Modernizált retro Bíró Lajostól

Az idén 15. születésnapját ünneplő Bock Bisztró, és budai testvére, a Vendéglő a Kisbíróhoz az időben való visszalépéssel modernizálja választékát. Bár a magyaros vonal és a tradíciók mindig is erős volt, Bíró Lajos és csapata a tőlük megszokott meglepetéseket most igazán pimaszul valósítja meg.

„A Bock Bisztró a nyitása óta eltelt 15 évben sorra nyeri az elismeréseket, csakúgy, mint a hét éves Kisbíró, de muszáj folyamatosan megújulni. A fine dining irányába egyik éttermünk sem mehet el, ráadásul az ilyen jellegű konyhák kínálata mostanában elég egysíkú lett, maximum a tálalásban mutatkozik különbség. Az elmúlt másfél évtizedben mi magunk is rengeteget inspirálódtunk, sokat tanultunk más nemzetek konyháiból, de egy idő után már itt sem találtunk túl sok újdonságot – egészen addig, amíg Tokióban el nem mélyültem a japán gasztronómiában. Na ebből aztán lehet bőven meríteni” – magyarázza Bíró Lajos. 

„Tizenéve mi hoztuk be a marhapofát, ami ma már szinte mindenhol kapható, de a csirkeosztriga, halpofa is mind ki lettek játszva. Most azonban megyünk vissza az időben, és egyre fontosabbá válnak az alapanyagok, miközben visszatérnek a jó értelemben vette retro ételek, vagyis a két világháború közötti polgári konyha kedvelt fogásai. És mi is ezt szeretnénk megmutatni.”

Ennek jegyében a Bock Bisztró a tipikus magyar-francia bisztrótól elmozdul a belvárosi, nyüzsgő vendéglő irányába, míg a Vendéglő a Kisbíróhoz a budai családi vendéglő hangulatát adja vissza. Ám mindkettő étlapján a magyar konyha dominál, pimaszul.

Homárszószos paprikás és dohányfagylalt

A Kisbíróban rendezett vacsorán Lajos elmondta: a frissesség jegyében a konyhán a túrós csuszát például akkor kezdik el nyújtani, amikor a vendég rendelése beérkezik. A távol-keleti hatás viszont érezhető a magyaros ételeken is, így a bácskai rizses húsban a rizs japán módra, kollagénes vízben fő - és ezt a két fogást olyan ikonikussá szeretnék tenni, mint Széll Tamás a gulyáslevesét.

Szerepel az étlapon még többek közt retro bélszín tatár, kacsamájjal töltött tanyasi csirke (igen kiadós, többszemélyes adaggal), Gundel bárányborda spenóttal, na meg a megunhatatlan kapros-túrós lepény, és az ikonikus bizarr fagylalttrió, kolbászos, dohányos, szalonnás ízesítéssel. És ha már pimaszság, Bíró Lajos a paprikás csirkéjüket részben homárszósszal készíti, a kaszinótojásra aranyfólia és kaviár kerül. A saját termékek is előtérbe kerülnek, ezért hamarosan házilag készül majd egyedülálló, 40 százalékos tejfölük. Az étlap összeállításához azonban némi kutatómunka is szükséges volt, ebben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum könyvtárában fellelhető tudásanyag segített.

A munkaerő okozta kihívások azonban őket sem kerülik el. „Régen 10-ből 7 szakács jól főzött, ma örülünk, ha kettő ilyet találunk, miközben a vendégek jóval edukáltabbak” – mondja Lajos, akinek ez persze nem szegi kedvét: szenvedélye és lelkesedése mit sem csökkent, és továbbra is szókimondóan fogalmaz.

 

 


Ismét látogathatók a Hortobágy turisztikai látványosságai

Ismét látogathatók a Hortobágy turisztikai látványosságai 

A ragadós száj-, és körömfájás járvány miatt korábban elrendelt korlátozásokat enyhítették.
Búcsú a napközis Erzsébet-táboroktól

Búcsú a napközis Erzsébet-táboroktól 

A döntés hátterében a kormányzati finanszírozás leállása állhat.
Egészségőrzés, sportaktivitás figyelése és egy ellenőrzött asszó

Egészségőrzés, sportaktivitás figyelése és egy ellenőrzött asszó 

Beszámoló a Huawei új okosóra termékeit előzetesen bemutató magyarországi sajtóeseményről.
Újabb Festetics-kincsek a keszthelyi Kastélymúzeumban

Újabb Festetics-kincsek a keszthelyi Kastélymúzeumban 

A látogatói élmény fokozása és a szolgáltatások minőségének javítása érdekében további fejlesztéseket terveznek a következő egy évben.
Életre kel Gustav Klimt arany világa

Életre kel Gustav Klimt arany világa 

A Gustav Klimt: The Immersive Experience című interaktív produkció a legmodernebb technika segítségével vezeti be a látogatókat Klimt csodálatos világába, amely több mint száz évvel a művész halála után is lenyűgözi a közönséget.
Továbbra is nyitva az ablak az ország környezetszépítő versenyén

Továbbra is nyitva az ablak az ország környezetszépítő versenyén 

A szervezők meghosszabbították a pályázati határidőt két héttel.
Európa Sportrégiója címre pályázik Veszprém és a Bakony-Balaton régió

Európa Sportrégiója címre pályázik Veszprém és a Bakony-Balaton régió 

A pályázat előkészítése befejeződött, célja, hogy a rendszeres mozgást minden korosztály számára a mindennapok részévé tegye.
Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai

Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai 

Inspiráló helyszínen különleges díjátadó gála zajlott május 13-án este.
Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón

Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón 

2025. május 30-án nyílik a 21. Európai Dísznövény és Kertművészeti Kiállítás és Vásár.
Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján

Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján 

Idén a tudomány és a művészet kapcsolata a rendezvény kiemelt témája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.