Bár két év kellett a tökéletesítéshez, végül Gérard Fornerod, a Vaud-kantonbeli Morges egyik édességgyártója lett az első Svájcban, aki szamártejből készített desszerttel merészkedett ki a publikum elé.
Az ötlet akkor született, amikor Fornerod összefogott Pierluigi Orunesuval, aki az Eurolactis nevű szamártejtermelő cégnél dolgozott. Az Eurolactis termékeinek bemutatása céljából Orunesu egyszer meglátogatta a pápát Rómában, ám előbb megbízta Fornerod-t, hogy ajándékul készítsen pár csokoládészamarat a Szentatya számára. Ami a továbbiakat illeti Gérard Fornerod a Le Tribune de Genève-nek így nyilatkozott: „Amikor Pierluigi visszatért azt javasolta, hogy készítsek recepteket a termékével. Elkezdtem süteményeket készíteni, és az eredmény nagyon jó lett.”
Az Eurolactis szerint a szamártejet magas esszenciális zsírsav- és vitamintartalom jellemzi, mi több, állítólag nagyon hasonlít az emberi anyatejhez.
A szamártej relatív ritkasága miatt Gérard Fornerod üzletében egy 25 grammos belőle készült csoki átszámítva nagyjából 3000 forintba kerül.