Tradíció és modernitás: teljesen megújult a pilisvörösvári Kopár Csárda

Egy három éves rekonstrukciós folyamat eredményeként új fényében tündököl a Pilisvörösváron található Kopár Csárda.

Budapesttől alig néhány kilométerre, Pilisvörösvár után, közvetlenül a 10-es számú főút mentén több évtizede áll a Kopár Csárda.

A csárda története eseménydús, akár a 20. század. "A hatvanas évek végén nagyapám, Walter Ferenc piliscsabai téeszelnök kezdeményezésére nyitotta meg kapuit a jelenlegi vendéglátó-ipari egység őse, egy kisebb épület, melyet hamarosan bővítettek egy felső szinttel. Mindkét rész teljes mértékben fából épült. A 80-as években egyesültek a környékbeli téeszek, megalakult a Pilis völgye téesz, ami a későbbiekben beolvadt a hidegkúti Rozmaring termelőszövetkezetbe. Nem sokkal ez után a Kopár Csárda leégett. A Rozmaring újjáépítette, de már nem fából, hanem téglából. A felső szintről lemondtak, az alsó szint viszont jóval nagyobb alapterületet kapott: közel száz fő befogadására alkalmas, a teraszon még többen férnek el. A termelőszövetkezetek megszűnése után, a 90-es évek elején került a teljes tatarozásra szoruló ingatlan magántulajdonba. Azóta megbecsüléssel őrizzük mind a hely, mind a magyar konyha hagyományait" - mondja a csárda tulajdonosa, Ujvári Attila.

2012-ben egy újabb markáns felújítás nyomán – szigorúan szem előtt tartva a környezetet és a szerves építészet sajátosságait – a ház kívül-belül ismét teljesen megújult. Gasztronómiai értelemben is újragondolták a hagyományokat, ami a csárdajelleg és a nemzetközi gasztronómiai trendek ötvöződését jelenti. A felújítás eredményeképp a csárda most egy három éves rekonstrukciós folyamaton van túl.


Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar

Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar 

Június 11-én először lép fel önálló koncerttel Magyarországon a Biffy Clyro.
Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.