Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál?

A Balaton jelenéről, jövőjéről, fejlődési lehetőségekről, a tópart és vonzáskörzete kulturális identitásáról, a tó által kínált üzleti lehetőségekről, turizmusról, vendéglátásról, ingatlanpiaci és fejlesztési lehetőségekről, valamit ökológiai kérdésekről volt szó a Balaton Konferencia 2024 rendezvényen május 2-án, Veszprémben. Balatoni vendéglátás, vendégvárás témában Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia (PGA) elnöke kérdezte a szakmai panelbeszélgetés résztvevőit, a tó körül élő és dolgozó szakembereket.

Pach Gábor (Fenegyerek Pálinka, Balatoni Kör elnök) kiemelte, hogy a Balatonnak véleménye szerint 12 hónapos desztinációnak kellene lennie, hozzátéve, hogy a Kör tagságának 90 százaléka nyitva is van egész évben, mert csakis ez lehet a továbblépés útja.

B-j: A panelbeszélgetés résztvevői: Szetlik Gergő, Szári Zsolt, Pach Gábor, Böröcz István. Moderátor: Csapody Balázs / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio
B-j: A panelbeszélgetés résztvevői: Szetlik Gergő, Szári Zsolt, Pach Gábor, Böröcz István. Moderátor: Csapody Balázs / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio

Ennek némileg ellentmondott egy másik résztvevő, Szetlik Gergő (Club Tihany Resort tulajdonos-vezérigazgató), aki azt mondta, ő már annak is örülne, ha két évszakos lenne a Balaton, nemcsak júniustól augusztus 20-ig dübörögne, vagyis a főszezonban.

A nyarat könnyű eladni a tónál. Na de mi van a többi évszakkal?

– tette fel a kérdést a szállodai szakember.

Böröcz István (Balatonfüredi Yacht Klub igazgató) megítélése szerint mindig az adott évszakhoz kell igazítani a helyi szolgáltatásokat, hozzátéve, városa,

Füred könnyű helyzetben van, hiszen az év 365 napján mintegy 480 rendezvényt kínál.

Azt is kijelentette, neki is az a véleménye, hogy tényleg egész évben nyitva kell lennie a tó környéki szolgáltatóknak, viszont

„csak kizárólag minőséget lehet eladni, bóvlit nem.”

Elmondta még, hozzávetőleg 10 ezer hajó van a Balatonon, amelynek nagy részét ki sem veszik a tulajdonosaik télre, hanem a vízen maradnak, és ők nagyon is igénylik, hogy a téli hónapokban is a kikötői vendéglátóhelyek elérhetőek legyenek és minőséget kínáljanak.

Szári Zsolt (Balatoni Halgazdálkodási NZrt. vezérigazgató) természetesen halászat-horgászat oldalról vizsgálta a kérdést, ezzel kapcsolatban elmondta,

az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a tóhoz érkező horgászok száma – halászatot folytatni a Balaton továbbra is, 2013. decembere óta tilos -, egy évben már mintegy 100 ezer horgász dobja be a horgot a tó partján, vagy beevezve a vizekre.

És más sportokkal ellentétben a horgászok fő szezonja a Balatonnál a tavasz és az ősz, akkor érkeznek a legtöbben versenyekre, vagy hobbi célból a tóhoz. Példának említette, hogy épp a múlt héten zajlott 1200 horgász részvételével a tavaszi egyhetes pontyfogó verseny Ábrahámhegyen (amely sajnos idén egy tragédia kapcsán is ismert volt, mert a verseny egyik 40 éves résztvevője rosszul lett versenyzés közben, és hiába érkezett hozzá két mentőegység is, köztük egy mentőhelikopter, nem sikerült megmenteni az életét – a szerk.)

 Telve a széksorok az egy napos szakmai rendezvényen, amelynek a veszprémi ActCity adott otthont, a szakmai programot a Portfolio.hu szervezte / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio
Telve a széksorok az egy napos szakmai rendezvényen, amelynek a veszprémi ActCity adott otthont, a szakmai programot a Portfolio.hu szervezte / Fotó: Stiller Ákos, Portfolio

Nyár vs. tél kapcsán a balatoni helyi szakértőktől elhangzott, hogy a vitorlázók közül a nagyhajótulajdonosok többsége nem lakik a hajóján, csak beszáll, elhagyja a kikötőt, megcéloz egy másikat, ahol szeret jót enni-inni, és nem szereti a felfedezőtúrákat sem, megbízható, bevált helyeket, jó minőségű, neves kikötői szolgáltatókat keres fel a mai kor nagyhajós vitorlázója a legszívesebben.

A balatoni hal hiánya-megléte témában pedig megtudhattuk, hogy háromféle halféleség a tóból minőségi magyar halminősítést kapott, hazai eredetvédelemmel 2017-ben, majd 2021-ben az EU által elismert, oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termék védjegyet kapott, és, hallhattuk a hal-témában jeles szakértőtől,

„Ha nem is oldottuk meg teljesen a balatoni halak hiányát, azonban azok a vendéglátóegységek, akiknek van erre engedélye, hozzáférnek ezekhez a halakhoz egész évben"

- mondta a halszakértő. Kiderült még, hogy a ponty az egész évben elérhető halak közé tartozik, a süllő korlátos termék,  híres balatoni keszeg azonban továbbra sincs egy szál se.

Vendégvárás területén pedig a panelbeszélgetés résztvevőitől összegzésként megtudhattuk (amit addig is sejtettünk), hogy

a vendég nem hülye, rossz minőségű reggelit például először és utoljára fogyaszt el egy adott szálláshelyen – oda többet nem megy vissza. Főként jó minőségű, helyi alapanyagokat keres, azt kell betenni a reggeli és a félpanziós választékba (friss dzsúzokat, helyi termelőtől érkezett tejet, tejterméket, felvágottféléket, húsalapanyagot stb.),

csak úgy beárazni jól egy szobát, ha minőségi az ellátás, a szolgáltatás, különben oda többet a lábát be nem teszi a vendég, és hírét is viszi a rossz tapasztalatoknak.

 


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.