Működhet egy konyha szeméttermelés nélkül?

A Felelős Gasztrohős Alapítvány tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampányában az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet. Ez volt a témája a csütörtöki sajtótájékoztatónak, amit egy felelős vendéglátóhelyen, a KIOSK-ban tartottak. 

Globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el és ennek nagy része a szemétlerakókon végzi. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak. Így lehet az, hogy ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid kibocsátásban.

Hlatky-Schlichter Hubert, a KIOSK fenntartható vendéglátóhely tulajdonosa mesélt arról, miért fontos neki magánemberként és tulajdonosként is a környezetvédelem. Nagyon szeret itt élni, Budapesten, Magyarországon, és "sír a szíve" amikor látja a sok szemetet és a kárt, amit okozunk a környezetünknek. Szeretne gyereket vállalni a jövőben és szeretné, ha az a gyerek (és majd az ő gyereke is) élhető környezetben nőne fel. Ehhez pedig ma kell tenni. Úgy gondolja, a törvények segíthetnének ebben: a káros dolgokat tiltani kellene, a környezettudatos megoldásokat pedig támogatni. Jelenleg viszont elenyésző a törvényi segítség, még azt az ételhulladékot és zsírokat is pénzért szállítják el, amiből biogáz és energia készül.

A tulajdonos kiemelte, hogy Orosz Gáborra, a KIOSK séfjére számíthat abban, hogy minél hatékonyabban, környezettudatosabban működjön a konyha. Hozátette, a hulladékcsökkentésre való törekvés nem egyfajta új hóbort, hanem néhány évtizeddel ezelőtt a vendéglátóhelyek klasszikus gazdálkodásának alapelve volt.

Orosz Gábor elmondta, nem látja az oktatásban azt a törekvést, hogy megtanítsák a diákoknak, hogyan kell egy alapanyagot teljes egészében felhasználni, vagy egyáltalán mit kell tennie a fiatalnak, miután egy konzervet elővett a fiókból. A séf úgy gondolja, a vendéglátóhelyeken nagyon sok múlik az emberi tényezőn: hiába van egy jól működő, környezettudatos rendszer, ha azt valaki nem tudja vagy nem akarja használni, akkor nem lesz hatékony. Éppen ezért nagy gondot kell fordítani a csapatra és a zöld szemlélet átadására.

A vendéglátóhely felelőssége kapcsán az is felmerült, hogy fontos azokat az alapanyagokat használni, aminek idénye van, úgy lehet a legkisebb a környezeti terhelés. Ő előre megkapja a beszállítójától, milyen zöldséggel, gyümölccsel számolhat a következő hónapban.

 Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez annyi, mint 1680 Titanic súlya együttvéve. Óriási mennyiség és óriási energia-, víz-, és pénzpazarlás is egyben. Világviszonylatban az élelmiszer-hulladék értéke a leggazdagabb ember vagyonának másfélszerese. Itthon fejenként egy év alatt “csak” 68 kg ételt dobunk a kukába, ha odafigyelnénk és ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer Ft-ot spórolhatnánk.

Nem csak a háztartásokban, a vendéglátóhelyeken is tetemes mennyiségű élelmiszer kerül kidobásra. Ennek csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz. A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi-, vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek.

 

Arról, hogy mit tehet egy vendéglátós vagy egy szállodás a környezete védelme érdekében, a Pont itt magazin következő számában írunk.


Jön a Társasjátékok Éjszakája

Jön a Társasjátékok Éjszakája 

Június 7-én országszerte számos egyedi programmal várják a társasjáték-rajongókat.
Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki!

Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki! 

Ugyanis annyira különleges és sosem látogatható – ha most kitárul a kapuja, érdemes felkeresni.
Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók

Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók 

Világsiker után hazai premier: a festő, akit London, New York és Hongkong is ünnepel.
Jön a tatai korhű török fesztivál

Jön a tatai korhű török fesztivál 

Látványos hadijátékok színhelye lesz a pünkösdi hétvégén a tatai Öreg-tó partja.
Állandó áramlásban – kortárs horvát képzőművészeti kiállítás az Andrássy úton

Állandó áramlásban – kortárs horvát képzőművészeti kiállítás az Andrássy úton 

Keveset tudunk a kortárs horvát képzőművészetről, pedig a kultúra is fontos vonzereje lehetne annak az országnak, amely egyébként a magyar turisták legkedveltebb külföldi úti célja.
Hamarosan Belvárosi Kutyafesztivál

Hamarosan Belvárosi Kutyafesztivál 

Családi programokkal hívják fel a figyelmet a felelős kutyatartásra és az árva állatok örökbefogadására a Belvárosi Kutyafesztiválon szombaton Budapesten, az Olimpia Parkban.
Pünkösdi szezonnyitó esemény Siófokon

Pünkösdi szezonnyitó esemény Siófokon 

Az eseményen az is kiderül, hogy melyek lettek Siófok város borai 2025-ben.
Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben

Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben 

2025. június 8–9-én, vasárnap és hétfőn, immár 14. alkalommal rendezi meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Pünkösdi Örökség Ünnepet.
Már közel nyolcezer nevezés a hétvégi ALDI Női Futógálára

Már közel nyolcezer nevezés a hétvégi ALDI Női Futógálára 

És még nem zárult le a nevezési határidő.
Művészet, design, dizájnerek: mit mutat a kreatívipar legújabb felmérése?

Művészet, design, dizájnerek: mit mutat a kreatívipar legújabb felmérése? 

A teljes magyar divat-, design-, szépség-, valamint játékipari szektort érintő, átfogó felmérést kezdeményez a Magyar Divat & Design Ügynökség.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.