! 

Magyarország legnagyobb kerületű faóriásához zarándokolhatnak el egy 15 km-es túra keretében mindazok, akik 2014. január 25-én részt vesznek a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjának rendezvényén.

Legyen Ön is Gettómilliomos! 

Aki látta az Oscardíj-esővel jutalmazott Slumdog Millionaire című sikerfilmet, jól ismeri az indiai Mumbai város Dharavi negyedének egyedi hangulatát. Amennyiben szívesen kipróbálná a helyi életet, most megtapasztalhatja egy leleményes utazásszervezőnek köszönhetően. 

Hucul lovakkal indul túra Aggtelekről Lengyelországba 

Aggtelekről a lengyelországi Gladiszówra indul kedden hucul lovas túra. A mintegy négyszáz kilométeres táv megtételével azt akarják bebizonyítani négy ország lovasai, hogy a Kárpátok hegyi lova, a hucul képes ekkora távolság megtételére.

Turisztikai weboldalt kapott Barcs 

Május vége óta működik Barcs turisztikai irodája, amely új weboldalt is üzemeltet az érdeklődők részére.

Megnyílnak az erdők a lakosság számára 

2013. május 23-án Veszprémben, a Városháza Kossuth-termében Tengerdi Győző, a HM VERGA VESZPRÉMI Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartott az erdőgazdaság közjóléti fejlesztéseiről és beruházásairól. A rendezvényen köszöntőt mondott Porga Gyula, Veszprém polgármestere. Az eseményt megnyitotta Dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő. 

Éjszakai bunkertúra a Csepel Művek területén 

Különleges kiscsoportos élménytúrákat kínál egy budapesti vállalkozás.

Jódlizva szép a túra 

 Azok, akik manapság járják az osztrák Alpokat, mind gyakrabban hallhatják a jódlizás "holálário" hangjait: a jellegzetes tiroli dal ismét divatba jött, egyes túrázóknak még kurzusokat is tartanak művészetéről.

Bunkertúrát tartottak a kelebiai erdőben 

Első ízben tartott túrát a mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola a kelebiai erdőben, szombaton annak az erődítésrendszernek a bemutatására, amelyet az 1950-es évek elején egy feltételezett, Jugoszlávia irányából érkező támadás elhárítására hoztak létre.

Elektromobiltúra a zágrábi Mirogoj temetőben 

Európa egyik legszebb sírkertje, a XIX. század második felében épült zágrábi Mirogoj ingyenes elektromobiltúrákra invitálja az odalátogató horvát és külföldi turistákat.

Több mint nyolcezer baleset az osztrák Alpokban 

A tapasztalatok szerint Ausztriában egyre többen vállalkoznak olyanok is alpesi síelésre, illetve hegyi túrára, akik vagy nincsenek erre kellően felkészülve, vagy pedig nem elég körültekintőek a tevékenység során.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!