Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál?

A Balaton jelenéről, jövőjéről, fejlődési lehetőségekről, a tópart és vonzáskörzete kulturális identitásáról, a tó által kínált üzleti lehetőségekről, turizmusról, vendéglátásról, ingatlanpiaci és fejlesztési lehetőségekről, valamit ökológiai kérdésekről volt szó a Balaton Konferencia 2024 rendezvényen május 2-án, Veszprémben. Balatoni vendéglátás, vendégvárás témában Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia (PGA) elnöke kérdezte a szakmai panelbeszélgetés résztvevőit, a tó körül élő és dolgozó szakembereket.

Pach Gábor (Fenegyerek Pálinka, Balatoni Kör elnök) kiemelte, hogy a Balatonnak véleménye szerint 12 hónapos desztinációnak kellene lennie, hozzátéve, hogy a Kör tagságának 90 százaléka nyitva is van egész évben, mert csakis ez lehet a továbblépés útja.

B-j: A panelbeszélgetés résztvevői: Szetlik Gergő, Szári Zsolt, Pach Gábor, Böröcz István. Moderátor: Csapody Balázs / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio
B-j: A panelbeszélgetés résztvevői: Szetlik Gergő, Szári Zsolt, Pach Gábor, Böröcz István. Moderátor: Csapody Balázs / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio

Ennek némileg ellentmondott egy másik résztvevő, Szetlik Gergő (Club Tihany Resort tulajdonos-vezérigazgató), aki azt mondta, ő már annak is örülne, ha két évszakos lenne a Balaton, nemcsak júniustól augusztus 20-ig dübörögne, vagyis a főszezonban.

A nyarat könnyű eladni a tónál. Na de mi van a többi évszakkal?

– tette fel a kérdést a szállodai szakember.

Böröcz István (Balatonfüredi Yacht Klub igazgató) megítélése szerint mindig az adott évszakhoz kell igazítani a helyi szolgáltatásokat, hozzátéve, városa,

Füred könnyű helyzetben van, hiszen az év 365 napján mintegy 480 rendezvényt kínál.

Azt is kijelentette, neki is az a véleménye, hogy tényleg egész évben nyitva kell lennie a tó környéki szolgáltatóknak, viszont

„csak kizárólag minőséget lehet eladni, bóvlit nem.”

Elmondta még, hozzávetőleg 10 ezer hajó van a Balatonon, amelynek nagy részét ki sem veszik a tulajdonosaik télre, hanem a vízen maradnak, és ők nagyon is igénylik, hogy a téli hónapokban is a kikötői vendéglátóhelyek elérhetőek legyenek és minőséget kínáljanak.

Szári Zsolt (Balatoni Halgazdálkodási NZrt. vezérigazgató) természetesen halászat-horgászat oldalról vizsgálta a kérdést, ezzel kapcsolatban elmondta,

az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a tóhoz érkező horgászok száma – halászatot folytatni a Balaton továbbra is, 2013. decembere óta tilos -, egy évben már mintegy 100 ezer horgász dobja be a horgot a tó partján, vagy beevezve a vizekre.

És más sportokkal ellentétben a horgászok fő szezonja a Balatonnál a tavasz és az ősz, akkor érkeznek a legtöbben versenyekre, vagy hobbi célból a tóhoz. Példának említette, hogy épp a múlt héten zajlott 1200 horgász részvételével a tavaszi egyhetes pontyfogó verseny Ábrahámhegyen (amely sajnos idén egy tragédia kapcsán is ismert volt, mert a verseny egyik 40 éves résztvevője rosszul lett versenyzés közben, és hiába érkezett hozzá két mentőegység is, köztük egy mentőhelikopter, nem sikerült megmenteni az életét – a szerk.)

 Telve a széksorok az egy napos szakmai rendezvényen, amelynek a veszprémi ActCity adott otthont, a szakmai programot a Portfolio.hu szervezte / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio
Telve a széksorok az egy napos szakmai rendezvényen, amelynek a veszprémi ActCity adott otthont, a szakmai programot a Portfolio.hu szervezte / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio

Nyár vs. tél kapcsán a balatoni helyi szakértőktől elhangzott, hogy a vitorlázók közül a nagyhajótulajdonosok többsége nem lakik a hajóján, csak beszáll, elhagyja a kikötőt, megcéloz egy másikat, ahol szeret jót enni-inni, és nem szereti a felfedezőtúrákat sem, megbízható, bevált helyeket, jó minőségű, neves kikötői szolgáltatókat keres fel a mai kor nagyhajós vitorlázója a legszívesebben.

A balatoni hal hiánya-megléte témában pedig megtudhattuk, hogy háromféle halféleség a tóból minőségi magyar halminősítést kapott, hazai eredetvédelemmel 2017-ben, majd 2021-ben az EU által elismert, oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termék védjegyet kapott, és, hallhattuk a hal-témában jeles szakértőtől,

„Ha nem is oldottuk meg teljesen a balatoni halak hiányát, azonban azok a vendéglátóegységek, akiknek van erre engedélye, hozzáférnek ezekhez a halakhoz egész évben"

- mondta a halszakértő. Kiderült még, hogy a ponty az egész évben elérhető halak közé tartozik, a süllő korlátos termék,  híres balatoni keszeg azonban továbbra sincs egy szál se.

Vendégvárás területén pedig a panelbeszélgetés résztvevőitől összegzésként megtudhattuk (amit addig is sejtettünk), hogy

a vendég nem hülye, rossz minőségű reggelit például először és utoljára fogyaszt el egy adott szálláshelyen – oda többet nem megy vissza. Főként jó minőségű, helyi alapanyagokat keres, azt kell betenni a reggeli és a félpanziós választékba (friss dzsúzokat, helyi termelőtől érkezett tejet, tejterméket, felvágottféléket, húsalapanyagot stb.),

csak úgy beárazni jól egy szobát, ha minőségi az ellátás, a szolgáltatás, különben oda többet a lábát be nem teszi a vendég, és hírét is viszi a rossz tapasztalatoknak.

 


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.