Zárás alatt nyitva: Keleti vendégvárás a Nyugatinál

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Most a Nyugati pályaudvar közelében lévő, négycsillagos Marmara Hotel Budapestben nézünk körül.

Ahol Sahin Furkan, a ház török származású tulajdonos-igazgatója meséli, hogy testvérével 2009-ben nyitották az akkor még 93 szobás, hat szintes szállodát. Amely időközben hétszintesre bővült.

Igaz, a legfelső szinten történő átalakítás némi döccenőkkel, szünetekkel valósult meg, de ez nem is csoda, hiszen az építkezésbe a covid-helyzet alaposan közbeszólt. Legfölül egyébként egy nagyméretű rendezvényterem volt, ezt tervezték át, és ott alakítottak ki a házban újabb öt vendégszobát. Amely időközben elkészült, átadásukat nyárra tervezik.

A tavalyi nyár különben jobban alakult, mint ahogy előre tervezték. Köszönhetően annak, hogy a 2020. évi márciusi teljes le- és bezáráskor azonnal elkezdték vendégkörükben az új fókusz kialakítását. Felvették hazai online utazási irodákkal a kapcsolatot, és a magyar utazóközönség számára alakítottak ki kedvezményes csomagokat, az eredeti áraik alá menő, annál jóval kedvezőbb ajánlatokkal.

Az is sokat nyomott a latba, teszi hozzá Furkan, hogy szinte egyedüliek voltak akkoriban a fővárosi, jó lokációval rendelkező butikhotelek körében, ahol Szép-kártyát is elfogadtak, ez is nagyot lendített a hazai vendégkör foglalási kedvén. Augusztusra például elérték a 37 százalékos foglaltságot (fele-fele arányban érkeztek akkor hozzájuk magyarok és a határon túlról), és ez az adat a járvány alatt aránylag jónak mondható Budapesten.

A ház normális időkben persze alapvetően a külföldről érkező vendégkörre épül, de immár több mint egy éve ezzel nem számolhatnak túlságos mértékben. Jó lokációval rendelkeznek, szépek a szobák, jó a reggeli, de például wellness szolgáltatás nem tartozik a Marmara lehetőségeinek körébe. 

A november 11-én bejelentett zárás óta továbbra is nyitva tartanak, azonban a hatályos rendelkezések alapján kizárólag üzleti vendégeket fogadnak - legtöbben itthonról, Magyarországról érkezőt. Havi átlagban jelenleg 15-25 százalékos foglaltsággal tartanak nyitva, hétvégén például 20 szobájukban tartózkodott vendég. A last minute foglalás mostanában a jellemző, sokan reggeli nélkül kérik a szállást, akik pedig igényt tartanak rá, azoknak a reggelit a szobákba felküldve, vagy az étteremben, tányérszervízzel kínálják.

Végül a munkaerőhelyzet került szóba beszélgetésünkkor. Nos, a világjárvány kitörése előtt 38-an dolgoztak a Nagy Ignác utcai szálláshelyen, mára ez a szám 15 főre csökkent. Főként a house keeping és a reggeliztető személyzet körül került ki azok száma, akiktől kénytelenek voltak megválni. Azonban, amint a lehetőségek, vagyis a kormány bejelentése alapján ismét engedélyezik a teljes nyitást, akkor rögvest bővítik a személyzet számát: az étterembe 10-12 főt, a house keeping területre pedig 7-8 főt vesznek majd fel.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.