Milyen színeket érdemes alkalmazni egy hotelben, hogy mindenki jól érezze magát?

Amikor egy szálloda belső kialakítása, felújítása válik szükségessé, számos döntést kell meghozni: bútorokat, kiegészítőket vásárolni, gondoskodni a megfelelő világításról és dekorációról, fal- és zománcfestékeket választani, nem utolsósorban pedig kitalálni azt, hogy milyen színek domináljanak a különböző helyiségekben. Egyes szállodák elsősorban a pihenést, mások az aktív kikapcsolódást szolgálják, közös cél azonban az, hogy a vendégek kellemesen érezzék magukat és jó emlékekkel távozzanak a hotelből. Ehhez elengedhetetlen az, hogy lehetőleg mindenkinek tetsző árnyalatok uralkodjanak a helyiségekben.

A színek pszichológiája

Van, aki elismeri és van, aki tagadja, ennek ellenére ma már bizonyított ténynek tekinthetjük, hogy a színek rendkívül erőteljes pszichológiai hatással bírnak. Képesek befolyásolni az emberek hangulatát, érzéseit és akár viselkedését is, nem véletlen, hogy a vendéglátóiparban különös gondot fordítanak rájuk.

Egyes színek serkentően, mások éppen nyugtatóan hatnak ránk; van, ami növeli az éhségérzetet, más épp ellenkezőleg, csökkenti az étvágyat. Az egyes árnyalatoknak ezen túl fiziológiai hatása is lehet: a piros növeli, a kék viszont csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot.  Ezen kívül a színekhez különböző asszociációk is kapcsolódnak: a fehér a tisztaságot, a zöld a természetet, a fekete a gyászt jelképezi.

Az egyes színek jelentősége a szállodákban

Ha a fentiek alapján elfogadjuk azt, hogy a színek komoly hatással vannak az ember érzelmeire, viselkedésére és hangulatára, akkor már látjuk is, hogy miért tekinthetünk rájuk fontos eszközökként a vendéglátás területén. 

Lássuk, hogy a leggyakrabban használt színek hogyan hathatnak a vendégekre egy szállodában.

Az örök klasszikus – a fekete

A fekete az elegancia és a luxus színe, így tökéletes választás, ha az exkluzivitás és kifinomultság elérése a cél.

A szín modern, ugyanakkor stílusos hatást kelt, különösen akkor, ha megfelelően kombinálják más színekkel és anyagokkal. Az arany kiegészítők tovább fokozzák az eleganciát, az arányokkal azonban vigyázni kell, hiszen ez a nemesfém nagy mennyiségben már ízléstelen hatást kelthet. A fekete előnye az is, hogy világosabb színekkel párosítva erős kontrasztot képez, így könnyen ráirányítható a figyelem a kiemelt jelentőségű területekre, például a recepcióra.

A fekete szín időtlen és klasszikus, soha nem megy ki a divatból, ezért hosszú távon is jó választás. Arra azonban oda kell figyelni, hogy túlzott mennyiségben nyomasztó hatást kelt, ráadásul optikailag összenyomja a teret, ezért mértékkel érdemes használni.

Pasztellszínek a nyugalomért

A világosabb, kicsit semlegesebb árnyalatok kellemes, könnyed és szelíd atmoszférát teremtenek. A kék, zöld, rózsaszín vagy a sárga lágy, halvány árnyalatai elősegítik a nyugodt, kényelmes pihenést, így például egy wellness szálloda szobáiban – ahol a cél a feltöltődés és a relaxálás – nem lehet velük mellélőni.

Ezeknek a színeknek óriási előnyük, hogy szinte bármely stílushoz alkalmazhatók: a skandináv hangulathoz kombináljuk natúr textilekkel és fenyőbútorokkal, az ipari stílus indusztriális látványához fém elemekkel és téglafalakkal, a tengerparti hangulathoz kék színnel és tengeri motívumokkal, de a modern szállodában is jól mutat az üvegből és kőből készült kiegészítők mellett.

A pasztellárnyalatoknak egyetlen hátrányuk van csupán: ha nem a megfelelő színekkel és anyagokkal kombináljuk őket, akkor unalmas hatást kelthetnek. Mivel azonban szinte minden egyéb szín jól mutat mellettük, egy kis kreativitással bámulatos eredményeket érhetünk el és otthonos, nyugodt, harmonikus hatást kelthetünk.

A természet színe

A zöld színt mindannyian a természettel, az élővilággal, ezen keresztül pedig a szabadsággal és a modern világból való kiszakadással azonosítjuk – a szálloda egyik szerepe pedig éppen az, hogy ide belépve a mindennapi életünket hátrahagyhatjuk.

A zöld a természet egyik alapszíne, így megnyugtató és pihentető hatású: egy olyan helyiségben, ahol ez az árnyalat uralkodik, könnyű ellazulni és kikapcsolódni. Ezen kívül vitalitást és frissességet is sugall, így kedvezően hat a pihenni vágyó vendégekre, de az aktív nyaralás híveire is.

A felület is fontos

Mikor festéket választunk a szálloda falaihoz és a kiegészítítőihez, gyakran csak a színekre koncentrálunk, holott az egyes festéktípusok különböző vizuális hatást keltenek.

A selyemfényű fal- vagy zománcfesték sima felületet eredményez, ami a fényt jobban visszatükrözi, így a tér nagyobbnak és világosabbnak tűnhet. Az ilyen festéktípusok elegáns luxushatást keltenek, így jól mutatnak akár a klasszikusabb stílusú helyiségekben, akár a modern berendezésű terekben.

A matt festék hatására a felület kevesebb fényt tükröz vissza, így a színek mélyebbnek hatnak, a helyiség hangulata pedig nyugodtabb és visszafogottabb, „sterilebb” lesz. Használata a modern, minimalista stílusú szállodákban mutathat igazán jól.  Egy magasfényű zománcfesték remek választás az extravagánsabb terekben, de domináns hatása miatt tökéletes kiegészítő lehet akkor is, ha a falakat visszafogottabb színekre festjük.

Természetesen minden esetben nagy szerepet játszanak a fényviszonyok, így a végső döntés előtt érdemes egy kicsit kísérletezni annak érdekében, hogy valóban a kívánt atmoszférát teremtsük meg.

Nincs rossz választás

A színek kiválasztása a szállodákban döntő fontosságú az ügyfélélmény és a hangulat szempontjából. A paletta széles skálája lehetőséget teremt a kreativitás kifejezésére, és ne feledjük, hogy valójában nincs rossz választás: bármely szín mellett döntünk, az a megfelelő arányban, a hozzáillő kiegészítőkkel alkalmazva olyan vonzó belső tereket eredményez majd, ahova a vendégek szívesen térnek vissza.


Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában

Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában  

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató tárlat nem volt még itthon látható.
Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.