Modernizált retro Bíró Lajostól

Az idén 15. születésnapját ünneplő Bock Bisztró, és budai testvére, a Vendéglő a Kisbíróhoz az időben való visszalépéssel modernizálja választékát. Bár a magyaros vonal és a tradíciók mindig is erős volt, Bíró Lajos és csapata a tőlük megszokott meglepetéseket most igazán pimaszul valósítja meg.

„A Bock Bisztró a nyitása óta eltelt 15 évben sorra nyeri az elismeréseket, csakúgy, mint a hét éves Kisbíró, de muszáj folyamatosan megújulni. A fine dining irányába egyik éttermünk sem mehet el, ráadásul az ilyen jellegű konyhák kínálata mostanában elég egysíkú lett, maximum a tálalásban mutatkozik különbség. Az elmúlt másfél évtizedben mi magunk is rengeteget inspirálódtunk, sokat tanultunk más nemzetek konyháiból, de egy idő után már itt sem találtunk túl sok újdonságot – egészen addig, amíg Tokióban el nem mélyültem a japán gasztronómiában. Na ebből aztán lehet bőven meríteni” – magyarázza Bíró Lajos. 

„Tizenéve mi hoztuk be a marhapofát, ami ma már szinte mindenhol kapható, de a csirkeosztriga, halpofa is mind ki lettek játszva. Most azonban megyünk vissza az időben, és egyre fontosabbá válnak az alapanyagok, miközben visszatérnek a jó értelemben vette retro ételek, vagyis a két világháború közötti polgári konyha kedvelt fogásai. És mi is ezt szeretnénk megmutatni.”

Ennek jegyében a Bock Bisztró a tipikus magyar-francia bisztrótól elmozdul a belvárosi, nyüzsgő vendéglő irányába, míg a Vendéglő a Kisbíróhoz a budai családi vendéglő hangulatát adja vissza. Ám mindkettő étlapján a magyar konyha dominál, pimaszul.

Homárszószos paprikás és dohányfagylalt

A Kisbíróban rendezett vacsorán Lajos elmondta: a frissesség jegyében a konyhán a túrós csuszát például akkor kezdik el nyújtani, amikor a vendég rendelése beérkezik. A távol-keleti hatás viszont érezhető a magyaros ételeken is, így a bácskai rizses húsban a rizs japán módra, kollagénes vízben fő - és ezt a két fogást olyan ikonikussá szeretnék tenni, mint Széll Tamás a gulyáslevesét.

Szerepel az étlapon még többek közt retro bélszín tatár, kacsamájjal töltött tanyasi csirke (igen kiadós, többszemélyes adaggal), Gundel bárányborda spenóttal, na meg a megunhatatlan kapros-túrós lepény, és az ikonikus bizarr fagylalttrió, kolbászos, dohányos, szalonnás ízesítéssel. És ha már pimaszság, Bíró Lajos a paprikás csirkéjüket részben homárszósszal készíti, a kaszinótojásra aranyfólia és kaviár kerül. A saját termékek is előtérbe kerülnek, ezért hamarosan házilag készül majd egyedülálló, 40 százalékos tejfölük. Az étlap összeállításához azonban némi kutatómunka is szükséges volt, ebben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum könyvtárában fellelhető tudásanyag segített.

A munkaerő okozta kihívások azonban őket sem kerülik el. „Régen 10-ből 7 szakács jól főzött, ma örülünk, ha kettő ilyet találunk, miközben a vendégek jóval edukáltabbak” – mondja Lajos, akinek ez persze nem szegi kedvét: szenvedélye és lelkesedése mit sem csökkent, és továbbra is szókimondóan fogalmaz.

 

 


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.
Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást

Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest három héttel később, április 21-én, húsvéthétfőn zár a Szépművészeti Múzeum Munkácsy-kiállítása,
Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben

Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben 

Májusban újra a szabadtéri élményeké a főszerep a Zsolnay Negyedben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.