A járt utat a járatlanért mindenképpen hagyd el!

Zöldségek aprításával kezdődött a mai Ausztrália egyik legsikeresebb szakácsának pályafutása, egy aprócska panzió konyhájának mélyén, a Blue Mountainsben.

Manapság Brent Savage Sydney gasztronómiai vonalának egyik meghatározó alakja, aki szokatlan kulináris alkotásaival tartja izgalomban a gasztronómia elkötelezett híveit, legyen az helyi lakos vagy külföldről, akár távoli földrészekről érkező gasztroturista.

Pontosan kialakított filozófia

„Célom az, hogy egyszerre szolgáljam a fine dining elvárásait, de úgy, hogy sokkal lazább szempontok alapján valósítsam meg, mint ahogy a francia, szerintem túl szigorú előírásokban szerepel” – vallja Savage. Akinek igazán innovatívak, látványosak a műalkotásai, amelyekben meghökkentő aromák és ízek szerepelnek, és szinte kizárólag ausztrál alapanyagok felhasználásával valósulnak meg.

Kirándulás az ismeretlen felé

Savage a konyháján bátran használja a legújabb technikákat és technológiákat, de azt mondja, nem ez a legfontosabb szempont a főzése során – csupán eszköz lehet a cél eléréséhez –, hanem az ízvilágot, ízharmóniát rendeli minden más fölé. E cél elérése érdekében szívesen kalandoz az ismeretlen, sosem járt utak felé.

Topszakácsok kezei közt

Savage Ausztrália legjobb séfjeinek keze alatt tanult: dolgozott Philipp Searlenél a Vulcanban, Blue Mountainsben, utána Sydney-ben Mark Besthez került a Marque Restaurantba, majd Andrew McConnell’s konyhájára jelentkezett sikerrel a Mrs Jonesba, amely Carltonban van, Melbourne közelében. Visszatérve Sydney-be séfhelyettesi pozícióba került a Moog Wine + Foodban, tulajdonképpen itt alapozta meg különféle meghökkentő kreációival a hírnevét, amelyet ettől kezdve ausztrál ultramodern konyhának hívtak, és innen vezetett tovább az útja a Bentley-be, ahová először szakácsként került.

Az édes lehet néha sós

Savage nemcsak főzőkanalat, hanem laptopbillentyűzetet is szívesen ragad, legismertebb munkájának címe Édes és sós. Ezek szerinte nem mondanak ellent egymásnak, sőt. Ahogy a forró és savanyú sem. A lényeg az, magyarázza írásaiban, hogy működjék a kombináció és harmonikus legyen az ízvilág. Például a sült tök fekete rizzsel vagy a tofu fokhagymás mártással szerinte tökéletes párosítás. Ahogy a kacsamell is céklával tálalva vagy egy véres hurka fehérrépával szervírozva. A kulináris élmény Savage szerint meghökkentő ízvilágok keveredése, művészien kivitelezve.

A hagyma héjától a csillagokig

Savage konyhaművészetét nemcsak az ételeit kóstoló vendégei, hanem az elmúlt hét év során szakértők sora is díjazta: a Bentley hat egymás utáni évben nyerte el a Sydney Morning Herald legrangosabb kitüntetését, és az éttermet minden alkalommal szerepeltetik a Good Food Guide-ban. Szintén hatszor nyerte el a kreatív ausztrál a Gourmet Traveller két csillagát. 2011-ben Savage-t kérték fel a szingapúri gourmet-világtalálkozó műsorvezetőjének, valamint eddig megjelent két könyve is óriási siker. Tulajdonképpen ő testesíti meg az ausztrál álmot, azt, miképpen lehet eljutni a zöldségpucolástól a sztárséfszintig…


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.