Kiadták a Fehér Borkiválóságok kiadványt

Második alkalommal adta ki az Országkóstoló zárásaként a Földművelésügyi Minisztérium a Fehér Borkiválóságok kiadványt, amely exkluzív formában mutatja be, hogyan állunk országosan fehér borok tekintetében.

Fazekas Sándor a díjátadón kiemelte, a kötet iránytűként szolgálhat a magyar borok fogyasztóinak és a diplomácia területén, továbbá fokozza az érdeklődést a magas minőségű, kereskedelmi forgalomban kapható nedűk iránt. A beérkezett minták kimagasló számából azt látjuk, hogy a kezdeményezés megmozgatta a borvidékeket és eddig nem látható sikertörténetet írhatunk. Több mint 500 különféle fehérbor minta érkezett be borvidékeinkről és a határon túlról, amelyek közül 272 került be a kötetbe. Az Országkóstolón három tételt ítéltek legmagasabb minősítésűnek, 5-csillagosnak: Balassa Pincészet Villő 6 puttonyos Tokaji Aszú (2009), Csendes Dűlő Szőlőbirtok Badacsonyi Hárslevelű (2012), illetve Szarka Pince Tokaji Cuvée (késői szüretelésű 2012).


Kiss Eliza eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a 2014-es Fehér Borválogatott a termelők piacra jutását segíti, az angol nyelven ismét megjelenő változatával a külpiacokat is megcélozza. Az elmúlt egy év tapasztalata alapján megállapítható, hogy a borászok összefogása példaértékű az ágazatban, a tárca és az ágazati szereplők közös munkája pedig a fogyasztók számára is kellő orientációt jelent a borok széles spektrumában történő eligazodáshoz.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke ismertette a kiadvány szakmai felépítést és a kiválasztási eljárás menetét, illetve a három, négy, és öt csillagos borok, nemzetközi sztenderdeken alapuló elhatárolási szempontrendszerét.


Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein

Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein 

A március 27-28-i régiós üléseken több mint 150 szállodaipari szakember vett részt.
Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány

Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány 

A helyzet azért is aggasztó, mert a két telep a magyar-szlovák határ közelében van.
A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.
Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum

Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum 

Eredményt hirdettek a múzeum megjelenésére kiírt pályázaton: az első helyet a világ egyik vezető irodája szerezte meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.