Ma kell támogatás a szállodásoknak, vendéglátósoknak, hogy legyen holnapjuk

Bemutatjuk dr. Deák Imrét, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöki pozíciójáért induló jelöltet. Aki nem egyedül indul majd a 2020. november 18-i zajló elnökválasztó közgyűlésen az elnöki székért, hiszen idén van kihívója, Nagy-Szász István személyében, akinek programját már korábban megismerhettük.

Most tehát itt a másik elnökjelölt, ideje megismernünk Deák úr programját, célkitűzéseit is. Természetesen majd a tagság dönti el a hamarosan soron következő budapesti őszi közgyűlésen: ki lesz közülük a győztes?

Miért vállalta el, hogy indul az elnöki posztért? És az is érdekelne, hogy került „képbe” jelöltként? Jelentkezett rá, vagy mások kérték fel?

Fontos tisztáznunk, nem jelentkeztem erre a pozícióra, igazából a Danubius-beli utódom, Kovács Balázs hívott fel azzal, lenne-e kedvem elvállalni az MSZÉSZ elnökjelöltségért a Danubius jelölését? Ezt követően találkoztam a jelenleg regnáló elnökkel, Flesch Tamással, beszéltem Baldauf Csaba alelnökkel és az ügyvezetés néhány tagjával is, akik elmondták, közösen egyeztek meg abban, hogy szerintük alkalmas jelölt lennék erre a posztra. Egy hét gondolkodási időt kértem, közben sok MSZÉSZ-taggal, volt kollégával is beszéltem. Mind arra biztattak, induljak az elnöki tisztért a novemberi tisztújító közgyűlésen. Több tényező döntött amellett, hogy végül elfogadtam a felkérést. Egyrészt engem senki nem vádolhat azzal, hogy karrierépítés miatt lennék MSZÉSZ-elnök, hiszen a több évtizedes Danubius-csoport vezérigazgatói pozíció alatt már bizonyítottam, és nyugdíjasként sincs szükségem arra, hogy a CV-mben majd jól mutasson egy esetleges MSZÉSZ-elnöki pozíció betöltése. Másrészt, ismerik sokan a szakmai múltamat, amelyből arra vagyok a legbüszkébb, hogy megkérdőjelezhetetlenül, soha, sehol nem merült fel egyetlen tisztességtelen lépés a részemről. Harmadrészt, amióta nyugdíjba vonultam, azóta sem estem ki a Szövetség munkájából, hiszen négy Danubius igazgatóság munkájában ma is aktívan részt veszek, jól ismerem tehát, naprakészen tájékozott vagyok a szakma gondjairól. Negyedrészt pedig – és azt hiszem, számomra ez volt a legdöntőbb – tartozom annyival a számomra nagyon szeretett szakmámnak, hogy éppen most, amikor ennyire nagy bajban van az ágazat, minden tudásommal, kapcsolatommal és lehetőségemmel segítsem, hogy kilábaljon a gödörből. Én már egyszer, egy hasonló időszakot átéltem (2008-ról van szó, a gazdasági világválság időszakáról – a szerk.) a Danubius vezetőjeként, az sem volt egy sétagalopp. Viszont annyiban kedvezőbbnek számított az akkori helyzet, hogy legalább láttuk, hol az alagút vége.

Milyen programmal áll a tagság elé? Változna-e az MSZÉSZ irányvonala, céljai az Ön vezetése alatt, vagy ugyanazt a vonalat képviseli és viszi tovább, ami eddig volt?

Folyamatosság, átgondoltság, meggondoltan előre haladó lépések – ezt az irányt tartom a legfontosabbnak, ezt képviselem, és ezt is követem majd, ha bizalmat szavaz a tagság. Ez persze sokkal könnyebben kivitelezhető egy normál időszakban, vagyis nem abban, amiben most vagyunk, világjárvány idején. Itt az akut probléma, a jelenlegi helyzet mindent felülír, és erre kell megoldást találni a szakma túlélése érdekében. A legfontosabb, amiért az MSZÉSZ-nek, mint szakmai érdekszövetségnek, a vezetésemmel - vagy bárki vezetésével - küzdenie kell, az a munkaerő lehetséges megtartása a munkahelyeken. Ha hagyjuk, hogy utcára küldjék a jól képzett kollégákat, elveszítve a minőségi munkaerőt, az a szállodai ágazat teljes összeomlásához vezet. Ha ebben a kérdésben nem tudjuk meggyőzni a döntéshozókat („kurzarbeit” lehetősége, foglalkoztatási járulék elengedése vagy bármilyen támogatás), akkor a világjárvány után sem lehet újraépíteni a hazai szállodaipart tisztességesen és hatékony módon.

Közismert, a mi ágazatunk sok-sok pénzzel járul hozzá a hazai GDP-hez, azonban ha elengedjük a szállodákból a hozzáértő szakembereket, akik elmennek a megélhetés érdekében hol pizzafutárnak, másutt árufeltöltőnek, vagy külföldre indulnak dolgozni és még sorolhatnám tovább, egy a lényeg: onnan már nincs visszaút, nem lehet ugyanazt a jól adózó sikerágazatot, minőségi szállodai és vendéglátó szolgáltatásokat nyújtó szakmát visszaépíteni, amilyennek korábban a miénk számított. Minden előrejelzés szerint 2021 nyarára, a vakcina színre lépése után, valahogy kezdünk majd visszazökkenni a régi kerékvágásba, azonban megfelelő minőségű, szaktudású munkaerő híján ez nem lesz kivitelezhető. A legfontosabb feladat szerintem tehát az, hogy válaszoljak az eredeti kérdésére, ha elnökként elkezdhetem azt a munkát, hogy most kapjon megfelelő támogatást az ágazat annak érdekében, hogy legyen holnapja.

Van-e más konkrét célkitűzés, amelyet szintén szeretne képviselni megválasztása esetén?

Magára a szövetségre is figyelni kell, nehogy a nagy bajban könnyen erősödő, kiéleződő ellentétek felőrölhessék ezt a nagy múltú, nagy presztízsű, nagy tudáshalmazzal rendelkező szervezetet. Nem gondolnám, hogy a mai helyzetben tagságnövelő terveket lehetne szövögetni, azonban azt, hogy a meglévő tagságot, ezt a fontos értéket egyben kell tartani - ez szilárd meggyőződésem. Mindezek mellett hangsúlyoznám, tisztában vagyok azzal, ha megválasztanak, most egyfajta válságmenedzselésre kapnék a tagságtól felhatalmazást a jelenlegi helyzetre, így az MSZÉSZ összetartása is prioritás kell legyen az elkövetkező időszakban, mint ahogy eddig a jelenlegi vezetés is mindent megtett ezért.

Most mindenki egyformán bajban van, mindenkinek azonos módon van szükség segítségre - állami segítségnyújtást is értve ezen. Lehetőség még a társ szakmai szervezeteken kívül az érdekképviseleti szervekkel – így a kamarákkal – való összefogás is, és el kell dönteni az MSZÉSZ-nek, hogy betagozódik-e egy olyan programba, amelyet pl. a kamara képvisel, avagy sem. Erről majd az ügyvezetés dönt, nekem az lenne a dolgom, hogy a döntéseket a megfelelő fórumokon eredményesen képviseljem.

Bajban az egész ágazat a covid miatt. Megítélése szerint MSZÉSZ-elnökként mennyiben és hogyan tudja segíteni a jelenlegi pokoli nehéz helyzetben lévő ágazat munkáját?

Biztos vagyok abban, hogy nagyon nehéz lesz kilábalni a szakmának ebből a brutálisan nehéz helyzetből, amibe önhibáján kívül került. Megkockáztatom, még a vakcina sem lesz számunkra az igazi megoldás. Mire ismét megindul a légiközlekedés, az emberek újra mernek útnak indulni, a cégek helyre rázódnak, és kibújnak a home office biztonságos fedezékéből – ez sok idő lesz. Békeidőben sok más mellett a budapesti nagy konferenciaközpont megépítéséért, az airbnb szabályozásáért is lobbiztunk gőzerővel, most még jó darabig nem ez lesz a prioritás, hanem a szakma talpraállítása az elsődleges cél.

Utolsó kérdés: nem sajnálja a nyugalmas nyugdíjas éveket egy különösen nehéz és komoly felelősséggel járó társadalmi munka kedvéért egy időre hátrahagyni?

Ez rendkívül izgalmas feladat! Soha nem voltam egy passzív, hátrahúzódó, a feladatoktól meghátráló ember. Most is aktív életet élek: szakmai, vállalati vezetőségekben veszek részt, államvizsgáztatok angol nyelvű hallgatóknál és vezetem a Szakmai Tanácsadó Testületet, a BGE-en. Annyi extra lehetőségem van a nyugdíjas helyzetem miatt, hogy magam dönthetem el, mennyi időt szánok adott munkára, és mennyit nem. Azonban pontosan tudom, most a szakma túlélése a tét. Nem ígérhetem, és nem is ígérem, hogy felforgatom gyökeresen a világot, de hogy a siker érdekében a szövetség vezető testületeivel és tagságával együtt minden tudásomat, energiát nem sajnálva, latba vetem, azt nyugodt szívvel kijelenthetem.

 

Forrás: Turizmus Online


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?