Mátra-lobbi indult a térség turizmusáért

Széleskörű összefogásra van szükség a mátrai régió fejlesztését célzó uniós források hatékony felhasználásához, ez pedig a gazdaság- és turizmusfejlesztési elképzelések összehangolása nélkül elképzelhetetlen – hangsúlyozták a felszólalók az Önkormányzatok Mátrai Szövetsége (ÖMSZ) által szervezett szakmai fórumon szombaton, Gyöngyösön.

Hiesz György, Gyöngyös szocialista polgármestere arról beszélt: az ÖMSZ célja, hogy a több mint hatvan Heves és Nógrád megyei, mátrai település közti kapcsolatokat szorosabbra vonva együttműködést generáljon. Célja az is, hogy ezt az együttműködést a szlovák határon átnyúló kapcsolatokkal bővítse, erősítse.

Úgy fogalmazott, ennek érdekében fontos megteremteni egy „politikán átnyúló” Mátra-lobbit, hogy több befektetést vonzzon a térség, több turisztikai fejlesztés valósulhasson meg, s ezáltal javuljon az életminőség.
Felkért lobbistaként Vona Gábor, a Jobbik elnöke, országgyűlési képviselő azt mondta: egyelőre hiányzik a sokak által emlegetett összefogás, és hiányzik a mátrai identitás is.

Szerinte a Mátra vidéke a Balaton után a legjobb turisztikai adottságokkal bíró régió, azonban ezt eddig nem sikerült kihasználni. Szavai szerint az elmúlt 25 évben sokszor sikerült elrontani a Mátrát, ezen változtatni kell – tette hozzá.

„A Mátra sikerre van ítélve, azonban ezt az ítéletet végre is kell hajtani” – mondta. Mint fogalmazott, ennek pillére az infrastruktúra fejlesztése, az elképzelések összehangolásán túl.

Sikeres volt az előző uniós ciklus

Szükségesnek nevezte az élelmiszeripar talpra állítását, a borászatban rejlő potenciál, a turisztika, a sportolás, a pihenés terén meglévő lehetőségek kiaknázását, miként a Mátrát átszelő 23-as és 24-es főutak felújítását is. Becsó Zsolt, Nógrád megyei fideszes országgyűlési képviselő – ugyancsak Mátra-lobbista – felidézte: már az előző uniós pénzügyi ciklusban is jelentős eredményeket sikerült elérni, mintegy 60 milliárd forintnyi fejlesztési forrás állt rendelkezésre.

Ebben az időszakban újult meg a mátrai szálláshelyek jelentős része, turisztikai attrakciókat fejlesztettek, előrelépett az örökségvédelem, a borturizmus, a falusi turizmus és a rendezvényszervezés is.
Szerinte a megoldást egy komplex fejlesztési program összeállítása jelentené, amelyhez kormányzati támogatást kell nyerni.

Kis, pontszerű fejlesztések helyett nagyobb léptékekben, átfogó programokban kell gondolkodni. Létre kell hozni egy mátrai fejlesztési társaságot, hogy a Mátra Budapest és a Balaton után a harmadik legfontosabb turisztikai célállomás legyen – mondta.

Van még mit csiszolni a projekteken

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés fideszes elnöke ugyancsak az összefogás jelentőségét emelte ki. A Mátra az egyetlen brand a térségben a turizmus területén, amelyet építeni kell, ez pedig csak összefogással lehetséges. A Mátra versenyképességét nagymértékben határozza majd meg, hogy milyen hatékonysággal tudja felhasználni a rendelkezésére álló területfejlesztési forrásokat - hangsúlyozta.

Kitért arra is: a nagyobb beruházások a központi régióból, Budapestről már „kifelé jönnek”, fontos tehát, hogy Heves megye és a mátrai térség is haszonélvezője legyen ennek. Azt is mondta, hogy a lobbi önmagában kevés, ha nincsenek jó projektek, e téren pedig még van min csiszolni.

Lénártné Benei Anikó, az ÖMSZ elnöke az MTI-nek elmondta: az Európa a polgárokért elnevezésű uniós pályázat keretében szervezték meg azt a szakmai fórumsorozatot, amely a mátrai térség fejlesztési lehetőségeinek jobb kihasználását, az együttműködési formák hatékonyabbá tételét, illetve az uniós források legoptimálisabb felhasználását szolgálja.

Az októberben záruló tíz hónapos programsorozat keretében igyekeznek felmérni, hogy a térség önkormányzatai, a gazdasági és a civil élet szereplői milyen elképzeléseket, fejlesztéseket szeretnének megvalósítani a jelenlegi tervezési ciklusban.

Terveik szerint ezek alapján nagy, a kormányzat által támogatott gazdasági és turisztikai fejlesztési projekteket is össze tudnak majd állítani – mondta.

Forrás: MTI


Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - rendkívüli alapanyagból

Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - rendkívüli alapanyagból 

A beton új generációja a jövő generációjáért.
Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok

Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok 

Június 28-tól újra életre kel a Tatai Szabadtéri Színpad.
Ha Zamárdi, akkor ZamJam

Ha Zamárdi, akkor ZamJam 

A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik: a nyár legelején és legvégén javarészt ingyenes programok egész sorát vonultatja fel közel 30 helyszínen.
Arculatváltás a Hungary NEXT-nél

Arculatváltás a Hungary NEXT-nél 

A jövőben a Hungary NEXT a kreatív gondolkodás mellett, magát a művészetet is bevonja a turizmusfejlesztésbe, hogy támogassa a turisztikai desztinációk szervezési és marketing munkáját.
Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Még a nyár beköszönte előtt érdemes ellenőriztetni a klímát az autóban

Még a nyár beköszönte előtt érdemes ellenőriztetni a klímát az autóban 

A hőmérséklet napról napra növekszik, egyre többet süt a nap, ami csak egy valamit jelent: közeledik a nyaralás, a pihenés időpontja. Hamarosan már a forróságban tölthetjük a mindennapokat, ami azt is jelenti, hogy bárhova is indulunk, bármilyen rövid az út, a klímaberendezésnek szinte mindig mennie kell, hogy elviselhető legyen a hőség.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.