Határokon átívelő magyar fejlesztések

A IV. Magyar Világtalálkozó keretében szakmai tanácskozást szervezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület 2014. május 22-én, két helyszínen, a Duna Palotában, illetve a Thomas Hotelben.

A délelőtti konferencia fő témája a nemzeti integráció fejlesztési rendszere a Kárpát-medencében, míg a délutáni ennek folytatásaként támasztotta alá a régióban való gondolkodás szükségességét mind gazdasági kitekintő, elemző – ide értve a turisztikai szektort is –, mind pedig történelmi-visszatekintő vonatkozásaiban.

Re-integráció és humán tőke

Molnár György, a közel egy éve létrehozott Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) hálózatfejlesztési igazgatója, majd Fráter Olivér, az intézmény alelnöke kiemelték, hogy stratégiai céljaik összevágnak a Világtalálkozó üzenetével, vagyis azzal, hogy minden magyar felelős minden magyarért. A külhoni magyarokat bekapcsolva a nemzeti vérkeringésbe valódi hálózatokat és hatékony, partnerségi megállapodásokkal megerősített szolgáltatásokat lehet létrehozni a megfogalmazott elvi feltételek mentén, azon a területen, amit az előadók Kárpát-hazaként aposztrofáltak. Ez a gondolatsor egyébként a jövő héten megrendezésre kerülő Országos TDM Konferencián is téma lesz, a turizmusszervezési vetületeit tekintve. Duray Miklós, aki felvidéki politikusként itthon is legenda már, az integráció kérését meghaladva re-integrációról beszélt, mintegy megtisztítva a szóra rárakódott félreértésekre és konfliktusokra sokszor okot adó vagy félreérthető képzettársításoktól. Ahogy magyarázta, egység nincs, de egyetemesség igen, egy olyan humán erőtérről szólt, amely képes összehangolni és összekapcsolni a magyarság érdekeit és törekvéseit.

Vízió: tervezés, innováció és bátorság

Garaczi Imre egyetemi docens bevezette a szép számmal összegyűlt hallgatóságot a 2014-2020-as operatív fejlesztési programok kárpát-medencei szintű lehetőségeinek részleteibe is. Ma van már fejlesztési logika, kormányzati eltökéltség, és léteznek prioritások is, amelyek elősegíthetik a vegyes vagy hibrid modellek megvalósítását úgy a kultúra, az oktatás, mint a turizmus területén. Az EMMI helyettes államtitkára, Köpeczi-Bócz Tamás mindezt megerősítve hozzátette, hogy a saját érdekeink képviseletére uniós szinten is egyre inkább szükség van és lesz, és a fejlesztési összegek jelentős hányada, akár 10%-a a határokon átívelő programokat támogatja majd.

Kárpát-medencei Fejlesztési Alap

Horkay Nándor, szintén az NSKI igazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a szimbolikus politikai lépések után mennyire időszerű a párbeszéd, a cselekvés, a gazdaságosság, a kárpát-medencei nyitás politikája és a humán vagyon megőrzése, most már operatív szinteken. A közpolitikában a nemzeti akadálymentesítésről is beszélt és arról, hogy létrehozzák hamarosan a Kárpát-medencei Fejlesztési Alapot. Most éppen 32 projekt van már tervszinten, és három konkrét hálózatról is beszámoltak az érintettek, mint határokon átívelő fejlesztési mintaprogramokról. A munkerőpiaci szolgáltatások és képzések, az önkéntes tűzoltómozgalmak, valamint az energiaköltség-csökkentő otthonfelújítási kezdeményezések már ilyenek.

Közép-Európa, honnan-hová?

A Közép-Európai Club Pannonia Egyesület (KEP) elnöke, herceg Esterházy Antal elismerést vehetett át Tanka Lászlótól, a Világtalálkozó elnökétől, a világ magyarságáért tett munkásságáért a rendezvényen. Köszöntőjéhez csatlakozott Czeglédi József, a KEP ügyvezetője, aki a párbeszéd kritériumrendszerét felállítva adott útmutatót a tanácsokozáshoz. Törekedjünk a legtöbb irányból történő megközelítésre, építsünk a tanulságokra, sohase tekintsük lezártnak a párbeszédet, törekedjünk a konszenzusra, és végül legyünk bizalommal egymás iránt, hogy az ellenségből ellenfél, majd barát születhessen. Új mérföldkövet jelent az NSKI aktív megjelenése a találkozón, amelynek súlyponti témája volt a Thomas Hotelben is a Kárpát-medence magyarságának sokoldalú bemutatása, illetve annak latolgatása, hogy mennyiben változott Európa arca és szerepe, gazdasági és politikai ereje az első világháborút követően, egészen a mai, ukrán válságig, amelyet volt kijevi nagykövetünk, Bársony András mutatott be, kicsit másként.

Leszakadás helyett felzárkózás

A történelmi visszatekintést tartalmas előadásával Marinovich Endre címzetes nagykövet nyújtotta, majd Szakály Sándor történész vizsgálta ugyanezt a témát, míg Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke óvatos optimizmusra okot adva elemezte a régió gazdasági perspektíváit a versenyképesség tekintetében. Hazánk 2010 és 2014 között sikeres talponmaradási teljesítményt nyújtott, amelyet az a tény is igazol, hogy a német autóipari befektetések terén Magyarország a negyedik helyen áll. Leszakadás helyett most már inkább gondolkodhatunk felzárkózásban, amelyhez az egyik megoldás a regionális, V4-es, V6-os és kárpát-medencei rendszerekben való gondolkodás és fejlesztés. A tanácskozást több, kisebb felvidéki, erdélyi, délvidéki és őrvidéki előadás zárta, majd reprezentatív állófogadásra került sor.


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.