Ügyelnek a balatoni borok jó minőségére

A Balatoni Borrégióban folyamatosan működő borbíráló bizottság garantálja, hogy minden forgalomba kerülő ital jó minőségű legyen, reagált Kulka Gábor azokra a turisztikai és más fórumokon megfogalmazott felvetésekre, amik közös régiós borminősítés elindítását szorgalmazták.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) titkára elmondta, törvény írja elő, hogy csak olyan bort lehet közfogyasztásra forgalomba hozni, amit megfelelő szervezetek tételenként laboratóriumi és érzékszervi vizsgálat alá vetettek, ennek alapján minőségét megállapították, azt megfelelőnek minősítették. Az országban kilenc helyi borbíráló bizottság működik és egy országos. A helyi bizottságok közül egyedül a balatoni, amelyik illetékessége a borrégiót alkotó összes borvidékre - Badacsonyi, Balatonboglári, Balatonfüred-Csopaki, Balaton-felvidéki, Nagy-Somlói és Zalai - kiterjed, a többiek egy-egy borvidéket fednek le.

A Balatoni Borrégióban 2012 decembere óta működik a bizottság, nyolc termékleírás - Balaton, Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Balaton-felvidék, Nagy-Somló, Zala, Káli és Tihany - borai tartóznak hozzá, a boglári termékleíráshoz tartozó borokat Pesten a központi szervezetnél, a somlóiakat pedig a Somló helyi bíráló bizottságánál vetik érzékszervi vizsgálat alá.



A borrégiós bíráló bizottságba a borvidékek hegyközségi tanácsai 15-15 bírálót, illetve a Balatonfüred-Csopak Borvidékről harminc bírálót. A jelölteknek a jogszabályban előírt szakmai végzettség mellett rendelkezni kellett a Magyar Borakadémia borbíráló vizsgájával is. Jelenleg 96 aktív bíráló működik a régióban, akik közül a bizottság titkára alkalmanként öt-öt főt kér fel a kéthetente tartott borbírálatokra. A konkrét bizottság összeállításának feltétele, hogy abban legalább három borvidék bírálója benne legyen. A bírálók munkáját a Badacsonyi Borászati Kutatóintézet segíti a szükséges feltételek megteremtésével.

A bírálat során a szakemberek azt vizsgálják, hogy a bor teljesíti-e az adott termőhelyre, illetve fajtára vonatkozó termékleírás követelményeit, a fajtának, évjáratnak megfeleljen és hibátlan, megfelelő minőségű legyen. A borokat a szakértők "vakon" kóstolják, nem ismerhetik a termelőt. Amennyiben nem megfelelőnek találnak egy bort, pontosan rögzíteniük kell a hibát, hogy a termelővel közölni tudják az elutasítás okát. A bírálat megbeszélés nélkül zajlik. Akkor utasítanak el egy bort, ha a legalább ötfős bizottság tagjainak többsége így dönt.

A bizottság a közel két éves működés alatt 48 alkalommal tartott bírálatot, amin Összesen 2282 bortételt vizsgáltak meg 297 termelőtől. A vizsgált mintákhoz tartozó összes bor mennyisége 86 ezer hektoliter volt, egy tétel mögött átlagosa 38 hektoliter bor állt, egy termelőre átlagosan 289 hektoliter jutott.

A bírált borok 9 százaléka volt édes, vagy félédes, 78 százaléka fehér fajta, 12 rozé és 10 százalék vörös. Az utóbbiak alacsony arányát az magyarázza, hogy a boglári termékleírás alá tartozó borokat Budapesten bírálják.

Szőlőfajták szerint a fehérboroknál 37 fajta volt 1784 tétellel, aminek közel harmadát az olaszrizling adta, majd a szürkebarát és a chardonnay következett. Rozékat tíz szőlőfajtából, 9 vörös szőlőből és a piros bakatorból készítettek. A 252 tételben a kékfrankos, a cabernet sauvignon és a pinot noir volt a legmeghatározóbb fajta. A vörös borok 9 szőlőfajtából készültek, a 246 tételből 64 alapanyaga a cabernet sauvignon volt. A bírálók 179 tételt utasítottak el minőségi probléma miatt, ez az összes bor 8 százaléka.

A múlt évben a bírálóknak két alkalommal szerveztek tréninget, amit Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszer Biztonsági Hivatal illetékese igazgatóhelyettese tartott. Az idei évben is negyedévente szerveznek továbbképzést, hogy a bírálók mindig felkészülten végezzék a munkájukat - hangsúlyozta Kulka Gábor.


A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.
Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum

Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum 

Eredményt hirdettek a múzeum megjelenésére kiírt pályázaton: az első helyet a világ egyik vezető irodája szerezte meg.
A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház

A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház 

Július 5. és augusztus 17. között Salföldön várják a közönséget.
Újra nyit a Dinó Park

Újra nyit a Dinó Park 

Megkezdi az idei szezont Budapest egyik kedvenc élményparkja, a DinoPark KÖKI 25 helyszínnel és 80 dinoszaurusszal várja látogatóit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.