Zárás alatt nyitva: Keleti vendégvárás a Nyugatinál

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Most a Nyugati pályaudvar közelében lévő, négycsillagos Marmara Hotel Budapestben nézünk körül.

Ahol Sahin Furkan, a ház török származású tulajdonos-igazgatója meséli, hogy testvérével 2009-ben nyitották az akkor még 93 szobás, hat szintes szállodát. Amely időközben hétszintesre bővült.

Igaz, a legfelső szinten történő átalakítás némi döccenőkkel, szünetekkel valósult meg, de ez nem is csoda, hiszen az építkezésbe a covid-helyzet alaposan közbeszólt. Legfölül egyébként egy nagyméretű rendezvényterem volt, ezt tervezték át, és ott alakítottak ki a házban újabb öt vendégszobát. Amely időközben elkészült, átadásukat nyárra tervezik.

A tavalyi nyár különben jobban alakult, mint ahogy előre tervezték. Köszönhetően annak, hogy a 2020. évi márciusi teljes le- és bezáráskor azonnal elkezdték vendégkörükben az új fókusz kialakítását. Felvették hazai online utazási irodákkal a kapcsolatot, és a magyar utazóközönség számára alakítottak ki kedvezményes csomagokat, az eredeti áraik alá menő, annál jóval kedvezőbb ajánlatokkal.

Az is sokat nyomott a latba, teszi hozzá Furkan, hogy szinte egyedüliek voltak akkoriban a fővárosi, jó lokációval rendelkező butikhotelek körében, ahol Szép-kártyát is elfogadtak, ez is nagyot lendített a hazai vendégkör foglalási kedvén. Augusztusra például elérték a 37 százalékos foglaltságot (fele-fele arányban érkeztek akkor hozzájuk magyarok és a határon túlról), és ez az adat a járvány alatt aránylag jónak mondható Budapesten.

A ház normális időkben persze alapvetően a külföldről érkező vendégkörre épül, de immár több mint egy éve ezzel nem számolhatnak túlságos mértékben. Jó lokációval rendelkeznek, szépek a szobák, jó a reggeli, de például wellness szolgáltatás nem tartozik a Marmara lehetőségeinek körébe. 

A november 11-én bejelentett zárás óta továbbra is nyitva tartanak, azonban a hatályos rendelkezések alapján kizárólag üzleti vendégeket fogadnak - legtöbben itthonról, Magyarországról érkezőt. Havi átlagban jelenleg 15-25 százalékos foglaltsággal tartanak nyitva, hétvégén például 20 szobájukban tartózkodott vendég. A last minute foglalás mostanában a jellemző, sokan reggeli nélkül kérik a szállást, akik pedig igényt tartanak rá, azoknak a reggelit a szobákba felküldve, vagy az étteremben, tányérszervízzel kínálják.

Végül a munkaerőhelyzet került szóba beszélgetésünkkor. Nos, a világjárvány kitörése előtt 38-an dolgoztak a Nagy Ignác utcai szálláshelyen, mára ez a szám 15 főre csökkent. Főként a house keeping és a reggeliztető személyzet körül került ki azok száma, akiktől kénytelenek voltak megválni. Azonban, amint a lehetőségek, vagyis a kormány bejelentése alapján ismét engedélyezik a teljes nyitást, akkor rögvest bővítik a személyzet számát: az étterembe 10-12 főt, a house keeping területre pedig 7-8 főt vesznek majd fel.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre

Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre 

Tél végén nincs is szebb látvány, mint a kopár tájból kikandikáló virágfejek sokasága. 
Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény

Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény 

Májustól újabb látnivalóval bővül az Állatkert. A Japánkert déli oldalánál már megkezdődött a különleges kertrész kialakítása.
Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca

Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca 

Március 16-án Ferencvárosban, a Soroksári úton, PetSa néven nyit újra a piaclegenda és hétről hétre várja a kincskeresőket és eladókat.
Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon

Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon 

Az első körös kedvezményes színházjegyek, valamint limitált bérletek március 10-ig kaphatóak.
Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen

Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen 

A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnep időszak hozta a legtöbbet a konyhára, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg.
Március - a barlangok hónapja

Március - a barlangok hónapja 

Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat.
Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm

Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm 

Először nyílik rá lehetőség, hogy a nagyközönség szinte teljes egészében bejárhassa a különleges építmény belső tereit.
Különleges filmnapok a Francia Intézetben

Különleges filmnapok a Francia Intézetben 

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok.
Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban

Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban 

Az ágazat teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is.
A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát

A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát 

A világ egyik vezető konyhatechnológiai óriása, az olasz Valcucine budapesti konyhát választott a tavalyi év legjobb projektjei közé.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.