Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál?

A Balaton jelenéről, jövőjéről, fejlődési lehetőségekről, a tópart és vonzáskörzete kulturális identitásáról, a tó által kínált üzleti lehetőségekről, turizmusról, vendéglátásról, ingatlanpiaci és fejlesztési lehetőségekről, valamit ökológiai kérdésekről volt szó a Balaton Konferencia 2024 rendezvényen május 2-án, Veszprémben. Balatoni vendéglátás, vendégvárás témában Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia (PGA) elnöke kérdezte a szakmai panelbeszélgetés résztvevőit, a tó körül élő és dolgozó szakembereket.

Pach Gábor (Fenegyerek Pálinka, Balatoni Kör elnök) kiemelte, hogy a Balatonnak véleménye szerint 12 hónapos desztinációnak kellene lennie, hozzátéve, hogy a Kör tagságának 90 százaléka nyitva is van egész évben, mert csakis ez lehet a továbblépés útja.

B-j: A panelbeszélgetés résztvevői: Szetlik Gergő, Szári Zsolt, Pach Gábor, Böröcz István. Moderátor: Csapody Balázs / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio
B-j: A panelbeszélgetés résztvevői: Szetlik Gergő, Szári Zsolt, Pach Gábor, Böröcz István. Moderátor: Csapody Balázs / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio

Ennek némileg ellentmondott egy másik résztvevő, Szetlik Gergő (Club Tihany Resort tulajdonos-vezérigazgató), aki azt mondta, ő már annak is örülne, ha két évszakos lenne a Balaton, nemcsak júniustól augusztus 20-ig dübörögne, vagyis a főszezonban.

A nyarat könnyű eladni a tónál. Na de mi van a többi évszakkal?

– tette fel a kérdést a szállodai szakember.

Böröcz István (Balatonfüredi Yacht Klub igazgató) megítélése szerint mindig az adott évszakhoz kell igazítani a helyi szolgáltatásokat, hozzátéve, városa,

Füred könnyű helyzetben van, hiszen az év 365 napján mintegy 480 rendezvényt kínál.

Azt is kijelentette, neki is az a véleménye, hogy tényleg egész évben nyitva kell lennie a tó környéki szolgáltatóknak, viszont

„csak kizárólag minőséget lehet eladni, bóvlit nem.”

Elmondta még, hozzávetőleg 10 ezer hajó van a Balatonon, amelynek nagy részét ki sem veszik a tulajdonosaik télre, hanem a vízen maradnak, és ők nagyon is igénylik, hogy a téli hónapokban is a kikötői vendéglátóhelyek elérhetőek legyenek és minőséget kínáljanak.

Szári Zsolt (Balatoni Halgazdálkodási NZrt. vezérigazgató) természetesen halászat-horgászat oldalról vizsgálta a kérdést, ezzel kapcsolatban elmondta,

az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a tóhoz érkező horgászok száma – halászatot folytatni a Balaton továbbra is, 2013. decembere óta tilos -, egy évben már mintegy 100 ezer horgász dobja be a horgot a tó partján, vagy beevezve a vizekre.

És más sportokkal ellentétben a horgászok fő szezonja a Balatonnál a tavasz és az ősz, akkor érkeznek a legtöbben versenyekre, vagy hobbi célból a tóhoz. Példának említette, hogy épp a múlt héten zajlott 1200 horgász részvételével a tavaszi egyhetes pontyfogó verseny Ábrahámhegyen (amely sajnos idén egy tragédia kapcsán is ismert volt, mert a verseny egyik 40 éves résztvevője rosszul lett versenyzés közben, és hiába érkezett hozzá két mentőegység is, köztük egy mentőhelikopter, nem sikerült megmenteni az életét – a szerk.)

 Telve a széksorok az egy napos szakmai rendezvényen, amelynek a veszprémi ActCity adott otthont, a szakmai programot a Portfolio.hu szervezte / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio
Telve a széksorok az egy napos szakmai rendezvényen, amelynek a veszprémi ActCity adott otthont, a szakmai programot a Portfolio.hu szervezte / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio

Nyár vs. tél kapcsán a balatoni helyi szakértőktől elhangzott, hogy a vitorlázók közül a nagyhajótulajdonosok többsége nem lakik a hajóján, csak beszáll, elhagyja a kikötőt, megcéloz egy másikat, ahol szeret jót enni-inni, és nem szereti a felfedezőtúrákat sem, megbízható, bevált helyeket, jó minőségű, neves kikötői szolgáltatókat keres fel a mai kor nagyhajós vitorlázója a legszívesebben.

A balatoni hal hiánya-megléte témában pedig megtudhattuk, hogy háromféle halféleség a tóból minőségi magyar halminősítést kapott, hazai eredetvédelemmel 2017-ben, majd 2021-ben az EU által elismert, oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termék védjegyet kapott, és, hallhattuk a hal-témában jeles szakértőtől,

„Ha nem is oldottuk meg teljesen a balatoni halak hiányát, azonban azok a vendéglátóegységek, akiknek van erre engedélye, hozzáférnek ezekhez a halakhoz egész évben"

- mondta a halszakértő. Kiderült még, hogy a ponty az egész évben elérhető halak közé tartozik, a süllő korlátos termék,  híres balatoni keszeg azonban továbbra sincs egy szál se.

Vendégvárás területén pedig a panelbeszélgetés résztvevőitől összegzésként megtudhattuk (amit addig is sejtettünk), hogy

a vendég nem hülye, rossz minőségű reggelit például először és utoljára fogyaszt el egy adott szálláshelyen – oda többet nem megy vissza. Főként jó minőségű, helyi alapanyagokat keres, azt kell betenni a reggeli és a félpanziós választékba (friss dzsúzokat, helyi termelőtől érkezett tejet, tejterméket, felvágottféléket, húsalapanyagot stb.),

csak úgy beárazni jól egy szobát, ha minőségi az ellátás, a szolgáltatás, különben oda többet a lábát be nem teszi a vendég, és hírét is viszi a rossz tapasztalatoknak.

 


Szimulátorral és élménykamionnal vár a szentendrei múzeum

Szimulátorral és élménykamionnal vár a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Karthago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Karthago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.