Modernizált retro Bíró Lajostól

Az idén 15. születésnapját ünneplő Bock Bisztró, és budai testvére, a Vendéglő a Kisbíróhoz az időben való visszalépéssel modernizálja választékát. Bár a magyaros vonal és a tradíciók mindig is erős volt, Bíró Lajos és csapata a tőlük megszokott meglepetéseket most igazán pimaszul valósítja meg.

„A Bock Bisztró a nyitása óta eltelt 15 évben sorra nyeri az elismeréseket, csakúgy, mint a hét éves Kisbíró, de muszáj folyamatosan megújulni. A fine dining irányába egyik éttermünk sem mehet el, ráadásul az ilyen jellegű konyhák kínálata mostanában elég egysíkú lett, maximum a tálalásban mutatkozik különbség. Az elmúlt másfél évtizedben mi magunk is rengeteget inspirálódtunk, sokat tanultunk más nemzetek konyháiból, de egy idő után már itt sem találtunk túl sok újdonságot – egészen addig, amíg Tokióban el nem mélyültem a japán gasztronómiában. Na ebből aztán lehet bőven meríteni” – magyarázza Bíró Lajos. 

„Tizenéve mi hoztuk be a marhapofát, ami ma már szinte mindenhol kapható, de a csirkeosztriga, halpofa is mind ki lettek játszva. Most azonban megyünk vissza az időben, és egyre fontosabbá válnak az alapanyagok, miközben visszatérnek a jó értelemben vette retro ételek, vagyis a két világháború közötti polgári konyha kedvelt fogásai. És mi is ezt szeretnénk megmutatni.”

Ennek jegyében a Bock Bisztró a tipikus magyar-francia bisztrótól elmozdul a belvárosi, nyüzsgő vendéglő irányába, míg a Vendéglő a Kisbíróhoz a budai családi vendéglő hangulatát adja vissza. Ám mindkettő étlapján a magyar konyha dominál, pimaszul.

Homárszószos paprikás és dohányfagylalt

A Kisbíróban rendezett vacsorán Lajos elmondta: a frissesség jegyében a konyhán a túrós csuszát például akkor kezdik el nyújtani, amikor a vendég rendelése beérkezik. A távol-keleti hatás viszont érezhető a magyaros ételeken is, így a bácskai rizses húsban a rizs japán módra, kollagénes vízben fő - és ezt a két fogást olyan ikonikussá szeretnék tenni, mint Széll Tamás a gulyáslevesét.

Szerepel az étlapon még többek közt retro bélszín tatár, kacsamájjal töltött tanyasi csirke (igen kiadós, többszemélyes adaggal), Gundel bárányborda spenóttal, na meg a megunhatatlan kapros-túrós lepény, és az ikonikus bizarr fagylalttrió, kolbászos, dohányos, szalonnás ízesítéssel. És ha már pimaszság, Bíró Lajos a paprikás csirkéjüket részben homárszósszal készíti, a kaszinótojásra aranyfólia és kaviár kerül. A saját termékek is előtérbe kerülnek, ezért hamarosan házilag készül majd egyedülálló, 40 százalékos tejfölük. Az étlap összeállításához azonban némi kutatómunka is szükséges volt, ebben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum könyvtárában fellelhető tudásanyag segített.

A munkaerő okozta kihívások azonban őket sem kerülik el. „Régen 10-ből 7 szakács jól főzött, ma örülünk, ha kettő ilyet találunk, miközben a vendégek jóval edukáltabbak” – mondja Lajos, akinek ez persze nem szegi kedvét: szenvedélye és lelkesedése mit sem csökkent, és továbbra is szókimondóan fogalmaz.

 

 


MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről

MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről 

Módosult a 472/2017. (XII.28.) Korm. rendelet, ami a következő kötelezettségeket rója az utazási vállalkozásokra:
Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten

Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten 

A főváros legnagyobb világzenei fesztiválját, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmot ismét megrendezik.
Megvan, melyik lett az év fája

Megvan, melyik lett az év fája 

Az idei jelöltek a kecskefűz, a korai juhar és a rezgő nyár voltak.
A videóművészet Rembrandtja Magyarországon

A videóművészet Rembrandtja Magyarországon 

Magyarországon első alkalommal nyílik a kortárs videóművészet világhírű alkotójának, Bill Violának önálló kiállítása.
Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!

Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!  

Lehet, hogy az Ön szavazata dönti el, melyik szálloda vagy vendéglátóegység kapja a rangos közönségdíjat az idei döntőbe került pályázók közül.
Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét

Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét 

Ausztráliából hozta haza a Virág Judit Galéria, a Madame Tussauds Budapestben mutatták be a csodálatos portrét.
Máté Bence az év madárfotósa

Máté Bence az év madárfotósa 

A második fordulóba került képek összesen 170 különböző madárfajt örökítettek meg.
Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben

Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben 

Idén már 11. alkalommal került megrendezésre az Év kutyabarát helye kampány a Kutyabarát.hu szervezésében, ismét hatalmas érdeklődés övezte a kutyabarát szállások, vendéglátóhelyek és munkahelyek megmérettetését.
Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók

Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók 

Szajkók segítenek a faültetésben Pesterzsébeten és Veresegyház határában.
Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására

Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására 

Hetedik alkalommal jelentkezik a Resident Art Fair karácsonyi vására, ezúttal Allegro Barbaro címmel.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.