Zárás alatt nyitva: Keleti vendégvárás a Nyugatinál

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Most a Nyugati pályaudvar közelében lévő, négycsillagos Marmara Hotel Budapestben nézünk körül.

Ahol Sahin Furkan, a ház török származású tulajdonos-igazgatója meséli, hogy testvérével 2009-ben nyitották az akkor még 93 szobás, hat szintes szállodát. Amely időközben hétszintesre bővült.

Igaz, a legfelső szinten történő átalakítás némi döccenőkkel, szünetekkel valósult meg, de ez nem is csoda, hiszen az építkezésbe a covid-helyzet alaposan közbeszólt. Legfölül egyébként egy nagyméretű rendezvényterem volt, ezt tervezték át, és ott alakítottak ki a házban újabb öt vendégszobát. Amely időközben elkészült, átadásukat nyárra tervezik.

A tavalyi nyár különben jobban alakult, mint ahogy előre tervezték. Köszönhetően annak, hogy a 2020. évi márciusi teljes le- és bezáráskor azonnal elkezdték vendégkörükben az új fókusz kialakítását. Felvették hazai online utazási irodákkal a kapcsolatot, és a magyar utazóközönség számára alakítottak ki kedvezményes csomagokat, az eredeti áraik alá menő, annál jóval kedvezőbb ajánlatokkal.

Az is sokat nyomott a latba, teszi hozzá Furkan, hogy szinte egyedüliek voltak akkoriban a fővárosi, jó lokációval rendelkező butikhotelek körében, ahol Szép-kártyát is elfogadtak, ez is nagyot lendített a hazai vendégkör foglalási kedvén. Augusztusra például elérték a 37 százalékos foglaltságot (fele-fele arányban érkeztek akkor hozzájuk magyarok és a határon túlról), és ez az adat a járvány alatt aránylag jónak mondható Budapesten.

A ház normális időkben persze alapvetően a külföldről érkező vendégkörre épül, de immár több mint egy éve ezzel nem számolhatnak túlságos mértékben. Jó lokációval rendelkeznek, szépek a szobák, jó a reggeli, de például wellness szolgáltatás nem tartozik a Marmara lehetőségeinek körébe. 

A november 11-én bejelentett zárás óta továbbra is nyitva tartanak, azonban a hatályos rendelkezések alapján kizárólag üzleti vendégeket fogadnak - legtöbben itthonról, Magyarországról érkezőt. Havi átlagban jelenleg 15-25 százalékos foglaltsággal tartanak nyitva, hétvégén például 20 szobájukban tartózkodott vendég. A last minute foglalás mostanában a jellemző, sokan reggeli nélkül kérik a szállást, akik pedig igényt tartanak rá, azoknak a reggelit a szobákba felküldve, vagy az étteremben, tányérszervízzel kínálják.

Végül a munkaerőhelyzet került szóba beszélgetésünkkor. Nos, a világjárvány kitörése előtt 38-an dolgoztak a Nagy Ignác utcai szálláshelyen, mára ez a szám 15 főre csökkent. Főként a house keeping és a reggeliztető személyzet körül került ki azok száma, akiktől kénytelenek voltak megválni. Azonban, amint a lehetőségek, vagyis a kormány bejelentése alapján ismét engedélyezik a teljes nyitást, akkor rögvest bővítik a személyzet számát: az étterembe 10-12 főt, a house keeping területre pedig 7-8 főt vesznek majd fel.

 

 

Forrás: Turizmus Online


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.